Ministrul de externe Teodor Baconschi a primit de la ministrul moldovean de interne, Victor Catan, o bucata de sarma ghimpata din gardul de pe Prut care a separat Romania de Republica Moldova. Moldova a scos gardul de sarma ghimpata in februarie, intr-o ceremonie in care gestul simbolic de a taia primele bucati din ea a fost facut de premierul Vlad Filat si de ministrul roman Vasile Blaga.

Catan a spus ca sarma a fost taiata "la sfarsitul unui proces lung de despartire", in timp ce ministrul Baconschi, vizibil emotionat, a aratat ca "am reusit sa demontam si aceasta retea de sarma ghimpata" si ca va pastra mereu acel simbol al "unui trecut la care nu vrem sa revenim".

Aproximativ 20 de centimetri de sarma ghimpata au fost inramati si oferiti ministrului de externe, dupa ce, in urma cu o zi, si ministrul Vasile Blaga a primit o astfel de amintire cu puternica incarcatura simbolica.

Filat si Blaga taie sarma ghimpata de pe Prut
Filat si Blaga taie sarma ghimpata
de pe Prut
Foto: AGERPRES
De altfel, gardul de sarmana ghimpata de pe Prut a fost scos de autoritatile moldovene. Primul "schimb de sarman ghimpata" a avut loc in februarie, cand premierul moldovean Vlad Filat si ministrul roman de interne Vasile Blaga au inaugurat si au redeschis punctul de frontiera Radauti Prut-Lipcani. Acel punct de frontiera a fost inchis timp de 60 de ani.

Lungimea gardului de sarma ghimpata de pe frontiera a avut 360 de kilometri, iar autoritatile de la Chisinau au spus ca ea va fi topita si metalul va fi folosit la construirea unor poduri care sa uneasca cele doua maluri ale Prutului si, implicit, cele doua tari.