Presedintele Traian Basescu a cerut, luni, institutiilor publice sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronice. El a adaugat ca va urmari "cu foarte mare atentie cresterea volumului de licitatii electronice, in care oamenii se intalnesc mai putin", potrivit Mediafax.

  • "Institutiile publice parca se feresc de sistemul de licitatii electronic. Imi permit nu numai o recomandare facuta public catre institutiile publice din Romania sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronice... Deci, nu este numai un apel, dar rog sa o ia ca pe un avertisment. Sunt prea multe institutii care evita utilizarea sistemului de licitatii electronice. Voi urmari cu foarte mare atentie cresterea volumului de licitatii electronice, in care oamenii se intalnesc mai putin", a afirmat seful statului, la cea de-a doua editie a Forumului Roman de e-Guvernare.

Traian Basescu a tinut sa sublinieze si faptul ca producerea pe scara larga a sistemelor de plati electronice poate reduce economia subterana, mentionand ca, pentru Romania, beneficiul acestor sisteme este estimat la reducerea cu 10 pana la 15% a economiei subterane, echivalentul a catorva miliarde de euro anual.

  • "La inceputul anului 2009, 800 de institutii erau conectate la acest sistem, pentru ca, in octombrie 2009, numarul acestora sa fie de peste 11.500. De asemenea, numarul de licitatii in sistemul electronic de achizitii publice a crescut de la sub 2% la peste 12% in prezent", a adaugat seful statului. 

Traian Basescu a mai apreciat ca modernizarea Romaniei si a institutiilor statului presupune un efort sustinut de promovare si implementare a societatii informationale prin realizarea unui sistem informatic national unic, menit sa asigure alinierea tarii noastre la standardele europene in domeniul serviciilor publice, prin redefinirea relatiilor dintre cetateni, companii, operatori sociali si institutiile statului.

Seful statului a mai adaugat ca, in urma adoptarii legii responsabilitatii fiscale, pe care o va promulga zilele urmatoare, va fi nevoie ca toate sistemele electronice aflate la dispozitia ordonatorilor de credite sa fie interoperabile si sa permita planificarea, monitorizarea si raportarea veniturilor si cheltuielilor in timp real.