Consortiul Eurofighter, producatorul avionului de vanatoare Typhoon, a hotarat sa nu participe la expozitia Black Sea Defense & Aerospace care va avea loc la Bucuresti in perioada 13 – 15 aprilie, dupa recomandarea CSAT privind achizitia a 24 de avioane de vanatoare F-16 second hand.

"Eurofighter si-a exprimat deja dezamagirea ca nu a avut loc o licitatie competitiva internationala care sa permita evaluarea adecvata a tuturor avioanelor candidate. Eurofighter isi mentine speranta ca Parlamentul Romaniei va organiza un astfel de proces competitiv si transparent de achizitii publice", precizeaza gigantul european, intr-un comunicat de presa.

Consortiul european sustine ca, prin aceasta decizie, Romania va fi obligata, pe termen scurt si mediu, "sa intreprinda un nou program costisitor de modernizare a flotei de avioane de lupta a fortelor aeriene romane – o situatie care ar fi evitata daca s-ar alege Eurofighter".

Eurofighter afirma ca, daca Romania ar fi ales Typhoon, ar fi beneficiat de un pachet offset corect, care ar fi creat numeroase locuri de munca pe termen lung in domenii de inalta tehnologie.

Potrivit sursei citate, in cele patru tari partenere ale programului Eurofighter, au fost create 100.000 de locuri de munca directe sau indirecte, in cadrul a peste 400 de companii. Impactul economic pozitiv al programului Eurofighter in cele patru tari partenere a fost estimat la peste 60 de miliarde de euro.

Pana in prezent, Eurofighter Typhoon a fost comandat de sase tari (Germania, Italia, Spania, Regatul Unit, Austria si Regatul Arabiei Saudite).

Cu 707 avioane contractate, acesta este cel mai mare program de colaborare militara din Europa.

Expozitia si Conferinta Internationala dedicata Industriei Aeronautice, Apararii, Securitatii Nationale si Securitatii Private - Black Sea Defense & Aerospace 2010 - "este una din cele 5 expozitii din Europa la care Departamentul de Aparare al Statelor Unite ale Americii - U.S. DoD - va participa direct in 2010", se precizeaza pe site-ul expozitiei.