O noua specie de australopitec a fost descoperita in Africa de Sud. Expertii sustin ca este cea mai apropiata de fizicul actual al omului si umple un gol important intre vechii hominizi si speciile moderne de Homo, din care provin si oamenii, relateaza Le Figaro.

La 40 de kilometri la nord-vest de Johannesburg, in data de 15 august 2008, Matthew Berger, in varsta de 9 ani, si-a anuntat tatal, Lee Berger, paleoantropolog la Universitatea Witwatersrand, ca a gasit o fosila. Cei doi se aflau intr-un complex de grote de pe situl Malapa (care inseamna ferma, proprietate rurala).

Lui Lee Berger nu i-a luat prea mult timp sa inteleaga ca fosila gasita de fiul sau este un os de hominid. "A doua zi, am revenit si am gasit mai multe fosile decat in toata cariera mea", a povestit joi Lee Berger.

In total, oamenii de stiinta au gasit 130 de resturi fosilizate, apartinand unei femei de circa 30 de ani si unui copil de 10-12 ani.

Fiecare dintre cele doua fiinte avea o inaltime de 1,27 m. Ea cantarea 33 de kg iar el 27. Cercetatorii cred ca este vorba de o mama si de fiul ei, care au cazut intr-o crevasa in timp ce cautau apa sau hrana. Fosilele au o vechime de 1,8 - 2 milioane de ani iar starea lor de conservare este exceptionala.

Dupa zeci de luni de cercetari, oamenii de stiinta si-au prezentat ieri concluziile, in prestigioasa revista Science.

Este vorba de doua fiinte bipede, cu brate lungi, asemanatoare maimutelor, dar cu dinti mici, nas proeminent si picioare lungi, ceea ce ii face pe oamenii de stiinta sa creada ca erau capabile sa traiasca atat in campie, cat si in padure. Creierul copilului are un volum de 420 cm3 in timp ce cel al mamei sale este un pic mai mare, dar totusi cu mult sub dimensiunile actuale ale omului.

Oamenii de stiinta afirma ca este vorba despre o noua specie de australopitec - Australopithecus sediba ('sediba' inseamna sursa sau fantana in seshoto, limba din Lesotho), care poseda caracteristici diferite de ceilalti australopiteci.

"Nu este nicio indoiala ca australopitecul sediba este o specie noua", a declarat Lee Berger. Dentitia, morfologia fetei nu sunt intalnite la ceilalti australopiteci. Si pelvisul este diferit de cel al Australopitecus africanus. "Ne aflam in fata unei forme de tranzitie extraordinara a hominizilor. Sunt cele mai complete schelete gasite vreodata, mai complete chiar decat celebra Lucy", spune el.

"Cu aceste fosile putem sa definim in mod clar ce este specia Homo. Pentru ca, pana in prezent, stramosii speciei noastre erau nesiguri. Nu aveam decat mici fragmente. Sediba este un candidat foarte bun la titlul de stramosul Homo erectus", crede si Peter Schmid, de la universitatea din Zurich.