Lasarea in libertate a fostului judecator Florin Costiniu si a omului de afaceri Costel Casuneanu "ar potenta starea de neincredere a opiniei publice cu privire la modul in care organele judiciare aplica legea si protejeaza respectarea valorilor sociale care reglementeaza buna si corecta desfasurare a actului de justitie", se arata in motivarea deciziei de arestare preventiva a celor trei, obtinuta de Mediafax de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit documentului, influenta celor doi in mediul de afaceri, respectiv in mediul juridic, face ca arestarea lor sa fie justificata: "Inalta Curte constata ca inculpatii Casuneanu Costel si Costiniu Florin se constituie in persoane carora conditia educationala, profesionala si materiala, pozitia sociala le confera statutul unor repere, unor etaloane pentru ceilalti membri ai societatii. Casuneanu Costel este avocat si este considerat un om de afaceri important. Costiniu Florin este magistrat la instanta suprema de stat, sef al Sectiei civile si de proprietate intelectuala si cadru universitar", scrie judecatorul Jijiie, in motivarea deciziei de arestare preventiva a celor doi, alaturi de Marius Locic, si el un cunoscut om de afaceri.

"Faptul ca un important om de afaceri sa isi rezolve problemele judiciare prin recurgerea la coruperea magistratilor, ca si indeplinirea de catre un inalt magistrat a actelor de trafic de influenta pentru a deservi interesele omului de afaceri constituie, in mod cert, imprejurari care tulbura profund si grav opinia publica, determinand reactii justificate de insecuritate, framantari, luari de pozitie, atitudini de neincredere fata de sistemul judiciar si corpul judecatoresc. Oricand astfel de fapte, savarsite la un asemenea nivel, sunt de natura sa creeze si sa induca opiniei publice convingerea ca legea se opreste si nu are eficienta in fata si fata de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui sa asigure increderea societatii in modul in care mediul de afaceri si justitia functioneaza", apreciaza judecatorul Corina Jijiie in motivarea deciziei de a-i aresta pe acestia.

Corina Jîjîie mai arata ca lasarea in libertate a fostului judecator si a omului de afaceri ar reprezenta "un pericol concret pentru ordinea publica": "Notiunea de pericol concret pentru ordinea publica trebuie inteleasa prin prisma naturii infractiunilor savarsite, gravitatea acestora dedusa din obiectul juridic caruia ii aduc atingere, calitatea persoanei, modalitatea in care aceasta a savarsit pretinsa fapta si, nu in ultimul rand, consecintele asupra ordinii de drept", scrie judecatorul Jijiie, citand din lege si jurisprudenta CEDO".

  • Recursurile in cazul celor 3 sunt judecate luni

Completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie judeca, luni, recursurile judecatorului Florin Costiniu si al oamenilor de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, la decizia de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Judecatorul Florin Costiniu este acuzat ca ar fi intervenit, la cererea lui Catalin Voicu, pe langa unii judecatori de la ICCJ pentru a solutiona favorabil un dosar al lui Costel Casuneanu, care, in final, a primit un verdict nefavorabil.

Potrivit unor surse judiciare, senatorul Catalin Voicu ar fi semnat cu Marius Locic un contract de consultanta juridica, in valoare de aproximativ 100.000 de lei, pentru a putea masca banii primiti de la omul de afaceri pentru a interveni pe langa politisti in cazul unui dosar penal al lui Locic.