Ministrul roman al Apararii, Gabriel Oprea, s-a intalnit luni cu omologul sau moldovean, Vitalie Marinuta, aflat in vizita oficiala de doua zile in Romania, informeaza un comunicat MApN remis HotNews.ro. In cadrul convorbirilor, au fost abordate subiecte privind relansarea relatiilor militare bilaterale si identificarea de noi modalitati de intarire si diversificare a acestora, precum constituirea unui batalion mixt romano-moldovean. De asemenea, la finalul intrevederii, cei doi ministri au semnat un protocol de colaborare intre fortele aeriene militare ale celor doua tari.

Cei doi ministri au identificat, in cadrul discutiilor de la sediul MApN, modalitati practice de dezvoltare a cooperarii dintre armatele celor doua tari, cu accent pe instruirea si pregatirea personalului prin exercitii intrunite, transformarea fortelor armate, precum si reconversia personalului militar. Ministrul roman al Apararii a subliniat sprijinul Romaniei si a incurajat participarea activa a Republicii Moldova in cadrul initiativelor regionale din Balcani si Regiunea Extinsa a Marii Negre, in special in ceea ce priveste Reuniunea Ministrilor Apararii din Sud - Estul Europei (SEDM) in cadrul careia Republica Moldova participa ca observator.

Referitor la propunerea partenerului din Republica Moldova de creare a unui batalion mixt, cele doua parti au apreciat ca initiativa ar putea constitui un sprijin real in imbunatatirea relatiilor dintre cele doua state si au agreat faptul ca este necesara o analiza aprofundata a elementelor practice care sa permita punerea ei in aplicare.

"Salutam propunerea dumneavoastra de constituire a unui batalion mixt romano-moldovean, mai ales ca Armata Romaniei a acumulat o experienta valoroasa in acest domeniu prin activitatile desfasurate in cadrul batalionului mixt romano-ungar si al batalionului multinational de geniu romano – ungaro – slovaco – ucrainean „Tisa”", a declarat ministrul roman al Apararii, Gabriel Oprea.

S-a mentionat, totodata, asistenta acordata de Romania in domeniul invatamantului militar concretizata prin faptul ca, in anul academic 2009-2010, un numar de 37 de studenti din R. Moldova frecventeaza diferite cursuri in institutii militare de invatamant din tara noastra. "Este foarte important pentru noi ca ne putem pregati militarii cat mai bine, in institutii de invatamant din Romania, in domenii pe care invatamantul nostru militar nu le acopera. Faptul ca vorbim aceeasi limba face ca instruirea lor sa fie mult mai usoara si mai eficienta decat in alte state partenere", a subliniat ministrul moldovean Vitalie Marinuta.

La finalul intrevederii, cei doi ministri au semnat Protocolul de colaborare intre Fortele Aeriene ale Romaniei si Fortele Aeriene Militare ale Republicii Moldova. Potrivit MApN, semnarea protocolului ofera cadrul legal necesar dezvoltarii colaborarii in domenii ce vizeaza: informarea reciproca despre zborurile aeronavelor militare in spatiul aerian din apropierea frontierei dintre cele doua state, schimbul de date radar cu privire la situatia aeriana, acordarea reciproca de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate in pericol in spatiul aerian din apropierea frontierei si participarea la activitati comune.