Un avion in care se aflau presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sotia acestuia, Maria, guvernatorul Bancii Centrale din Polonia - Slawomir Skrzypek, seful Statului Major - Franciszek Gagor si alti demnitari polonezi s-a prabusit in apropierea aeroportului Smolensk, din vestul Rusiei. Delegatia poloneza urma sa mearga la Katyn pentru a comemora asasinarea a mii de ofiteri polonezi in al doilea Razboi Mondial.

Ministerul de externe al Poloniei a declarat ca, la aterizarea pe aeroportul militar din Smolensk, avionul prezidential s-a lovit de varfurile copacilor din apropiere din cauza cetii dense. Avionul efectua o cursa pe ruta Varsovia - Smolensk, iar la bordul acestuia se aflau 97 de

Lech Kaczynski (18 iunie 1949 - 10 aprilie 2010) a fost presedintele Poloniei si co-presedintele partidului Dreptate si Justitie. Din 2002 si pana in 2005 a fost primarul Varsoviei, functie pe care a parasit-o in decembrie 2005, cand a fost ales presedinte

persoane. Nicio persoana nu a supravietuit, potrivit agentiilor rusesti, care citeaza oficiali de la Moscova.

UPDATE 11: Trupurile neinsufletite ale tuturor persoanelor care au murit in aceasta tragedie au fost recuperate, a anuntat ministrul pentru Situatii de Urgenta, Serghei Shoigu, citat de AFP. "In acest moment, trupurile tuturor celor care au murit in accident au fost recuperate si sunt transportate la Moscova", l-a anuntat ministrul pe premierul rus Vladimir Putin, care a ajuns la locul tragediei.

UPDATE 10: Fortele aeriene rusesti: Pilotii au ignorat in mod repetat instructiunile turnului de control

UPDATE 9: Avionul Tu-154 fusese folosit de ultimii patru presedinti ai Poloniei: Wojciech Jaruzelski, Lech Walesa, Alexander Kwasnievski si Lech Kaczynski

UPDATE 8: 97 de persoane se aflau la bordul aeronavei, dintre care 89 faceau parte din delegatia oficiala poloneza, a anuntat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, citat de AFP.

UPDATE 8: Presedintele comisiei Dumei de stat pentru relatii internationale, Konstantin Kosaciov, a calificat moartea presedintelui Kaczynsky o uriasa tragedie atat pentru poporul polonez, cat si pentru poporul rus, scrie RIA Novosti. "Este o uriasa tragedie pentru intreg poporul polonez, a murit seful tarii si, indiferent de opiniile politice pe care le impartasea si de partidul politic pe care il reprezenta, plangem disparitia lui impreuna cu intreg poporul polonez", a spus deputatul rus. El a declarat ca primul lucru care se impune in momentul de fata este organizarea operatiunilor de salvare si elucidarea circumstantelor tragediei. "Trebuie sa ne concentram pe aspectul umanitar, nu este loc de politica aici", a spus Kosaciov.

UPDATE 7: Oficiali rusi sustin ca la baza tragediei ar putea sta o eroare de pilotaj. "Cauza prabusirii avionului este, din primele informatii, o eroare a echipajului in timpul aterizarii", a anuntat un oficial de la Moscova, citat de Ria Novosti. Si agentia Interfax scrie ca accidentul a avut loc din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, dar si a unei erori umane.

UPDATE 6: Comandantul adjunct al fortelor aeriene rusesti, generalul Serghei Razygraev, a declarat ca dezastrul de la Smolensk nu are nici o legatura cu calitatea aerodromului Severnyi. Aeroportul face parte din clasa I. "Nu vad cum calitatea aeroportului ar fi putut influenta acest accident", a spus generalul intr-un interviu pentru Eho Moskvy.

UPDATE 5: Biroul de presa al administratiei Smolensk a declarat pentru Gazeta.ru ca avionul presedintelui polonez a efectuat 3-4 manevre de aterizare, inainte de a se lovi de varfurile copacilor din apropierea pistei de aterizare. Prin urmare, aparatul s-a prabusit in padure, la 2 km de aeroport. Turnul de control a recomandat echipajului sa aterizeze la Minsk, la 200 km de Smolensk, dar echipajul a decis singur sa aterizeze la Smolensk.

UPDATE 4: Comisia speciala creata de Dmitri Medevedev este condusa de premierul Vladimir Putin

UPDATE 3: Ministerul de externe al Poloniei a declarat ca, potrivit unor date preliminare, la aterizarea pe aeroportul militar din Smolenks avionul prezidential s-a lovit de varfurile copacilor din apropiere din cauza cetii dense. La bordul aparatului a izbucnit un incediu, stins in momentul de fata, scrie ITAR-TASS.

PRIMELE IMAGINI DE LA ACCIDENTUL AVIATIC

UPDATE 2: Potrivit purtatorului de cuvant al directiei de ancheta, comisia speciala creata din ordinul presedintelui Dmitri Medvedev are ca scop clarificarea circumstantelor dezastrului. La bordul avionului presedintelui Poloniei, Lech Kaczinsky, care s-a prabusit in regiunea Smolensk, se aflau 132 de persoane.

UPDATE 1: Informatia a fost confirmata oficial de purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Pszkowski. Acesta a anuntat ca avionul s-a prabusit in timp ce pilotul efectua manevrele de aterizare. "Avionul s-a lovit de niste copaci, s-a prabusit si a luat foc", a declarat purtatorul de cuvant, citat de AFP. "La bord se aflau presedintele, sotia acestuia, seful armatei si adjunctul ministrului de Externe", a precizat el. Aeronava era de tip Tupolev 154 is avea o capacitate de 90 de persoane.

In timpul conflictului armat dintre Rusia si Georgia, Lech Kaczynski a pus la dispozitie site-ul presedintiei poloneze pentru publicarea de informatii din surse georgiene. Presedintele polonez a fost unul dintre cei mai duri contestatari europeni ai lui Vladimir Putin si Dmitri Medvedev.

Vezi aici biografia presedintelui Poloniei

Vezi aici Smolensk pe harta Europei:

Vizualizare hartă mărită