Evaluarea CE pe justitie: Reforma sistemului judiciar din Romania este limitata, iar in lupta anticoruptie sunt intarzieri mari in cazurile de coruptie la nivel inalt

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Marţi, 23 martie 2010, 12:35 Actualitate | Esenţial

 documente
(23 Mar 2010) PDF, 176KB
Romania n-a mentinut ritmul reformelor stabilit in mai 2009 - reforma sistemului judiciar este limitata, iar in lupta anticoruptie sunt intarzieri mari in cazurile de coruptie la nivel inalt, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Referitor la reforma judiciara, Comisia remarca faptul ca aceasta a inregistrat rezultate modeste:
 • In ceea ce priveste situatia dificila a resurselor umane din sistemul judiciar, nu s-a observat nicio imbunatatire efectiva, capacitatea sistemului judiciar fiind in continuare pusa la incercare printr-o pierdere neta de personal
 • Din cauza perioadei electorale din a doua jumatate a anului trecut, s-a amanat dezbaterea in Parlament a proiectelor de lege privind Codul de procedura civila si Codul de procedura penala
 • Romania continua sa adopte masuri menite sa amelioreze consecvența jurisprudenței; cu toate acestea, nu s-a procedat inca la publicarea generala si continua a tuturor hotararilor judecatoresti
 • Au fost lansate, in schimb, alte inițiative menite sa sporeasca eficiența procedurilor judecatorești printr-o mai buna repartizare a volumului de munca al judecatorilor și prin transferarea sarcinilor administrative funcționarilor din sistemul judiciar, insa deocamdata nu au putut fi inregistrate rezultate concrete in acest sens. 
"Rezultate concrete nu pot fi inca demonstrate", este concluzia enuntata de Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei, referitor la acest capitol al evaluarii.


In lupta anticoruptie, Comisia Europeana noteaza intarzieri continue legate de judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, la care se adauga inconsecventa si clementa de care dau dovada instantele in ceea ce priveste sanctiunile impuse. Ele sunt, in continuare, provocari majore pentru Romania. 
 • Raportul apreciaza rezultatele inregistrate de Direcția Naționala Anticorupție privind investigarea și judecarea cazurilor de corupție la nivel inalt, rezultate care sunt in continuare convingatoare.
 • Comisia observa o consolidare continua a rezultatelor inregistrate de Agenția Naționala de Integritate in urmarirea administrativa a incompatibilitaților, a conflictelor de interese și a averilor nejustificate.
 • Combaterea coruptiei la nivel local - Datele arata o crestere semnificativa a activitații desfașurate de organele locale de urmarire penala.
 • Ca raspuns la recomandarile formulate de Comisie, Romania a intreprins cateva masuri menite sa consolideze coordonarea și monitorizarea strategiei naționale anticorupție pentru sectoarele vulnerabile și pentru administrația publica locala.
 • In prezent, practicienii din domeniul juridic poarta discuții referitoare la un prim proiect al unui ghid destinat instanțelor, care sa imbunatațeasca consecvența, proporționalitatea și caracterul disuasiv al sancțiunilor aplicate in cazurile de corupție.
Comisia solicita Romaniei sa confere o importanta nationala stabilirii unei cooperari stranse si constructive intre diversii actori politici si sistemul juridic pentru a sprijini reformele necesare, a spus purtatorul de cuvant al Comisiei.

Inainte de urmatoarea evaluare din vara, Comisia indeamna Romania sa isi intensifice, in special, eforturile menite sa asigure adoptarea rapida a proiectelor privind Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, precum si legislatia de punere in aplicare si studiile de impact care se impun.

Gray a spus ca nu poate preciza cat timp va mai continua mecanismul, pentru ca reformele care trebuie facute nu tin de Comisia Europeana - al carei rol este de a le evalua - ci de guvernele celor doua state.

