Universitatile din Marea Britanie nu ar trebui sa ii trateze pe studentii straini ca pe niste „vaci de muls”, avertizeaza British Council, potrivit BBC. Consiliul admite ca universitatile ar putea fi tentate sa inmatriculeze mai multi studenti din afara Europei, care platesc taxele intregi, pentru a-si acoperi gaurile din buget, dar atrage atentia ca astfel de practici ar putea dauna reputatiei invatamantului superior din Marea Britanie.

"Framantarea" prind privind finantarea universitatilor coincide cu un numar record de tineri care aplica pentru o universitate din Marea Britanie.

Cifrele publicate luna trecuta de serviciul de admitere la universitate, UCAS, a aratat o crestere de 22,9% a numarului de aplicatii in acest an fata de anul trecut.

British Council se teme ca universitatile vor recruta tot mai multi studenti din afara Europei. Daca in 1998-1999 in Marea Britanie erau 117.290 de studenti din afara Europei, in 2007-2008 numarul lor era de 229.640. Taxele pe care ei trebuie sa le plateasca variaza intre 8.500 si 32.000 de lire sterline.

BC a aratat ca „importanta economica” a acestor studenti nu poate fi negata, dar ca sistemul nu trebuie vazut ca o industrie.

Directorul executiv al British Council, Martin Davidson, a declarat: "Ar fi contra-productiv pe termen lung ca universitati sa se concentreze pe intensificarea recrutarii studentilor ca o masura "luata pe genunchi" in fata dificultatilor financiare curente".

"Studentii straini au mai multe optiuni de studiu astazi decat in orice alta perioada, si intr-o lume conectata la Internet, atunci cand va aparea o universitate care vede in ei ceva mai mult decat niste vaci de muls, vestea se va raspandi repede".

"Intr-o evolutie rapida a pietelor, guvernele din lume vor reactiona impotriva universitatilor straine, care sunt in mod clar interesate doar sa recruteze studenti din tara lor, fara a le da nimic in schimb."

Daily Expres: Numarul studentilor romani care vor sa invete in Marea Britanie a crescut cu 70%

Si cotidianul britanic Daily Express comenteaza ca aceasta crestere a numarului studentilor straini reduce sansele britanicilor de a obtine locuri in universitatile din propria tara.

Numarul studentilor romani care doresc sa invete la universitati din Marea Britanie a crescut cu 70 la suta, in timp ce numarul candidatilor din Letonia si Lituania s-a dublat, noteaza publicatia.

In total, 588.689 de studenti au candidat pentru un loc la cursuri universitare, dar peste 100.000 nu au fost admisi.

In acest an, competitia va fi si mai dura dat fiind ca lipsa locurilor de munca ii obliga pe multi britanici sa se intoarca la studii.

Guvernul britanic a promis pentru aceasta toamna suplimentarea cu 20.000 a locurilor in universitati. Estimarile arata ca peste 700.000 de persoane urmeaza sa se inscrie la universitati in toamna acestui an, dar din acestea 220.000 de solicitari vor fi respinse. Studentii europeni platesc aceleasi taxe ca si studentii britanici.