Diplomatul roman Marius Lazurca a prezentat marti scrisorile de acreditare presedintelui interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, informeaza presa de la Chisinau. Ambasadorul a spus, potrivit Info Prim Neo, ca mandatul sau este de a "sustine foarte generos efortul de modernizare a Republicii Moldova, de apropiere de standardele europene" si a adaugat ca relatia bilaterala cu R. Moldova este o prioritate de gradul 0 pentru Romania. Tot marti, presedintii celor doua tari au avut, potrivit, Agerpres, o convorbire telefonica in care au discutat faza implementarii proiectelor convenite si vizita pe care o va face presedintele Ghimpu la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie.

„Desi protocolul nu permite sa am emotii, recunosc ca sunt foarte emotionat”, a declarat la inceputul intrevederii Marius Lazurca si a spus ca este fericit sa aduca la Chisinau scrisorile de acreditare de la presedintele roman, Traian Basescu, informeaza Info Prim Neo. Replica presedintelui interimar moldovean a fost: "Simtiti-va ca acasa". Gimpu s-a declarat convins ca venirea ambasadorului roman la Chisinau va duce la „cimentarea relatiilor dintre Republica Moldova si Romania”.

„Demult asteptam sa vina ambasadorul Romaniei in Republica Moldova", a declarat Mihai Ghimpu, citat de Moldova Azi. El a spus ca i-a multumit ambasadorului pentru sprijinul Romaniei in problema integrarii. „Am zis ca dorim si in continuare sa existe aceasta politica, ba mai mult, sa cimentam aceste relatii. In afara de faptul ca suntem doua state vecine suntem acelasi popor, care vorbim aceeasi limba si ar fi bine ca politica noastra comuna sa aduca bunastarea tuturor romanilor", a declarat Ghimpu.

Diplomatul roman a vorbit despre insemnatatea in politica externa romaneasca a Republicii Moldova, subliniind ca "Romania acorda o importanta nu speciala, nu strategica, ci cu totul extraordinara raporturilor bilaterale". „Obiectivul nostru este ca in curand Republica Moldova sa fie cuprinsa in pachetul Balcanilor de Vest, care confera statutul de stat candidat la UE, sa beneficieze de sprijinul UE ca stat membru al acestui pachet, ca intr-un orizont de timp definit sa poata deveni un stat membru, impreuna cu Romania", a spus Marius Lazurca.

Acesta si-a inceput deja activitatea la Chisinau, pregatind vizita de miercuri in capitala moldoveneasca a premierului Emil Boc, care va merge sa inmaneze primele permise de mic trafic la frontiera. „Maine va fi un moment simbolic, au fost invitate 20 de persoane, celelalte permise eliberate vor fi transmise cetatenilor prin posta”, a spus ambasadorul. Lazurca a mai precizat ca in 30 iunie consulatele de la Balti si Cahul vor fi pe deplin operationale.

Moldova nu are inca un ambasador acreditat in Romania, dar presedintele Mihai Ghimpu a spus ca in viitorul apropiat Chisinaul va propune un diplomat pentru acest post.

Tot marti, presedintii celor doua tari au avut o convorbire telefonica. Potrivit Agerpres, cei doi presedinti au discutat detalii privind apropiata vizita a lui Mihai Ghimpu in Romania, in perioada 27-28 aprilie, si despre stadiul proiectelor moldo-romane convenite in timpul vizitei lui Basescu la Chisinau.