Guvernul a introdus, ca si conditii noi, acte care trebuie depuse de elevii ce solicita sprijin financiar la achizitionarea unui calculator, precum media generala si absentele, si a decis ca la stabilirea venitului familiei sa fie luate in calcul si "venituri potentiale" din valorificarea de bunuri, scrie Mediafax.

Hotararea de guvern care reglementeaza cadrul pentru derularea programului in 2010 introduce noi conditii privind documentele care trebuie sa completeze cererea de acordare a sprijinului financiar pentru cumpararea unui calculator.

Astfel, cererea va trebui insotita si de o adeverinta eliberata de catre unitatea de invatamant din care sa rezulte media generala/calificativul din anul scolar anterior, o adeverinta din care sa rezulte numarul de absente nemotivate din anul scolar anterior - pentru toti elevii, cu exceptia clasei I - si inca o adeverinta din care sa rezulte ca studentul a promovat minimum 50 de credite in anul universitar anterior.

Actul normativ aprobat de Guvern prevede ca la stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile acestora in luna precedenta, cu exceptia alocatiei de stat, alocatiei familiale complementare si a alocatiei de sustinere pentru familia monoparentala, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, burselor de studii si burselor sociale, precum si a tuturor drepturilor sociale exceptate de la stabilirea altor drepturi si obligatii.

Hotararea de guvern mai prevede insa ca "in cazul in care familia are in proprietate bunuri mobile si imobile care ar putea fi valorificate, se iau in considerare veniturile potentiale provenite din valorificarea acestora".

Daca beneficiarii au venituri egale, criteriile de departajare vor fi, in ordine, media generala/calificativul si numarul de absente nemotivate, pentru elevi, respectiv obtinerea a minimum 50 de credite in anul universitar anterior, pentru studenti.

Cererile de acordare a sprijinului financiar trebuie depuse pana la 21 aprilie, iar bonurile valorice vor fi eliberate in intervalul 24 iunie-30 iulie.

Calculatoarele pot fi achizitionate intre 24 iunie si 31 august, iar operatiunea de decontare catre agentii economici va fi derulata in perioada 23 iulie-30 noiembrie.

Guvernul a decis, miercuri, ca programul prin care elevii si studentii provenind din familii cu venituri modeste primesc cate 200 euro pentru achizitionarea unui calculator sa fie aplicat si in 2010, dupa ce in 2009 a intentionat sa suspende acest program.

Cuponul in valoare de 200 euro va fi acordat unui numar estimat de 25.000 elevi si studenti, similar celui de anul trecut.