In privinta fondurilor europene, structurile de administrare a lor in Romania sunt stabilite si in ordine, spune oficialul european, subliniind importanta intaririi capacitatii administrative, pentru a evita coruptia in domeniul administrarii fondurilor. "Pentru Romania nu sunt retinute sau inghetate fonduri", a precizat Gray.

Perioada in care se putea activa clauza de salvgardare pe justitie - trei ani -  a trecut, a mai spus Mark Gray in conferinta de presa de la Bruxelles.

Iata, pe scurt, evaluarea Comisiei Europene pe cele patru obiective de referinta (benchmark):

Obiectivul de referinta 1: asigurarea unei proceduri judiciare mai transparente si mai eficiente, in special prin consolidarea capacitatii si raspunderii CSM. Raportarea si monitorizarea efectelor noilor coduri de procedura civila si de procedura penala
 • Discutiile privind Codul de Procedura Civila au inceput la nivel de comisie in Parlament, insa progresele au stagnat din octombrie 2009 si au fost reluate de abia in februarie 2010, concomitent cu initierea dezbaterii privind Codul de Procedura Penala
 • Romania raporteaza progrese in curs in unificarea jurisprudentei ca urmare, in parte,a reuniunilor periodice privind practica juridica neunitara, organizate la nivel național. Procedura pentru recursuri in interesul legii la Inalta Curte de Casatie si Justiție (ICCJ), prin care se stabilește jurisprudența cu forța juridica obligatorie, este in continuare greoaie
 • Deși Inalta Curte de Casație și Justiție publica in continuare textul integral și rezumatele unei selecții de decizii pe site-ul sau internet, precum și buletinele trimestriale ale casației, iar alte instanțe publica anumite decizii, in intervalul cuprins intre vara anului 2009 și luna ianuarie 2010, pe portalul internet național  (Jurindex) nu au mai fost adaugate alte decizii judecatorești
 • De la jumatatea anului 2009, nu s-a putut nota nicio imbunatațire efectiva in ceea ce privește situația dificila a resurselor umane in sistemul judiciar. (...)
  Protestele judiciare din septembrie au acutizat intarzierile și se considera ca au contribuit la creșterea semnificativa a numarului de cazuri pendinte
 • Inspectorii judiciari au fost recrutați de la inceputul anului 2009 in urma procedurilor de recrutare revizuite pentru a asigura o mai buna reprezentare geografica. Procedura de recrutare pentru inspectori a fost, cu toate acestea, contestata in instanța de catre Procurorul General pe motiv ca nu ar fi suficient de obiectiva și ca, prin urmare, ar compromite independența inspectoratului. Activitatea de revizuire a actelor normative privind inspecția judiciara este in desfașurare, ca și pregatirea unui buletin de jurisprudența privind deciziile disciplinare. Mai mult, CSM și-a asumat angajamentul de a publica, de la inceputul acestui an, toate deciziile disciplinare in momentul emiterii.
Obiectivul de referința nr. 2: infiintarea si functionarea ANI
 • Rezultatele incurajatoare ale Agenției Naționale de Integritate (ANI) au continuat in a doua jumatate a anului 2009. Instanțele au confirmat constatarile privind averile nejustificate in doua cazuri, dispunand confiscarea unor bunuri importante. (...) Agenția a trimis un numar important de cazuri procurorilor in vederea urmaririi penale, precum și diferitelor autoritați pentru demersuri disciplinare. In instanțe, ANI a aparat, in mod consecvent, constatarile sale cu privire la incompatibilitați sau conflicte de interese.
