Cind avea 11 ani, elevul Andrei Trifan din satul Zece Prajini era un copil supradotat. Avea IQ-ul mult peste medie si talent la matematica. A fost selectat intr-un program special pentru copiii saraci si supradotati din judetul Iasi. Soarta a vrut altfel: a parasit scoala dupa doar opt clase pentru muzica. Acum cinta in Mahala Rai Banda, o trupa de pop-gypsy cu care a facut inconjurul lumii.

"Nici nu visam eu cand eram mic ca voi canta pe cele mai mari scene din lume"

Zece Prajini e un sat aflat la marginea judetului Iasi. E satul muzicii lautaresti si al fanfarelor. Intalnesti aici mai multe fanfare decat in tot judetul. Drumul pana in Zece Prajini e dificil. Din Dagita, comuna de care apartine satul, ai doua variante ca sa ajungi in Zece Prajini. Fie mergi pe jos, pe langa calea ferata, aproximativ trei kilometri, fie ai noroc si te ia vreo caruta care merge in sat. Cu toate ca se afla departe de oras si au drumuri mocirlite, oamenii sunt mandri cu ceea ce stiu sa faca cel mai bine: sa cante.

Fiecare om pe care il intrebi, fie de Fanfara 10 Prajini, Fanfara Ciocarlia sau Fanfara Craciun, e capabil sa iti spuna intreaga istorie a fiecarei formatii. Tot aici, in Zece Praijini traieste si Trifan Andrei.

Mi se mai spune “Inteligentul”

Andrei Trifan impreuna cu familia
Andrei Trifan impreuna cu familia
Foto: HotNews.ro
Andrei, un baiat cu o voce puternica, cu ochii negri ca taciunii are terminate doar opt clase. Cand avea 12 ani, a fost in atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, intrucat in urma unor teste a reiesit ca avea un nivel de inteligenta mult peste medie. A fost propus pentru a intra in proiectul prin care municipalitatea ii sprijina pe copiii din mediu rural, cu rezultate deosebite la scoala.

Reprezentantii Directiei spun ca Andrei ar fi intrat in cadrul acestui proiect doar daca parintii lui si-ar fi dat acordul verbal in acest sens. Insa Tiberiu Bantas, purtator de cuvant la Directia de Asistenta Sociala si Proiectia Copilului spune ca la acea vreme parintii ar fi raspuns ca doresc ca copilul lor sa devina cantaret.

De partea cealalta, parintii baiatului spun ca nu au avut posibilitati financiare pentru a-l intretine pe Andrei, declaratie care nu e sustinuta de cei de la directie, pentru ca implicarea in acest proiect nu ar fi implicat nici o interventie financiara din partea parintilor.

Ii placea matematica la scoala, iar cu un zambet in coltul gurii admite ca prietenii lui ii mai spun “Inteligentul”.

Descarca fisierul audio in format MP3

A inceput sa cante de la varsta de trei ani. A invatat de la bunicii lui si de la prietenii din sat. E o traditie in familia lui ca barbatii sa cante sau sa faca parte dintr-o fanfara. Isi aminteste cu zambetul pe buze cum a inceput aventura lui in ale muzicii.

Descarca fisierul audio in format MP3

Totul a inceput in momentul in care o trupa de la Bucuresti, de muzica pop, o combinatie intre fanfara si orchestra, a cautat un baritonist.

De atunci, talentul sau pentru muzica l-a purtat peste tot in lume. Din Japonia pana in New York. Lui Andrei ii sclipesc ochii cand povesteste despre aventurile sale muzicale. Dupa Paste pleaca intr-un turneu in Budapesta, Viena, Bruxelles si Amsterdam. A ajuns si in Pakistan, unde recunoaste ca e o alta lume. Nici un regret legat de scoala sau matematica.

Andrei canta muzica lautareasca, dar a fost si este fan al lui Michael Jackson si mai mult ii place si jazz-ul. Recunoaste ca atunci cand era mic nu se gandea ca va ajunge sa cante pe scenele mari din lume. Visa cu ochii deschisi si era invidios pe cei din Fanfara Ciocarlia cand ii vedea cum pleaca in strainatate.

“Sa cant e tot ce stiu sa fac”

Monel Trifan, tatal lui Andrei, e mandru de fiul sau si spune ca e o traditie in familia sa in ceea ce priveste muzica. Admite ca singura sa sursa de venit e muzica. Asta stie sa faca cel mai bine si prefera sa cante decat sa lucreze la patron, pentru ca, dupa cum spune el, “muzica nu o sa cada niciodata, nunti tot vor mai fi”.

Mai mult, Andrei isi completeaza tatal si spune ca “cea mai practicata meserie, dupa cum stiu eu, e muzica”. Si ca sa dovedeasca cat de priceput e la cantat, Andrei si-a luat tuba abia cumparata si a inceput sa cante.

VIDEO Andrei Trifan cinta la tuba:

Satul Zece Prajini este renumit pentru lautarii si fanfarele sale. Localitatea a fost infiintata in secolul al XIX - lea de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin improprietarirea mai multor familii de romi cu cate zece prajini de pamant, fapt de la care si-a luat numele.

N. Red.: Ideea articolului a aparut in urma unui reportaj de exceptie publicat de Viorel Ilisoi in Jurnalul National