Romanii au ocolit anul acesta, de Paste, statiunile turistice din tara. Datele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc arata ca numarul persoanelor care si-au petrecut Pastele intr-o structura de primire turistica omologata din tara s-a redus cu aproape 25% in acest an, la aproximativ 37.500. Nici vacanta in strainatate nu a fost o optiune pentru multi romani, insa cei care au hotarat sa plece au ales ca destinatii Bulgaria si Grecia, transmite Mediafax.

"Din datele centralizate de catre Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a rezultat ca anul acesta, circa 37.500 de romani si-au petrecut sarbatorile de Paste intr-o structura de primire turistica omologata din Romania si au cheltuit numai pentru servicii turistice aproximativ 15,18 milioane de lei. Astfel, pretul unui sejur achitat de un turist roman a fost, in medie, de 405 lei", se arata intr-un comunicat al federatiei.

Spre comparatie, anul trecut au fost inregistrati 48.500 de turisti, iar cheltuielile totale au fost de 25,12 milioane de lei, rezultand o medie de 518 lei pentru fiecare turist. In topul preferintelor romanilor, primul loc l-au ocupat pensiunile rurale, unde au fost inregistrate 18.000 de cazari oficiale.

Mii de turisti au ales sa-si petreaca sarbatorile in pensiuni neclasificate, adica la "negru", potrivit sursei citate. Destinatiile preferate au fost Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramures si Buzau, unde rezervarile au depasit 80% din capacitatea de cazare.

Pe Valea Prahovei, gradul de ocupare a ajuns cu greu la 40%, in timp ce in alte statiuni montane s-a inregistrat un grad de ocupare de 25% din capacitatea de cazare. Aproximativ 5.000 de romani au ales sa serveasca masa de Paste in restaurantele hotelurilor din marile orase.

"Litoralul nu este o destinatie traditionala atractiva pentru petrecerea sarbatorilor pascale. Dupa experienta nefericita de anul trecut, cand la mare au fost pregatite pentru turisti peste 3.000 de locuri de cazare incalzite, dintre care s-au rezervat numai 800, anul acesta hotelierii de pe litoral au fost mai rezervati si de aceea s-au facut rezervari numai pentru 500 de turisti. Anul acesta, aproximativ 1.500 de turisti, in special pescari pasionati si iubitori de peisaje inedite, si-au petrecut Pastele in pensiunile si hotelurile din Delta Dunarii. Mai trebuie precizat ca aproximativ 8.000 de turisti si-au petrecut Pastele in diferite statiuni balneoclimatice, unde ofertele a avut cele mai mici tarife", precizeaza comunicatul.

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc sustine ca printre explicatiile scaderii numarului de turisti se afla numarul redus de zile libere, promovarea modesta a destinatiilor de petrecere a sarbatorilor pascale si efectele crizei economice. Nici turismul extern nu a inregistrat cifre mai bune, asa ca interesul pentru petrecerea Pastelui in strainatate a fost foarte scazut comparativ cu anii trecuti. Cele mai solicitate destinatii externe au fost cele din aproprierea tarii, respectiv Bulgaria si Grecia, unde si-au petrecut sarbatorile de Paste aproximativ 4.000 de turisti romani care au cheltuit, in medie, 120 euro de persoana.