Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a afirmat miercuri ca reducerea pensiilor militarilor, dupa trecerea la sistemul unic, nu va afecta veniturile sub 3.000 de lei si a respins categoric ideea ca aceasta recalculare va duce la reduceri de pana la 70%. El il contrazice insa pe ministrul Apararii, Gabriel Oprea, care spusese ca, potrivit unei simulari facute la sugestia Ministerului Muncii, prin aplicarea sistemului unitar pensiile militare s-ar reduce cu valori cuprinse intre 19 si 69%.

"Vor scadea pensiile peste 3.000 de lei. Nu vor fi foarte multe si nu poate fi vorba de un procent de 69%. Cu cat pensia e mai mare cu atat scaderea e mai mare", a spus Seitan, intr-o conferinta de presa convocata dupa ce o agentie de stiri a afirmat ca, prin aplicarea noului sistem, pensiile militarilor se reduc cu pana la 70%. Agentia NewsIn cita o simulare tehnica a ministerului si a Caselor de Pensii.

"Este vorba de unele simulari facute in Ministerul Muncii cu ajutorul caselor de pensii militarizate care au scos in evidenta faptul ca majoritatea pensiilor militarilor nu scad, unele chiar cresc", a afirmat Seitan, care a adaugat ca aceste simulari nu au luat in calcul toate datele reale.

"Cred ca afirmatia e nefericita si nu e facuta decat pentru a crea emotie fara rost", a spus el, desi Gabriel Oprea facuse o afirmatie similara, intr-un raspuns la o interpelare parlamentara.

Potrivit Mediafax, ministrul Apararii precizeaza, intr-un raspuns la o interpelare, publicat pe site-ul Senatului, ca, potrivit unei simulari facute la sugestia Ministerului Muncii, rezulta ca, in urma aplicarii sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori intre 19 si 69%.

"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii", se arata in documentul public transmis Senatului si afisat pe site-ul acestei Camere.

In aceste conditii, dupa cum arata raspunsul transmis de ministrul Oprea la Senat, "vor fi afectate toate pensiile aflate in plata, dar si cele viitoare", iar cuantumul economiilor care s-ar face nu poate fi stabilit.

Surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, la jumatatea lunii martie, ca reprezentanti ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS si SIE intentioneaza sa propuna o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, in cazul in care nu va fi mentinut, in ceea ce priveste aceste categorii, sistemul actual, reglementat prin Legile 164/2001 si 179/2004.

Aproape 9% din pensiile militare, respectiv 7.265 din 81.183 de pensii militare au cuantumul peste 3.001 lei , dintre acestea 209 avand valoarea de peste 5.000 de lei.

Potrivit Ministerului, pensia militara medie este de aproximativ 1.700 de lei. Conform datelor transmise de MApN, la nivelul lunii februarie erau platite, lunar, 81.183 de pensii militare. Pensia minima este in cuantum de 39 de lei, iar in plafonul cuprins intre 39 si 1.000 de lei figurau in luna februarie 12.942 de pensionari.

Majoritatea beneficiarilor de pensii militare - 45.154 din 81.183 de pensionari militari, respectiv 55,6% - aveau, in luna februarie, pensii cu un cuantum cuprins intre 1.001 si 2.000 de lei, in timp ce 19% dintre pensiile militare, respectiv 15.815 pensii, au un cuantum cuprins intre 2.001 si 3.000 de lei.

Potrivit sursei citate, 6.260 de pensii militare au avut, in luna februarie un cuantum cuprins intre 3.001 lei si 4.000 de lei.

Alte 209 pensii militare au cuantumul peste 5.000 de lei, explica MApN, care preciza ca, dintre acestea, "doua pensii sunt ale fostilor sefi ai Statulul Major General, restul fiind pensii ale magistratilor militari si ale cadrelor militare care au fost detasate in afara MApN".

In prezent, 72% din pensiile militare sunt sub plafonul de 2.000 lei, iar 90,2% sunt sub 3.000 lei.