Decizia in cazul Greciei este foarte importanta si pentru Romania, tinand cont de prezenta marilor banci grecesti care opereaza in tara noastra, a declarat vineri presedintele Traian Basescu, la finalul lucrarilor Consiliului European de primavara.

"Dupa cum stiti, marile banci grecesti opereaza pe piata romaneasca. Alaturi de bancile din Austria, ele detin cea mai mare parte a pietei romanesti in industria bancara, iar stabilitatea Greciei este foarte importanta pentru noi. In plus, ar fi existat riscul unui efect de contaminare a intregii regiuni daca nu s-ar fi luat o decizie rapida. Decizia s-a luat, noi speram ca va fi bine primita de mediile bancare, de agentiile de rating, si de cei care trebuie sa imprumute Greciei bani, dar un jucator esential alaturi de UE va fi FMI in tratarea problemelor Greciei", a afirmat Traian Basescu, citat de Agerpres.

"Nu as vrea sa comentez pentru tarile din zona euro, desi trebuie sa recunoastem ca, in lipsa unui astfel de organism, daca ar fi vrut sa nu apeleze la FMI, atunci zona ar fi trebuit sa creeze Fondul monetar al eurozonei sau al UE. Neexistand institutia, este foarte bine ca s-a apelat la FMI. Este o solutie corecta pentru simplul motiv ca FMI are reputatia capacitatii de a da asistenta tehnica si de a preveni intrarea intr-o criza", a mai spus seful statului.

"In ceea ce priveste Grecia, presedintele Traian Basescu a salutat acordul la care au ajuns liderii zonei Euro, precizand ca aceasta decizie este un puternic mesaj de sprijin pe care il da Uniunea unui stat membru aflat in dificultate economica si un semnal puternic de sustinere a eforturilor Guvernului elen pentru reforma", se arata si intr-un comunicat al Presedintiei.

Liderii statelor din zona euro au cazut de acord, joi seara, asupra crearii unui mecanism de asistenta financiara pentru Grecia, care sa includa sprijin de la Fondul Monetar International (FMI).

Decizia a fost luata in urma unei reuniuni a liderilor celor 16 state din zona euro, desfasurata in marja Summitului UE de la Bruxelles.

Mecanismul va fi format din credite de la partenerii Greciei din zona euro (in proportie de doua treimi din total) si de la FMI (o treime), insa el va utilizat doar ca ultima solutie daca Atena nu ar reusi sa obtina imprumuturi cu dobanzi rezonabile de pe piata, pentru a-si finanta deficitul si datoria publica.

Rata dobanzilor aplicate creditelor, in cazul folosirii mecanismului, va fi inferioara celei oferite pe piata, insa va fi la un nivel suficient de ridicat pentru a nu fi o subventie mascata.

Participarea FMI la acest mecanism, solicitata vehement de Germania, a fost acceptata cu greu de mai multe state si de Banca Centrala Europeana. Activarea mecanismului se va face numai daca este nevoie si va trebui sa fie aprobata de unanimitatea tarilor din zona euro.