Politia din Singapore a transmis Interpol Romania un mandat de urmarire internationala a diplomatului Silviu Ionescu, insarcinatul cu afaceri in Singapore, acuzat ca a provocat un accident de circulatie soldat cu moartea unei persoane si ranirea altor doua, transmite Mediafax. Ionescu a fost intre timp retras de la post. Ancheta justitiei din Singapore a stabilit ca fostul diplomat roman a fost cel care a condus masina ambasadei Romaniei, in momentul in care a avut loc accidentul mortal de pe 15 decembrie anul trecut.

Procurorul sef al Sectiei de urmarire penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme, Marius Iacob, a confirmat ca Interpol Romanai a primit documentul de la Politia din Singapore.

Potrivit Articolului 31 alineatul 1 al Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, "agentul diplomatic se bucura de imunitatea de jurisdictie penala a statului acreditar". Conform articolului 31 alineatul 4 al Conventiei de la Viena "imunitatea de jurisdictie a agentului diplomatic in statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdictia statului acreditant". In consecinta, procedura penala intr-un caz in care este implicat un diplomat in tara in care este acreditat se deruleaza in statul din care provine acesta, precizeaza autoritatile de la Bucuresti. Atat Romania cat si Republica Singapore sunt parti la Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice si, potrivit acesteia, ancheta in cazul diplomatului roman revine autoritatilor romane.

Sursele Mediafax au declarat ca in urma comunicarii mandatului de urmarire internationala de catre Singapore, Interpol Romania a solicitat un punct de vedere Ministerului roman al Justitiei.

La inceputul lunii februarie, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala fata de Ionescu.

Silviu Ionescu a declarat recent ca accidentul mortal de a carui producere este acuzat de autoritatile din tara asiatica ar reprezenta "o inscenare" si ca toate acuzatiile care i se aduc ar veni dupa ce el a alcatuit mai multe rapoarte care evidentiau "coruptia din Singapore".

Ancheta justitiei din Singapore a stabilit ca fostul diplomat roman a fost cel care a condus masina ambasadei Romaniei, in momentul in care a avut loc accidentul mortal de pe 15 decembrie anul trecut. Justitia din Singapore a pregatit 13 capete de acuzare impotriva fostului insarcinat cu afaceri al Romaniei in aceasta tara.