Un enigmatic savant rus a refuzat un premiu de un milion de dolari pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincare, una dintre cele mai dificile probleme din matematica, scrie The Telegraph.

Dr. Grigori Perelman, in varsta de 44 de ani, care a fost numit "cel mai destept om din lume", a refuzat banii, in ciuda faptului ca traieste in saracie intr-un apartament mizer din Sankt Petersburg. Cand i s-a povestit de premiul oferit de Institutul de Matematica Clay din Cambridge matematicianul rus a refuzat sa deschida usa, spunand doar: "Nu am nevoie de nimic. Am tot ce vreau", relateaza Daily Mail.

In urma cu patru ani, cand Uniunea Internationala de Matematica din Madrid a vrut sa-i acorde Medalia Fields, Perelman nu s-a prezentat sa-si ridice premiul.

"Nu sunt interesat de bani sau faima. Nu vreau sa fiu expus ca un animal la Gradina Zoologica. Nu sunt un erou al matematicii. Nici nu sunt un om de succes, de aceea nu vreau ca toata lumea sa se uite la mine", a declarat Perelman.

Problema care avea mai mult de 100 de ani in 2003 cand a rezolvat-o Perelman, atunci cercetator la Institutul de Matematica Steklov din St. Petersburg poate ajuta la determinarea formei universului.

Ulterior, Grigori Perelman a renuntat la slujba de la Institutul Steklov. Prietenii spun despre el ca ar fi renuntat la matematica definitiv.

Conjectura lui Poincaré, prima data enuntata de matematicianul francez Henri Poincaré in 1904, este aceea care spune ca daca intr-un spatiu inchis tridimensional orice arc de cerc inchis se poate micsora pana la un punct, acest spatiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sfera tridimensionala.

Conjectura lui Poincaré este suficient de importanta pentru matematicieni, astfel incat in anul 2000, Clay Mathematics Institute de la Cambridge, Massachusetts, SUA, decide sa o introduca in randul celor 7 mari probleme ale matematicii a caror rezolvare va aduce drept premiu autorului suma de un milion de dolari (vezi Stiinta si tehnica, iunie 2000).

Medalia Fields este cea mai importanta distinctie din lumea matematicii, fiind cunoscuta ca un fel de Premiu Nobel pentru matematica. Medalia este datorata matematicianului John Charles Fields (1863-1932), care a propus in 1932, in cadrul unui congres international al matematicienilor care a avut loc la Toronto, infiintarea unei distinctii care sa recompenseze realizarile majore din matematica.