Ambasadorul Romaniei in Japonia, acreditat si in Singapore, Aurelian Neagu, a prezentat joi, in cadrul unei audiente la Ministerul Afacerilor Externe din Singapore, actiunile intreprinse de autoritatile competente din Romania pentru investigarea potrivit legii a lui Silviu Ionescu, invinuit de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii, se arata intr-un comunicat al MAE trimis pe adresa redactiei.

Aurelian Neagu a reiterat angajamentul Romaniei de a sprijini solutionarea cat mai rapida a acestui caz si a subliniat ca toate declaratiile publice ale lui Silviu Ionescu angajeaza doar responsabilitatea sa personala si nu reprezinta pozitia MAE sau a autoritatilor romane. Acesta a mai anuntat ca ministerul pe care-l reprezinta a luat si decizia suspendarii raporturilor de munca fata de fostul ambasdor.

In continuarea comunicatului MAE se prezinta principalele actiuni intreprinse de autoritatile romane in acest caz, actiuni care au fost expuse de Neagu si in cadrul audientei:

- La 5 ianuarie 2010 Ministerul Afacerilor Externe a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa investigheze accidentul in care a fost implicata o masina a reprezentantei diplomatice a Romaniei din Singapore, din data de 15 decembrie 2009. La 6 ianuarie 2010 Parchetul a deschis un dosar penal, in urma sesizarii MAE.

- La 11 ianuarie 2010 autoritatilor judiciare din Singapore li s-a cerut sa furnizeze toate informatiile detinute in ceea ce priveste accidentul mentionat mai sus. Solicitarea a fost transmisa prin intermediul canalelor de cooperare politieneasca internationala (Biroul din Romania al Interpol si respectiv Biroul din Singapore al Interpol).

- La 26 ianuarie 2010 Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a raspuns pozitiv intrebarii transmise de Interpol Singapore, respectiv daca autoritatile judiciare din Romania au competenta legala de a investiga, judeca si condamna cetateni romani pentru infractiuni comise in afara tarii.

- La 29 ianuarie 2010 Interpol Singapore a transmis Parchetului o serie de informatii generale si a informat ca date aditionale vor fi furnizate numai in legatura cu solicitarile care ar urma sa fie facute de catre Coroner’s Court.

- La 2 februarie 2010 domnul Silviu Ionescu a fost oficial pus sub urmarire penala de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii. In consecinta, raporturile de munca cu MAE ale domnului Silviu Ionescu au fost suspendate potrivit legii romane, pana la finalizarea investigatiei. Autoritatile din Singapore au fost informate corespunzator.

- La 11 februarie 2010 - Ministrul roman al Justitiei a adresat Ministrului singaporez al Justitiei, prin comisia rogatorie internationala, o serie de solicitari specifice pentru respectarea intru totul a prevederilor procedurale ale legislatiei romanesti.

- Insarcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei a participat la procedura Coroner’s Inquiry (3-10 martie 2010). I-au fost acordate in mod informal documente pentru o mai buna intelegere si urmarire a procedurii in curs. Nu a fost facuta precizarea ca documentele amintite ar fi un raspuns oficial la solicitarea Ministrului roman al Justitiei, mentionata mai sus; de altfel, acestea nu puteau fi luate in considerare ca atare, conform procedurii internationale in astfel de cazuri.

- La 16 martie 2010 a fost primit un raspuns preliminar al Ministerului de Justitie singaporez, prin care a fost afirmata disponibilitatea autoritatilor din Singapore, in conformitate cu legislatia singaporeza, de a colabora intru totul cu Parchetul din Romania pe parcursul anchetei desfasurate de aceasta institutie. Detaliile suplimentare privind cooperarea urmau sa fie stabilite la o data ulterioara.

- 9 aprilie 2010 - Autoritatile din Romania asteapta in continuare un raspuns oficial, formal, la solicitarile formulate prin comisia rogatorie internationala adresate de Ministrul roman al Justitiei catre Ministrul singaporez al Justitiei la data de 11 februarie 2010.

Politia din Singapore a transmis Interpol Romania un mandat de urmarire internationala a diplomatului Silviu Ionescu, insarcinatul cu afaceri in Singapore, acuzat ca a provocat un accident de circulatie soldat cu moartea unei persoane si ranirea altor doua, transmite Mediafax. Ionescu a fost intre timp retras de la post. Ancheta justitiei din Singapore a stabilit ca fostul diplomat roman a fost cel care a condus masina ambasadei Romaniei, in momentul in care a avut loc accidentul mortal de pe 15 decembrie anul trecut.