Fostul ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, si-a exprimat, marti seara, nemultumirile cu privire la proiectul legii invatamantului, in cadrul unei dezbateri publice cu cadre didactice din judetul Valcea, informeaza Agerpres. Andronescu a declarat ca, daca pana acum, cei care terminau cele 10 clase obligatorii primeau "un atestat profesional, o calificare", acum "dupa noua clase nu vor primi nimic".

Potrivit fostului ministru, marirea gimnaziului la noua clase implica o ''inegalitate de sanse''. "Pana acum erau zece clase obligatorii. Elevii dupa ce terminau acest ciclu, si ma refer cu precadere la clasele a noua si a zecea, primeau un atestat profesional, o calificare. Acum, dupa 9 clase nu vor primi nimic, vor ramane multi in mediul rural fara nicio pregatire profesionala", a declarat Ecaterina Andronescu.

Fostul ministru al educatiei s-a aratat de parere ca "marirea gimnaziului la cinci clase in lco de patru implica mai multe consecinte pentru care nu prea suntem pregatiti. In primul rand vom avea un deficit de personal. Mare parte dintre scolile gimnaziale sunt in mediul rural. Nu cred ca profesori de liceu din oras se vor duce sa predea la tara, asadar vom avea clase de-a noua poate, unde vor preda profesori mai putin pregatiti".

Andronescu s-a exprimat si pe tema articolului care prevede desfiintarea titularizarii, considerand ca "titularizarea era un plus de stabilitate pentru cadru didactic".