Presedintele Traian Basescu a sugerat miercuri ca structurile de informatii secrete departamentale pot fi influentate politic, spre deosebire de SRI si SIE. "Am convingerea ca nimeni nu mai poate influenta politic functionarea SRI si a colegilor de la SIE. Nu spun acest lucru si despre serviciile departamentale. Vorbesc de cele doua mari servicii controlate de CSAT", a subliniat el.

Traian Basescu a respins orice similitudine intre modul in care actioneaza SRI in ceea ce priveste mijloacele de culegere a informatiilor si activitatile fostei Securitati: "Am observat ca foarte multi au ori o tenta de ironie ori de repros atunci cand vorbesc despre mijloacele pe care SRI le utilizeaza in culegerea de informatii. Va asigur ca sunt aceleasi mijloace pe care le utilizeaza toate serviciile de informatii moderne din lume, de la satelit pana la banala ascultare a telefoanelor", a spus el, la sedinta de bilant a SRI.

"Fosta securitate utiliza astfel de mijloace pentru a sustine un regim dictatorial si un partid unic, pe cand SRI utilizeaza informatia pentru apararea legii si pentru apararea Constitutiei. Utilizarea informatiei este fundamental diferita de ceea ce se facea inainte de Revolutie si chiar in cursul anilor '90", a sustinut seful statului.

Traian Basescu a facut un nou apel catre Parlament sa aprobe legile sigurantei nationale, aflate de patru ani la forul legislativ: "Legislatia nu mai corespunde misiunilor serviciilor" ca efect al intrarii tarii in NATO, in UE, a noilor amenintari si a dezvoltarilor legate de scutul american antiracheta.

Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui Basescu:

  • Amenintarile s-au multiplicat iar mijloacele de actiune ale serviciului trebuie puse in concordanta cu noile realitati.
  • Fac apel la Parlament, care are proiectele noii legislatii de acum patru ani, sa accelereze procesul de adoptare.
  • Extremismul trebuie tinut sub supraveghere, indiferent de ce tip este si cine il afiseaza, in special intr-o perioada de criza cand miscarile extremiste risca sa devina mai credibile decat ar trebui sa fie.
  • Un obiectiv strategic major national si teritorial este lupta impotriva coruptiei.

George Maior: Doua treimi din personalul SRI avea sub 18 ani la Revolutie

Doua treimi din personalul Serviciului Roman de Informatii avea sub 18 ani la Revolutia din decembrie 1989, a declarat miercuri directorul SRI, George Cristian Maior, la sedinta de bilant a SRI pentru anul 2009.

"Predarea arhivelor fostei Securitati a marcat ruptura completa si ireversibila de trecut, fiind momentul in care am redat societatii o parte din istoria sa", a spus el.

La sedinta de bilant a SRI participa si presedintele Traian Basescu. Vineri, 26 martie, se implinesc 20 ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii.