Legea educatiei va intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, dar noua forma de bacalureat se va desfasura din 2012, in timp ce trecerea clasei a IX-a la gimnaziu si noul tip de admitere in liceu se vor aplica din 2013, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al MECTS.

"Prin exceptie de la prevederile de mai sus, masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial intra in vigoare incepand cu anul 2013, examenul de bacalaureat se va desfasura in conformitate cu prevederile prezentei legi incepand cu anul 2012, iar admiterea la liceu se va desfasura in conformitate cu prevederile prezentei legi incepand cu anul 2013", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Melania Vergu, citata de Mediafax.

De asemenea, alegerea rectorului si a structurilor de conducere din institutiile de invatamant superior se va desfasura conform noii legi din 2012, iar procedurile pentru conferirea titlurilor didactice in invatamantul superior se vor aplica incepand cu anul 2011.

In termen de 12 luni de la publicarea Legii Educatiei in Monitorul Oficial, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului elaboreaza metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea acestui act normativ si stabileste masurile tranzitorii de aplicare a acesteia.

Pe de alta parte, terenurile si cladirile aferente unitatilor de invatamant liceal trec din domeniul public local in domeniul public judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, pana la 1 septembrie 2011, iar predarea-preluarea se va face pe baza de protocol incheiat in conformitate cu prevederile legale.

Totodata, de la data intrarii in vigoare a Legii Educatiei, tot personalul didactic calificat, titular, devine titular al unitatii de invatamant cu contract de munca pe perioada nedeterminata.

Doctoranzii care au fost admisi la studiile doctorale inainte de intrarea in vigoare a legii isi vor finaliza aceste studii conform prevederilor legale in vigoare la data admiterii lor.

Tot dupa momentul intrarii in vigoare a acestei legi, institutiile de invatamant superior cu activitati de predare in limba minoritatilor nationale vor avea statut de universitati multiculturale.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, luni, ca proiectul legii educatiei nationale elaborat de Guvern sa fie inscris cu prioritate pe ordinea de zi, termenul limita de dezbatere si adoptare in Camera fiind 26 mai, a declarat secretarul Camerei Dumitru Pardau.