Debutul implementarii Acordului de mic trafic la frontiera a fost putin agitat, dar toate deficientele s-au remediat pentru a usura solicitarea cetatenilor moldoveni de a obtine permisul de mic trafic la frontiera. In acest moment, potrivit informatiilor Ministerului de Externe, sunt aproximativ 2.500 de permise in lucru, 441 sunt deja la Chisinau, iar premierii Boc si Filat le vor inmana pe primele dintre ele cetatenilor moldoveni.

Am facut o vizita la sectiunea Consulatului care primeste aplicatiile pentru permisele de mic trafic - pe strada Vlaicu Parcalab, aproape de Ambasada Romaniei - intr-o marti, in jurul pranzului. Asteptau in fata in jur de 20 de oameni. A doua zi dimineata am trecut prin zona pe la ora 7.45, cam tot atatia erau la coada.

In dupa-amiaza anterioara am stat un timp pe-acolo sa vad cum se desfasoara lucrurile. Oamenii au facut o lista in baza careia sa intre in consulat, o programare ad-hoc. Veneai si te treceai pe lista. Am vorbit cu ei si am inteles ca asteaptau de 2-3 ore, dar ca, odata intrati inauntru, totul era ok, mergea destul de repede. Nemultumiri? Nu n-aveau, decat faptul ca s-ar putea sa nu ajunga pana la incheiderea programului, chiar daca cei de la Consulat mai stateau un pic dupa ora 16.00 ca sa mai preia dosare. Acum totul merge struna, mai ales ca exista optiunea ca in locul unei invitatii sa dea o declaratie pe proprie raspundere in ceea ce priveste scopul solicitarii permisului.

Va marturisesc, am fost usor surprinsa sa nu aud nicio nemultumire la adresa celor de la Consulat. Ne-am obisnuit adesea cu critici la adresa oamenilor care lucreaza la sectii consulare - fie ele in Moldova, Italia, Spania sau Australia. Moldovenii insa considera ca lucrurile merg bine.

"Am incercat sa usuram cat mai mult procesul de depunere a actelor", mi-a explicat cateva zile mai tarziu consulul roman Petre Litiu. Totul e gratuit, acum, spre deosebire de perioada de inceput, nici macar nu mai trebuie sa vina cu fotografii facute, ele se fac automat la Consulat, tipizatele nu costa nimic, ele pot fi descarcate de pe internet, daca exista aceasta posibilitate, iar cei de la ghiseu ii asista pe cetatenii moldoveni in completarea cererii si a declaratiei pe proprie raspundere.

Costuri minime pentru moldoveni

Vorba merge repede printe oameni, spune consulul roman, sperand ca se va duce si vestea ca pot face tot acest demers gratuit. Pentru ca au existat intreprinzatori ca peste tot, adica oameni care au multiplicat cererile si le-au vandut cu un leu moldovenesc celor de-afara, sau care ii ajuta pe oameni sa completeze cererea, contra cost, fireste.

Nu este cazul, spune Petre Litiu, intrucat oamenii de la ghiseu ii pot asista gratuit pe solicitanti. Aici apar problemele, oamenii mai completeaza gresit si se mai consuma timp, insa functionarii de la ghiseu - toti oameni cu facultate, tine sa precizeze consulul, intrucat au fost foarte suparati, afectati cand au vazut comentariul unuia dintre analistii de la Bucuresti care ii facea practic analfabeti - au rabdarea necesara pentru a ii ajuta. Suna PR-istic, nu-i asa? Ei bine, am lasat special discutia cu consul pentru ultimele zile ale sederii mele la Chisinau, dupa ce am facut o vizita si la Consulatul unde se preiau documentele pentru cetatenie si pentru viza.

Parerea moldovenilor este aproape unanima: cei de la ghiseu sunt politicosi, ofera informatiile necesare, lucrurile s-au schimbat in bine. De cat timp?, am fost curioasa sa aflu. "Nu stiu de cativa ani, probabil, adica acum trei ani am avut o experienta proasta cu cei de-aici, nu ne-au oferit informatii complete si a trebuit sa venim de mai multe ori. Dar acum am obtinut toate informatiile cum trebuie chiar prin telefon", mi-a spus o tanara femeie care obtinuse viza pentru reunirea familiei, sotul ei fiind in Romania.

Vizita la consulatul de pe Vlaicu Parcalab am facut-o intr-o sambata la pranz, insa acolo era o efervescenta nefireasca pentru o zi de sambata insorita si calda care indemna la plimbare mai degraba decat la procesarea de informatii. Echipa nu era completa, mi-a spus consulul, erau 7 oameni care se ocupau de asta si sperau ca odata cu intariturile pe care le asteptau de la Bucuresti volumul de munca sa se imparta altfel.

Potrivit lui Petru Litiu, s-a ajuns si la 170 de dosare primite pe zi, iar MAE a aratat ca in acest moment sunt apraope 2500 de permise in procesare, in timp ce 441 au ajuns deja la Chisinau. Potentialii solicitanti din R. Moldova au fost estimati la peste un milion de oameni, locuitori ai localitatilor din zona de frontiera, pe o intindere de 30 de kilometri si maximum 50 de kilometri. Localitatile limita de pe teritoriile celor doua state pot fi concultate pe hartile postate aici, pentru Romania, si aici pentru Moldova.

