Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a evocat marti, intr-o conferinta de presa la Ramnicu Valcea, posibilitatea unei majorari a salariilor angajatilor din administratia publica si din educatie, in conditiile unei diminuari a veniturilor lor totale ca urmare a aplicarii legii salarizarii unitare, relateaza Agerpres.

"Ma refer la majorare de salariu si nu sporuri. Dupa 1 ianuarie foarte multi angajati din aceste domenii - invatamant si administratie - au ramas fara anumite sporuri, unele mai mult sau mai putin justificate, sau au fost reduse, pentru a ajunge la formula calculului unui venit total, 70% salariu plus 30% maxim spor. Evident ca o parte din salariati au primit astfel venituri mai mici (...). Noi vom analiza bugetul de salarii pe care il avem in prezent si vom incerca sa identificam solutii pentru a majora salariile, in special, din aceste doua categorii", a declarat Seitan.

Ministrul Muncii a abordat si problema pensiilor, avertizand ca daca legea unitara a pensiilor nu va fi aprobata, Romania risca ca in 2025 sa fie in situatia de a aloca 6% din PIB pentru pensii.

"In prezent avem tot felul de sisteme speciale de pensii - armata, politie, magistratura, aviatie, servicii secrete - care nu sunt incluse in sistemul general unitar. Prin lege ii vom aduce in sistem. Si se va mari fondul contributiilor. Daca nu vom face acest lucru, in 2025, dupa calculele noastre, vom ajunge sa alocam 6% din PIB numai pentru pensii. O suma colosala", a spus el.

Potrivit acestuia, in Romania sunt in prezent 4,7 milioane de pensionari, iar daca in 2009 Statul a alocat 1,5 miliarde euro pentru pensii, in acest an suma a crescut la 1,7 miliarde de euro.

"Dar, prin legea pensiilor, nici o pensie normala nu va scadea, si chiar nici majoritatea pensiilor speciale, si ma refer aici la armata, nu vor avea modificari, decat cele care depasesc un anumit barem", a precizat ministrul Muncii.