 • In prezent, agenția și-a stabilit nivelul interimar de personal și ar trebui sa fie deplin operaționala de indata ce sistemul informatic de prelucrare a declarațiilor de avere și interese va fi complet implementat in 2010. Toate declarațiile de avere și interese primite in 2009 sunt accesibile publicului prin intermediul unui portal de pe site-ul internet al ANI.
Obiectivul de referința nr. 3: combaterea coruptiei la nivel inalt
 • DNA și-a menținut rezultatele bune in ceea ce privește anchetele imparțiale in cazurile de corupție la nivel inalt. Aceste rezultate incep sa se regaseasca și la nivelul instanțelor, numarul total al condamnarilor definitive crescand cu o treime in 2009 comparativ cu 2008. S-a emis o condamnare in prima instanța impotriva unui actual membru al Parlamentului și fost secretar de stat. S-a luat o decizie finala de condamnare impotriva unui primar și a unui fost primar adjunct pentru luare de mita. Aceștia iși vor ispași pedeapsa in inchisoare.
 • Din 22 mai 2009 pana in 4 ianuarie 2010, ANI a finalizat 769 de verificari și a trimis 174 de dosare suplimentare instituțiilor competente pentru a aplica sancțiuni sau pentru a incepe urmarirea penala. Din aceste 174 dosare, doua dosare au fost trimise instanțelor in vederea confiscarii averilor nejustificate, 60 de dosare au fost trimise organismelor disciplinare pentru confirmarea constatarilor ANI cu privire la incompatibilitați sau conflicte de interese, iar 112 dosare au fost transmise procurorilor pentru anchetarea suspiciunilor de declarații false sau alte infracțiuni.
 • Sancțiunile aplicate de instanțe pentru cazurile de corupție la nivel inalt, in ansamblu, par in continuare prea ușoare și nedisuasive, ca in perioadele precedente: in jumatate din hotararile finale de condamnare s-a aplicat pedeapsa minima, iar in trei sferturi din acestea sancțiunile sunt suspendate.
 • In ceea ce privește durata procedurii in instanța, procesele in cazurile mediatizate sunt in continuare indelungate. In toate cazurile in care erau implicați acuzați de la nivel inalt, s-au ridicat cel puțin o data excepții de neconstituționalitate. Deși pana in prezent Curtea Constituționala a respins practic toate aceste cereri, multe cazuri au fost amanate cu peste 6 luni, timp in care procesul a fost suspendat in așteptarea deciziei privind excepțiile de neconstituționalitate.
 • De la jumatatea anului 2009, Parlamentul a permis inceperea urmaririi penale, la cererea procurorilor, intr-un caz in care era implicat un fost ministru, care este membru al Parlamentului.
 • Definirea sferei fondurilor publice intr-un caz la nivel inalt, cu privire la presupusul abuz in serviciu și incalcarea legii privind achizițiile publice intr-o societate de stat cauzeaza ingrijorare cu privire la acțiunile juridice inițiate intr-o serie de cazuri similare de fapte presupuse de corupție la nivel inalt, care sunt in curs de anchetare sau care au ajuns in instanța.
Obiectivul de referința nr. 4: adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire și de lupta impotriva corupției, in special in administrația locala
 • Strategiile locale de combatere a corupției pregatite de parchetele județene par a da rezultate, inregistrandu-se o creștere a numarului de trimiteri in judecata și a anchetelor inițiate ex-officio.
 • Pentru prima data, bugetul Ministerului Public prevede crearea unui fond pentru efectuarea de operațiuni sub acoperire de catre parchetele județene.
 • Activitatea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici de revizuire și consolidare a rolului consilierilor pe probleme de etica din cadrul instituțiilor publice este in desfașurare, estimandu-se ca proiectul de legislație va fi inaintat in curand Parlamentului.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

