Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, este decis sa nu schimbe placutele trilingve amplasate recent la intersectiile mai multor strazi, considerand, contrar conducerii Prefecturii Covasna, ca acestea nu incalca legea, relateaza Agerpres.

Primarul Antal Arpad a declarat ca aceste indicatoare turistice au fost amplasate in baza unei donatii facute de o persoana fizica, iar in opinia sa este firesc ca intr-un oras in care 75% sunt maghiari inscriptionarea sa se faca mai intai in limba maghiara si abia apoi in romana.

"Este vorba despre niste indicatoare turistice in limbile maghiara, romana si engleza, pe care noi le-am facut pe baza unei sponsorizari, mai exact a unei donatii venite din partea unei persoane fizice. Asta a fost dorinta sa (ca prima limba sa fie maghiara - n.r) si am respectat-o. (...) Nu vad nici o problema, pentru ca 75% din cetatenii orasului sunt maghiari", a spus Antal Arpad.

Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat ca, potrivit legii, orice tablita postata pe domeniul public trebuie sa fie inscriptionata in primul rand in limba oficiala a statului si apoi in alte limbi.

"Pe un magazin, spre exemplu, e altceva pentru ca e proprietate privata, dar pe domeniul public problema se pune altfel, trebuie prima data in limba romana", a precizat prefectul Gyorgy Ervin, care considera, totusi, ca legea e interpretabila deoarece spune ce ai voie sa faci, dar nu precizeaza ce nu ai voie.

Prefectul a mentionat ca a trimis o adresa tuturor primariilor din judet prin care le-a explicat prevederile legale referitoare la arborarea drapelului national si placutele bilingve, iar cei care nu le vor respecta vor fi sanctionati.