Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, in plenul Senatului, la dezbaterea motiunii simple pe tema Educatiei, ca romanii sunt o natiune puternica si ca nu exista motive de frica in legatura cu faptul ca o materie sau alta se invata intr-o limba a unei minoritati, relateaza Mediafax.

"S-a mai spus ca este o greseala ca Istoria si Geografia sa fie studiate in limbile minoritatilor. Eu cred, doamnelor si domnilor, ca o natiune puternica, o natiune sigura de ea, o natiune generoasa, nu are sa-i fie frica de faptul ca o materie sau alta se invata intr-o limba a minoritatilor. Eu cred ca suntem o natiune puternica pentru ca avem minoritati printre noi. Eu cred ca diversitatea este o bogatie a Romaniei. Trebuie sa o cultivam, sa o respectam si sa tragem toate foloasele de pe urma ei, noi, ca natiune. Asta inseamna o natiune puternica, nu o natiune fricoasa, care vrea sa ingradeasca drepturile altora. Asta este convingerea mea si a partidului din care fac parte", a spus Funeriu.

Noul proiect al Legii educatiei aduce ca noutate pentru minoritati studierea in limba materna a Istoriei si Geografiei Romaniri, cu mentiunea ca numele proprii romanesti si toponimia vor fi transcrise in limba romana, a declarat secretarul de stat Gheorghe Andrei Kiraly.

Secretarul de stat a mai spus ca limba romana ramane ca obiect de studiu in scolile cu predare in limba materna (predarea facandu-se dupa programe si manuale speciale - n.r.), intrucat copii trebuie sa stie sa vorbeasca corect in aceasta limba.