3042 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Evaluare identpendenta (Marţi, 23 martie 2010, 12:47)

  Ciucu [anonim]

  SAR si CRPE fac o evaluare independenta a Mecanismului de Cooperare si Verificare din justitie. Spre toama vom propune daca sa-l inlocui cu ceva mai bun, sa renuntam la mecanism sau sa vedem ce alternative avem ca justitia sa se refromeze.
  Pentru detalii despre evaluarea independenta vedeti
  http://www.crpe.ro/evaluarea-mecanismului-cooperare

  SAR a scos deja primul raport asupra CSM si a standardelor de integritate. Raportul este la
  http://www.sar.org.ro/art/publicatii_sar/policy_briefs/csm__arbitru_sau_sindicat___actualizare__punctul_de_vedere_al_csm_-471-ro.html
  • -1 (3 voturi)    
   o justitie fara reprosh, culta, botezata si clepto (Marţi, 23 martie 2010, 13:07)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Ciucu

   ..mana ...halal tara,halal stat ,halal justitie,halal politicieni ,halal orice,nimic nu merge ,totul e criticabil !Infrastructura =zero ,aeroport international(Otopeni und Baneasa) = zero, parlament=zero, peste tot hoti la lucru si kurveturi politice pe sticla,peste o murdarie fara seaman !

   am uitat sa va spun =)HALAAL= legal,permis in araba
   • +1 (1 vot)    
    De acord cu tine (Marţi, 23 martie 2010, 13:28)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    Insa eu fiind roman, inteleg aceste lucuri si reusesc sa traiesc si sa-mi cresc copiii in Romania.

    Un sfat: educati copiii sa fie in primul rand romani, altfel se vor descurca cam greu in Romania.

    La scoala le vor induce in subconstient ca avem obiceiuri urate, noi romanii. Acest lucru le va inhiba personalitatea si vor fi frustati toata viata.
    • -2 (2 voturi)    
     Ceea ce nu ... (Marţi, 23 martie 2010, 13:52)

     Gigi [anonim] i-a raspuns lui Constantin

     ... e chiar rau. Decat sa fie educati intr-o cultura autosuficienta mai bine asa. Sunt foarte multi romani care reusesc in strainatate tocmai pentru ca stiu ca s-ar putea sa fie priviti ca oameni "de mana a doua" si atunci se straduiesc mai mult...

     Si Germania a trecut printr-un proces lung al "denazificarii" si e mai bine asa. Acum chiar au un sentiment de vina fata de ceea ce au facut parintii si bunicii lor...
     • 0 (0 voturi)    
      Nazismul (Marţi, 23 martie 2010, 14:12)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui Gigi

      tot din frustrare a aparut. Problema apare din educatie intrucat avem indus in subconstient faptul ca a profita de munca altuia nu-i tocmai cinstit.

      Crezi ca daca am avea indus in subconstient ca e mai cinstit sa-i pui pe altii sa munceasca decat sa muncesti tu insusti, s-ar imputina procentul celor care muncesc?
 • 0 (0 voturi)    
  clar (Marţi, 23 martie 2010, 13:25)

  liviu_ [utilizator]

  daca astia care nu prea au obiceiul sa-ti spuna verde-n fata ceva, spun ce spun e clar cat de bine o duce tarisoara asta in materie de justitie...
 • 0 (0 voturi)    
  Intreb si eu asa ... nu dau cu parul (Marţi, 23 martie 2010, 13:26)

  ora600 [anonim]

  Coincidenta cu aprecierea leului ?
 • +1 (1 vot)    
  la fel (Marţi, 23 martie 2010, 13:27)

  ulf [anonim]

  acelasi lucru il transmite-au si cand era nastase premier si cand era tariceanu
  sunt toti la fel .... corupti corupti corupti
 • +3 (3 voturi)    
  Vom auzi iar de la PSD si PNL ca CE "minte" (Marţi, 23 martie 2010, 13:30)

  Andra [anonim]

  Aud mereu la PSD si PNL ideea ca DNA si ANI actioneaza "POLITIC", contrazicand rapoartele Comisiei Europene care au considerat aceste institutii independente politic in 3 regimuri poliitce diferite (PDL-PNL, PSD-PNL, PSD-PDL), in ultimii 5 ani.


  Cat timp PSD si PNL fac aceasta contestare doar in interiorul tarii, fara sa aduca niciodata dovezi verificate si incontestabile, aceasta contestare se poate considera un ATAC POLITIC (si mediatic) la adresa functionarii institutiilor fundamentale ale statului.

