DIICOT a declansat, joi dimineata, o actiune de perchezitie de amploare, la mai multe locuinte de rromi din Tandarei, banuiti ca ar fi dus copiii la cersit. Copiii, cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani, erau folositi pentru cersit sau furturi marunte in Anglia.

Au fost perchezitionate peste 30 de locuinte, fiind vizate 40 de persoane. Membrii gruparii se ocupau de organizarea si supravegherea activitatii din Marea Britanie si gestionarea sumelor de bani obtinute ilegal in aceasta tara.

Procurorii DIICOT au retinut 17 persoane, sub acuzatia ca fac parte dintr-o grupare ce recruta copii de etnie roma si ii ducea in Marea Britanie la cersit sau ii obliga sa comita infractiuni stradale.

"Racolarea minorilor se realiza din mediul comunitatilor rrome sarace, membrii gruparii ocupandu-se de cazarea si transportul acestora, procurarea documentelor de calatorie si a banilor necesari, precum si de organizarea si supravegherea activitatii infractionale din Marea Britanie si gestionarea sumelor de bani obtinute din exploatarea victimelor", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Pana in prezent au fost identificate peste 168 de victime minore, cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani. In cursul zilei de joi au fost efectuate 34 de perchezitii domiciliare in orasul Tandarei, jud. Ialomita.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au colaborat in aceasta cauza cu autoritatile judiciare britanice, fiind organizate mai multe intalniri de lucru, sub coordonarea Eurojust. Efectivele mobilizate au fost de 120 de politisti si 200 de jandarmi.

La actiunea procurorilor D.I.I.C.O.T. au participat 26 de ofiteri din cadrul Metropolitan Police si 2 analisti Europol.