Statele Unite ale Americii si Rusia nu vor trebui sa opereze nicio reducere in ceea ce priveste numarul de vectori purtatori, in conditiile in care noul Tratat de reducere a armamentului strategic ofensiv (START) semnat joi la Praga nu prevede, practic, o reducere a arsenalelor fata de nivelul lor actual, afirma Mihail Barabanov, redactor la Moscow Defense Brief, citat de Vedomosti.

Numarul real al vectorilor rusesti este deja sub 700 de unitati si va scade in urmatorii ani pe masura atingerii varstei de exploatare. De aceea, daca Rusia si-a propus sa mentina paritatea cu SUA la nivelul plafoanelor fixate in noul tratat, ea va trebui in urmatorii ani sa creasca de cateva ori productia de rachete balistice, sustine Evgheni Miasnikov, expert al Centrului pentru studierea procesului de dezarmare.

In cazul SUA, partea americana nu trebuie decat sa mentina numarul de vectori la nivelul actual, ceea ce s-a si avut, de fapt, in vedere de la bun inceput.

Avantajos pentru Rusia este si faptul ca tipurile de rachete balistice consemnate in START I sunt considerate in noul tratat vectori purtatori de ogive nucleare, spune Evgheni Miasnikov. Asta inseamna, explica el, ca respectivii vectori nu vor putea fi scosi de sub incidenta plafoanelor stabilite in cazul eliberarii lor de incarcaturile nucleare.

Pe hartie se vorbeste despre o limitare a numarului de focoase la 1.550, a vectorilor purtatori desfasurati la 700 unitati iar a celor nedesfasurati la 100.

Intr-o declaratie separata, Rusia subliniaza ca va iesi din acord daca scutul american antiracheta va atinge un nivel care sa ameninte potentialul fortelor nucleare rusesti.

Dupa cum reiese din protocolul publicat pe site-ul Kremlinului, partile se angajeaza la un schimb de date telemetrice legate de maxim cinci lansari de rachete pe an, ceea ce permite Rusiei sa nu dezvaluie caracteristicile celor mai noi rachete - RS-24 si Bulava, in curs de testare.

Spre deosebire de START I, noul Tratat nu prevede o limitare teritoriala pentru patrularea militara a rachetelor mobile, precum Topol si Topol-M, ceea ce ridica gradul de lupta al fortelor rusesti.

De asemenea, din textul semnat ieri a disparut capitolul privind inspectarea intreprinderilor industriale, in Rusia specialistii americani supraveghind uzinele din Votinsk. Vor exista numai inspectii teritoriale, noteaza Vedomosti.

Vectorii nucleari, inlocuiti cu rachete balistice intercontinentale cu incarcatura conventionala

Nezavisimaia gazeta sustine insa ca presedintele Barack Obama a gasit deja un inlocuitor pentru rachetele nucleare - rachete balistice intercontinentale cu incarcaturi conventionale, adica nenucleare.

Joi, Washington Post a anuntat ca administratia Obama a cerut Congresului suplimentarea cu 240 milioane dolari a fondurilor destinate acestui program pentru anul viitor, cu 45% mai mult decat suma prevazuta in bugetul actual.

Expertii americani George Martin si William Potter cred ca, pentru ducerea la bun sfarsit a acestui program, SUA va trebui sa intreprinda o serie de pasi pentru a castiga increderea Rusiei. Washington intelege ca Rusia are o alta interpretate a initiativei americane de a asigura prevenirea unui atac cu ajutorul armelor punctuale nenucleare de mare precizie.

Intr-un interviu acordat NG, profesorul Potter a dat de inteles ca demersurile lui Obama pot fi privite ca o tentativa de a atrage Congresul SUA in eforturile de dezarmare. „Obama discuta mai usor cu auditoriul international decat cu Congresul SUA. De aceea, pasii Washingtonului ar putea fi contradictorii”, a spus Potter, apreciind ca noul START trebuie sa devina o punte catre negocieri mai ample intre Rusia si SUA, pe parcursul carora sa fie analizate acele categorii de arme in privinta carora nu exista restrictii.