Presedintele american, Barack Obama, va cina, la 8 aprilie, la Praga cu liderii a 11 state din Europa Centrala si de Est, printre care si presedintele roman, Traian Basescu, a anuntat vineri Casa Alba, informeaza Mediafax. Obama va cina cu liderii celor 11 state europene , dupa ce va semna, in capitala Cehiei, un nou tratat de dezarmare nucleara START cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev.

Potrivit Casei Albe, printre acesti sefi de state sau de Guverne figureaza premierul bulgar, Boiko Borisov, premierul croat, Jadranka Kosor, presedintele si premierul ceh, Vaclav Klaus si respectiv Jan Fischer, presedintele eston, Toomas Hendrik Ilves, premierul ungar, Gordon Bajnai, presedintele leton, Valdis Zatlers, premierul lituanian, Andrius Kubilius, premierul polonez, Donald Tusk, presedintele roman, Traian Basescu, si premierii slovac si sloven, Robert Fico si respectiv Borut Pahor.

Obama se intoarce in Praga la un an dupa ce a rostit un discurs important in capitala Cehiei, privind proliferarea nucleara. Documentul ce urmeaza sa fie semnat de Obama si Medvedev este succesor al fostului Strategic Arms Reduction Treaty (START). Acest tratat, care a dus la reduceri semnificative ale arsenalelor militare din cele doua tari, a expirat in luna decembrie a anului trecut.

Noul acord prevede limitarea ogivelor nucleare la 1.550, ceea ce reprezinta o scadere cu 30% fata de limita impusa in 2002. Statele Unite au anuntat ca detin in prezent circa 2.200 de focoase cu incarcatura nucleara, in timp ce Rusia ar avea in jur de 3.000.