Comunitatea roma se confrunta cu multiple probleme, precum conditiile precare de locuire, lipsa actelor de proprietate, accesul dificil la serviciile de sanatate si educatie, arata presedintele Traian Basescu, intr-un mesaj transmis, joi, cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, informeaza Administratia Prezidentiala.

Seful statului aminteste si alte dificultati care afecteaza aceasta comunitate: abandonul scolar, barierele lingvistice, violenta domestica, dependenta de ajutorul social, insuficienta programelor de formare profesionala, slaba reprezentare politica.

"Cred cu tarie ca numai printr-un demers unitar si nediscriminatoriu in viata publica si politica, asumat de catre intreaga societate civila, comunitatea roma si autoritatile statului putem gasi impreuna o cale de imbunatatire a situatiei romilor la nivel national. Schimbarea insa in ansamblu necesita in acest moment si o actiune comuna la nivel european in ceea ce priveste schimbul de bune practici si de experienta intre statele membre, de aceea mesajul meu cu ocazia acestei zile de sarbatoare este si un apel la comunitatea roma de responsabilizare si de sustinere a acestui efort in cadrul UE", se arata in comunicatul Presedintiei.

Traian Basescu a evidentiat nevoia modernizarii societatii romanesti, "in care toti cetatenii, indiferent de etnie, sa fie egali atat prin drepturi, cat si prin obligatii in fata institutiilor statului". De asemenea, a subliniat necesitatea constientizarii problemelor cu care se confrunta etnia roma, in vederea solutionarii acestora.

Seful statului a subliniat necesitatea constientizarii problemelor cu care se confrunta etnia roma in vederea solutionarii acestora: „Aceasta zi este menita sa ne atraga atentia asupra rolului pe care il avem ca stat membru al Uniunii Europene in ceea ce priveste problemele reale cu care minoritatea roma se confrunta. Nu intamplator Parlamentul European si Consiliul European au stabilit ca 2010 sa reprezinte Anul European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale”.