Guvernul ar putea debloca zeci de posturi in agentiile care gestioneaza fonduri europene si in sistemul sanitar, in perioada urmatoare. O decizie in acest sens ar putea fi luata chiar in sedinta de saptamana viitoare a Executivului, potrivit Realitatea Tv. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat recent ca a cerut ca in agentiile care gestioneaza fonduri europene sa se poate face angajari, in limita a 100 de posturi. Si ministrul Sanatatii a anuntat ca urmeaza sa prezinte Guvernului solutii de deblocare a posturilor in sistemul sanitar.

Pe langa posibile angajari, autoritatile iau in calcul si varianta transferului de personal.

In agentiile care gestioneaza fonduri europene, mai multe proiecte au ramas blocate, din cauza numarului insuficient de angajati care sa le evalueze.

Spre exemplu, la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltatarea Resurselor Umane, aflata in subordinea Ministerului Muncii, din 88 de posturi, doar 55 sunt ocupate, iar sindicatele fac, la randul lor, presiuni.

"Nu poti sa evaluezi 2.000 de proiecte cu 30 de persoane. Nu poti sa rambursezi banii daca lucrezi cu doua persoane la zona financiara", sustine Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical.

Si ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat ca urmeaza sa prezinte Guvernului solutii de deblocare a posturilor in sistemul sanitar. Sindicatele sustin ca deficitul de personal din sistemul sanitar ar fi de 30%.