Agentia Nationala de Integritate a sesizat, luni, Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 2 in vederea efectuarii cercetarii cu privire la savarsirea infractiunii de fals in declaratii de catre primarul sectorului 5, Marian Vanghelie.

"In urma verificarilor efectuate, a analizarii datelor inscrise in declaratiile de avere si de interese completate si depuse in perioada 2004 – 2008 si a compararii acestora cu informatiile si documentele primite de la institutiile competente, au rezultat urmatoarele:

- domnul VANGHELIE MARIAN-DANIEL a mentionat in declaratiiile de avere din 29.06.2004, 12.03.2005, 27.12.2005, 29.12.2006, 27.12.2007 si 25.06.2008 ca a dobandit prin cumparare, in anul 2001, un apartament in suprafata de 110 mp, situat in Bucuresti, a carui valoare de impozitare este de 60.000$, desi declaratiile referitoare la apartament nu sunt confirmate de catre Primaria Sector 2 – Directia de Impozite si Taxe Locale;

- domnul VANGHELIE MARIAN-DANIEL a mentionat in declaratia de interese din data de 01.07.2004 faptul ca detine calitatea de actionar la o societate comerciala “nume indescifrabil” (numar de parti sociale sau de actiuni 65%, in valoare de 34.000.000.000 lei) si S.C. Bucuresti S.A., desi, conform datelor inscrise la Oficiul National al Registrului Comertului, domnul MARIAN-DANIEL VANGHELIE nu figureaza ca avand calitatea de asociat/ actionar/ administrator in cadrul niciunei societati comerciale;

- domnul VANGHELIE MARIAN-DANIEL nu a facut nicio mentiune in declaratiile de avere si de interese cu privire la actiunile pe care le detine la S.I.F. Oltenia, S.I.F. Muntenia, S.I.F. Transilvania, S.I.F. Moldova, S.I.F. Banat-Crisana, S.I.F. Metropolitan Leasing S.A.", se arata in comunicatul ANI.

ANI s-a sesizat din oficiu in acest caz, dupa ce in presa au fost publicate articole care semnalau posibila nerespectare de catre Marian Vanghelie a dispozitiilor legale referitoare la completarea si depunerea declaratiilor de avere.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, republicata, declaratiile de avere si de interese se fac in scris, pe propria raspundere si reprezinta acte personale si irevocabile. Potrivit aceluiasi act normativ, fapta persoanelor care, cu intentie, depun declaratii de avere si/sau de interese care nu corespund adevarului constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit Codului Penal.

Update: Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, pentru Mediafax, ca "este linistit" pentru ca de acum un an si jumatate ANI a anuntat verificarea sa, odata cu verificarea ministrilor Vasile Blaga si Radu Berceanu.