Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat duminica, la Realitatea TV, ca sistemul american de scut anti-racheta, ale carui elemente sunt amplasate in Romania si in alte state din Europei Centrale si de Sud-Est, este compatibil cu un eventual sistem NATO, noteaza Mediafax. Baconschi a mai precizat ca "Rusia este invitata sa participe, in masura in care acest sistem o intereseaza".

"Sigur, sunt compatibile (n.r. - sistemele americane si NATO) si noi pledam pentru aceasta compatibilizare intre cele doua. Cu alte cuvinte, trebuie sa vina si membrii europeni ai Aliantei Nord-Atlantice cu tehnologie si fonduri si cu decizia politica necesara, pentru ca Europa in ansamblu sa fie protejata de acest sistem", a declarat Teodor Baconschi.

Ministrul a precizat ca "Rusia este invitata sa participe, in masura in care acest sistem o intereseaza" si a spus ca in discutiile pe care le-a avut, la Bucuresti, cu ambasadorul rus Alexander Churilin nu a simtit din partea acestuia o ingrijorare, ci o dorinta de a fi in continuare la curent cu detaliile proiectului anti-racheta, ale carui elemente vor fi amplasate in Romania.