In holul de la intrare, fotoliile sunt moi si peisajul de vis. Cu o sapca primita gratis, de la o firma care-si face promotie, omul nostru imbracat saracacios se indeasa mai tare intr-unul din fotolii si cade pe ganduri. La ce-o fi gandind? La vitrinele cu marfa de lux, la criza, la copiii carora nu le duce in dar, de la inaugurarea noului mall, decat sapca? Pe langa el trec suvoaie de oameni, mai mult tineret pus pe distractie, decat pe cumparaturi.

  • Pe ultima suta de metri

Dupa o graba de necrezut ca sa fie gata la termen, Atrium Center din Arad si-a deschis portile cu tam-tam promotional, Holograf si multi curiosi de „noua noastra lume”, afisata pe un panou urias. Cu doua zile inainte de inaugurare, Atrium Center era inca santier. La intrarea din spate, dupa lasarea intunericului se livra si se muncea in draci.

"200 de euro pe zi platim penalitati, daca nu terminam treaba la timp", mi-a spus in fuga, un angajat al unei firme de finisaje. Si spatiile comerciale de la parterul noului mall pareau departe de a fi gata la timp. Doar pe ici, pe colo, treaba era terminata: la Deichmann, de exemplu, incaltamintea era frumos aranjata pe raft, geamurile vitrinelor sclipeau, sampania inaugurala a fost livrata. Neamtul e punctual, ca de obicei.

Si totusi marti, 23 martie, "noua lume" destinata consumatorilor din orasul de frontiera al Romaniei a fost aproape creata. Peretii de sticla de la intrare au fost spalati de praf, o mare parte din spatiile comerciale, ca si cele de entertainment si food-court si-au putut primi clientii in conditii optime.

  • Va urma

Cinema-ul si "locul de joaca" de la etaj mai au insa de asteptat, deschiderea lor prezumtiva va fi in toamna lui 2010. In spatiile dedicate de la etajul al doilea se vad tevile din tavan, iar pe podeaua de ciment aluneca doar skateboarderi ocazionali. Se vorbeste de un bowling, care e momentan doar in stadiu de promisiune. O treaba pe jumatate gata, cum e la romani, seriozitate partiala a investitorilor sau lipsa de bani, cauzata de criza?

Parca preventiv, Adina Calinescu, country manager Atrium Centers, declara: "In saptamanile ce urmeaza dupa Marea Deschidere vor continua sa se deschida noi magazine [...]. In luna august vom avea placerea sa va invitam la deschiderea celui mai modern Cinema City cu 10 Sali de cinema [...]. Acel moment va finaliza si perioada noastra de lansari".

Pana atunci, aradenii se inghesuie mai ales la produsele alimentare si diverse oferte promotionale, ca peste tot in tara si in lumea afectata de criza financiara si economica.

Scumpeturile din buticurile de lux atrag ochiul, insa mai putin portofelul omului obisnuit.

  • Cumparaturi si economii

In Atrium e caldut, se aude muzica peste tot, miroase frumos. La o saptamana de la inaugurare, intr-o zi obisnuita din timpul saptamanii, pe langa putinii cumparatori, in peisaj apar invariabil tineri plimbareti si gura-casca. Pe langa ei, pensionari care-si bucura ochii cu "noua lume", unde se pot plimba cu scarile rulante. Mai o cumparatura, mai un taifas cu vreo cunostinta, asa trec doua-trei ore si acasa fac economie la incalzire.

In Arad, se zice ca gigacaloria ar fi cea mai scumpa din tara. Intr-adevar, apa si incalzirea pe persoana costa la Arad ca in Germania, chiar daca salariile si pensiile din cele doua tari nu sunt momentan comparabile, la nivel obisnuit.

Aceste salarii si pensii au fost tinta noului centru de consum, vizat de investitori. Chiar in ziua inaugurarii, fondul britanic de investitii Carpathian a anuntat insa ca va vinde mall-ul Atrium Center din Arad si proiectul de la Cluj-Napoca, care viza ridicarea celui de-al doilea mall al companiei.

"Costurile semnificative de operare pe care le presupune dezvoltarea proiectelor nu mai erau justificabile, mai ales avand in vedere dimensiunea datoriilor pe care le-au atras cele doua proiecte si a scaderii valorii proprietatilor in regiune", a declarat in 23 martie presedintele companiei, Rory Macnamara, citat de Hotnews.ro din surse Reuters.

  • Calea mall-urilor

Aceleasi salarii si pensii au fost in atentia multor investitori si dezvoltatori imobiliari, in perioada de boom economic dinainte de criza. Aradul este unul dintre cele mai aglomerate orase, daca ne referim la centrele comerciale anuntate. Pe langa mall-urile si retailerii deja existenti peste tot, cei aproape 170.000 de locuitori din Arad mai sunt asaltati si cu peste 200.000 de metri patrati inchiriabili in centre comerciale, care se intind pe o distanta de 5 km.

Calea Aurel Vlaicu, care incepe de la Gara si se intinde spre iesirea din Arad catre frontiera de la Nadlac e intesata de mega-proiecte: unele finisate, altele pe jumatate, sau in stadiu de teren viran, care asteapta vremuri mai bune. In anul 2008, Ziarul Financiar a facut o trecere in revista a proiectelor si investitiilor din zona pe care se intindeau, inainte de Revolutie, fabrici si uzine.

Mall-uri, parcuri de retail, hipermarket-uri, aceste proiecte vizeaza in primul rand consumul si, dupa cum se stie deja, pe cel din import. Se creeaza, ce-i drept, si locuri de munca, insa in mod evident, nu pentru miile de aradeni pe care-i vezi zilnic plecand cu autocarele pe santiere, la sparanghel, capsuni si ingrijit batrani peste hotare.

"9,19 lei noi pe un kil de lapte?"
Foto: HotNews.ro

Cinema City din Atrium Center Arad are vedere la autogara de unde pleaca acestia si multi altii ca ei din tara, indesati in autocarele sperantei de mai bine. „Io iau la oferta de la Aldi, din Germania, cand ma intorc“ imi zice un santierist care a facut Pastile in tara. Sa fie acesta un cumparator definitiv pierdut pentru mall-urile din Arad?

Pe omul nostru cu sapca de la promotii, am aflat in sfarsit ce-l preocupa: un soi de produs lactat care se vindea la Billa, de la parterul noului centru comercial aradean. "9,19 lei noi pe un kil de lapte?", se minuneaza el. Traduc si eu, in minte: 2 euro si 30 de centi. Atata costa HULALA, un lapte cu nume ciudat si pret nemaintalnit de omul nostru din fotoliu. Nu-i lapte, e frisca. Pe cand sa-l lamuresc, omul se ridica si pleca usor abatut si foarte contrariat, din lumea cea noua, spumoasa ca o frisca.