In iunie, cand se estimeaza intrarea in functiune a consulatelor de la Balti si Cahul, totul va decurge mai simplu, oamenii nu vor trebui sa calatoreasca pana la Chisinau si atunci se estimeaza ca ar putea creste numarul cererilor de eliberari de permise.

In acest moment permisul este gratuit, costul acestuia este insa de 21 de lei, adica in jur de 6 euro, dar odata cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen, preconizat pentru 2011, ar putea costa, potrivit estimarilor MAE, in jur de 35 de euro. Primele permise se elibereaza pentru doi ani de zile, urmatoarele, contra cost, vor contine si date biometrice.

Boc si Filat vor inmana primele permise

Miercuri, premierul Boc merge la Chisinau, acolo unde, impreuna cu omologul sau moldovean, vor inmana primele permise de mic trafic de frontiera. Altfel, permisele vor fi trimise prin posta, de Posta Moldovei, careia cetatenii ii vor plati 10 lei moldovenesti, echivalentul a aproximativ 2,5 lei romanesti.

S-a ales aceasta solutie, a explicat consulul Litiu, pentru ca nu presupune noi cheltuieli pentru cetatenii de pe frontiera si pentru a ii scuti de pierderea timpului pentru o noua calatorie la Chisinau.

Scrisoarea care insoteste permisul de mic trafic la frontiera
Scrisoarea care insoteste permisul
de mic trafic la frontiera
Foto: HotNews.ro
Plicul pe care il vor primi va contine o scrisoare (vezi foto alaturat), pe care va fi lipit permisul si care are pe spate harta cu zonele in care se pot misca cetatenii moldoveni, precum si o brosura cu drepturile pe care le au si sanctiunile in cazul in care depasesc zona si nu respecta conditiile din Acord.

Anularea sau revocarea permisului si/sau amenzi de pana la 1200 de lei

Pentru Romania este primul gen de permise de acest fel, iar ele nu sunt echivalente nici cu altele din UE pe care le au Ungaria, Polonia sau tarile baltice. In aceste conditii, Romania s-a angajat la UE ca va fi riguroasa si foarte atenta, ca cetatenii moldoveni care reprezinta un pericol pentru vreun stat din zona Schengen sa nu obtina permisul si ca va fi foarte atenta ca detinatorii de permis sa nu fie prinsi pe la Budapesta, Viena, Bruxelles sau Paris.

De altfel, s-au luat masuri ca permisul sa nu poate fi falsificat, pentru ca, odata cu emiterea lui, el intra in sistem si poate fi verificat de politia de frontiera, de politia rutiera. Mai mult, Romania vorbeste despre o aplicare prompta si fara ezitare a sanctiunilor prevazute, intrucat Romania este acum granita a UE, iar cei potentiali un milion de moldoveni care se pot deplasa fara viza pana la maximum 50 de kilometri de frontiera - o suprafata care curpinde orase precum Iasi, Galati, Botosani - intra, de fapt, pe teritoriul UE.

In acest sens, s-a instituit o comisie tehnica romano-moldoveneasca ce va analiza modul in care functioneaza Acordul. Iar Romania are obligatia ca, o data la 6 luni, sa raporteze Comisiei Europene cate permise au fost eliberate, retrase, ce sanctiuni si cate au fost aplicate, pe ce motiv. Asta presupune o monitorizare foarte riguroasa.

Pe de alta parte, autoritatile moldovene au o mare responsabilitate si trebuie sa isi responsabilizeze, printr-o campanie de informare publica probabil, propriii cetateni. "Este un test important si pentru procesul de negociere al R. Moldova cu UE, pe regimul de liberalizare a vizelor", au spus anumiti diplomati romani. Daca moldovenii nu incalca regulile prevazute de acord si nu depasesc teritoriul stabilit, atunci asta e un plus.

La ce sanctiuni se pot astepta cetatenii moldoveni daca incalca regulile jocului?

Amenzi

  • de 600 de lei pana la 1200 de lei (romanesti, fireste, ceea ce inseamna aproximativ de patru ori mai multi lei moldovenesti) pentru depasirea perioadei de 90 de zile de sedere neintrerupta pe teritoriul Romaniei si returnarea in R. Moldova
  • de 100 de lei pana la 500 de lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de a anunta pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea permisului sau pentru faptul ca nu il are asupra sa sau refuza sa il prezinte autoritatilor romane

Revocarea permisului

  • in cazul in care a fost declarat, dupa eliberarea permisului, idezirabil sau a fost dispusa interzicerea intrarii in Romania
  • a recidivat in depasirea zonei de frontiera prevazuta pentru micul trafic

Anularea permisului

  • daca se descopera ca l-a obtinut in baza unor documente si informatii false
  • daca incearca sa introduca ilegal in Romania alti straini sau a inlesnit transportul si cazarea acestora
  • daca incalca reglementarile vamale si cele privind frontiera de stat

Daca acum permisul se libereaza pe 2 ani, urmatorul ar putea fi eliberat pe o perioada de 5 ani, cu conditia unui comportament potrivit reglementarilor prevazute de acord.