  ALTFEL, PSD si PNL ar trebui sa conteste actiunile DNA si ANI la Bruxelles, daca sunt asa siguri de acuzatiile aduse pe cat par la televizoarele din Romania -

  De ce credeti ca PSD si PNL fac aceasta contestare doar pentru presa din interiorul tarii, dar nu contesta niciodata cu dovezi si cu argumente in exterior, la Bruxelles si la Comisia Europeana, adica tocmai acolo unde contestarea lor ar avea o valoare... ?
  • -2 (4 voturi)    
   Pana auzi ... (Marţi, 23 martie 2010, 14:09)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui Andra

   ... tu lucruri "inchipuite" vezi ca sub guvernare Basescu-Boc Ro a ajuns pe primul loc in UE la perceptia coruptiei ... restul e gargara! Si e normal sa existe unele mici obiectii astfel incat rapoartele astea sa arate mai bine...sau ai fi preferat sa ne dea astia afara din UE?

   Cel putin problema resurselor umane este cauzata de puterea executiva si de modul in care sunt facute bugetele anuale. Mi se pare penibil ca la numarul de dosare / magistrat existent sa mai ai pretentia sa scrie si deciziile pe nu stiu ce site...

   Au gasit si o reusita importanta in combaterea coruptiei - Ridzi :))...viitor de aur "anticoruptia" are.
   • +3 (3 voturi)    
    "Perceptia" (Marţi, 23 martie 2010, 14:30)

    Andra [anonim] i-a raspuns lui Gigi

    "perceptia" inseamna ce cred oamenii, iar oamenii se duc si fac proteste pt. ca primarii condamanti sa devina vesnici la putere, sau sa influneteze judecatorii - vezi cazul becali

    "perceptia" e controlata de cei care detin Presa, iar cei care detin Presa sunt cei mai corupti intre coruptii din Romania, asa ca e normal sa "educe" populatia intr-un singur sens: sa-i ierte pe toti puscariasii

    Asta e rezultatul dupa 5 ani de Presa PSD si PNL.
    • -1 (5 voturi)    
     iar? (Marţi, 23 martie 2010, 14:44)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Andra

     nu inteleg de ce dam tot timpul vina pe PSD si PNL !!!
     nu sunt unele dintre cele ai cinstite partide, dar trezirea fratilor! bos ci baase sunt la putere de 5 ani !!!
     imi spune-ti mie ca psd si pnl furau si base stia si nu avea ce sa faca?
     cat o sa-i mai cautati scuze marinarului?!?!?!?! psd si pnl sunt partide corupte, dar la fel e si pdl, si basescu etc...
     nu inteleg d c tot incercati sa-i gasiti scuze lui basescu...
     • 0 (2 voturi)    
      Esti pe langa subiect (Marţi, 23 martie 2010, 15:05)

      Andra [anonim] i-a raspuns lui liviu_

      subiectul este "perceptia" asupra coruptiei, iar autorii formarii perceptiei sunt PSD si PNL, adica cei care detin toata Presa cu audienta in proprietate particulara

      daca ai vreun argument impotriva acestui lucru, spune-l. basescu nu e un argument.
     • +2 (2 voturi)    
      Ipocrit sau idiot? (Marţi, 23 martie 2010, 15:31)

      Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      Ai vazut tu pe cineva tras la raspundere sub ai tai? N-ai vazut. De cite ori era vorba de ceva, sareau PSD si PNL si-i scapau. Cel putin acum sunt luati unii la refec, INCLUSIV de la PDL. Ce crezi tu, tantalaule, era Voicu acum in rahat, daca venea gasca Geoana-Vanghelie-Antonescu la putere? Lucrurile s-au schimbat fiindca e prima oara ca Basescu dispune de o majoritate in parlament fara franarii de la PNL sau PSD. Tu n-ai vazut cum se temea Voicu de Basescu, "ca asta e obsedat, ma, sa nu mai furam"? Poate n-o fi asa, dar i-a adus Voicu lui Basescu mai mult capital politic decit orice propaganda. Iar Iliescu, omu' "cinstit" care zice ca nu-l cunoaste desi l-a facut general, profita de prostia unora ca tine zicand ca e vorba de "metode securistice". Ce spune asta despre unul care a comandat la vremea lui actiuni ale securitatii? Ca sa nu te lasi pacalit, chiar daca esti cretin, trebuie sa stii ca in orice tara democratica sunt acceptate interceptarile cu mandat de la judecator, atunci cand exista suspiciuni de acte penale. Dar asta se face ca nu stie nici Dinescu, om deloc cretin, dar care s-a porcit de tot, si se plange el, tocmai apropos de cazul Voicu, ca sunt "prea multe interceptari"! Dar vai, stiu ca degeaba iti raspund eu tie aici si ca vorbesc ca la pereti; asa ca ma astept sa iesi in strada cu ceilalti 100 de mii, pe care zicea Vanghelie ca-i va scoate in apararea lui Voicu.
   • 0 (0 voturi)    
    Gigi,esti pe lista lui Voicu. (Marţi, 23 martie 2010, 15:04)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Gigi

    Nu pe cea publicata pana acum,ci pe cea in asteptare.Este normal sa fie luati la intrebari si cei care favorizeaza infractorii,incercand sa le faca o imagine de presa buna.
 • +1 (1 vot)    
  marea coruptie (Marţi, 23 martie 2010, 13:46)

  oilman [anonim]

  In cea ce priveste cazuri de mare coruptie nu s-a facut absolut nimic. Adica nu a fost nici o condamnare, in principal fiindca nici macar nu au fost inca judecate cazuri pe fond. Cel mai relevant - cazul Patriciu - in care unul din multele capete de acuzare - manipularea bursei in 2004 - este un caz foarte simplu de dovedit - este aminat probabil pina cind o sa fie prescris.
  Probabil ca o sa auzim o reactie puternica de la politicieni impotriva raportului - care cinstit vorbind este mult mai 'blind' decit meritam.
 • 0 (0 voturi)    
  Forumul Civic reclama CORUPTIA LA RESTITUIREA PROP (Marţi, 23 martie 2010, 16:33)

  FORUMUL CIVIC [anonim]

  RESTITUIREA PROPRIETATILOR s/a transformat in Romania in cel mai mare trafic de drepturi patrimoniale si litigioase, de ordinul sutelor de milioane de euro, pastorita prin implicarea directa a functionarilor de la primarii si de la ANRP /Autoritatea ptr Restituirea Proprietatilor . In loc sa/i despagubeasca pe fosti proprietari ce asteapta de ani de zile sa primeasca despagubirile conform legii , sefii institutiei ii directioneaza catre samsari care le cumpara la o zecime din valoare iar apoi si le rezolva in timp record prin trafic de influenta.
  Asteptam DNA sa/si intre in rol , sa ancheteze coruptia si averile lor ilicite. E f. simplu, trebuie doar sa verifice dosarele solutionate si sa vada cine sunt de fapt beneficiarii finali. aceeasi samsari cu relatii la PMB si ANRP.
  • 0 (0 voturi)    
   CORUPTZIA INSTITuTZIONALIZATA (Miercuri, 24 martie 2010, 12:24)

   lupulsas [anonim] i-a raspuns lui FORUMUL CIVIC

   Avetzi dreptate, si nu e de mirare vis-a-vis de ceea ce se intrezareste prin dosarul VOICU. Daca Justitzia e cum e, si s-a dovedit pina la judecatorii de la inalta curte de casatzie, la ce ne-am fi putut astepta. Mori cu legea in mina, tzi se vinde proprietatea de catre straini, cu acte masluite, se fac atribuiri aberante pe proprietatzi revendicate si in litigiu (vezi MAZARE-constanta) etc., etc. Tzara lui papura voda. Practic marii si micii banditzi fac ce vor la adapostul protectziei politice sau a procurorilor si judecatorilor cumparatzi. MORALA: care morala, unde??


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version