Dunarea va avea un debit de circa 12.700 de metri cubi pe secunda in a doua jumatate a lunii aprilie, sustin hidrologii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), care atrag atentia ca in acea perioada zonele riverane fluviului se vor afla sub cod galben sau chiar portocaliu.

"In a doua jumatate a lunii aprilie Dunarea va ajunge din nou la cote importante. Ne asteptam sa avem debite de 12.700 de metri cubi pe secunda, ce echivaleaza cu depasirea certa a cotelor de atentie, daca nu chiar si a celor de inundatii. Asta se traduce prin cod galben sau chiar cod portocaliu", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, seful INHGA, Petre Stanciu, citat de Mediafax.

Stanciu a prezentat, luni, o prognoza pe urmatoarele trei luni.

Inundatii cu caracter local ar putea totusi sa apara, atat in aprilie, cat si in mai, pe raurile mici din zonele de deal si munte, unde ploile, combinate cu topirea zapezii, ar putea duce la aparitia unor viituri "violente" si scurte.

Conform studiilor facute de specialistii de la Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), Dunarea inunda imprejurimile de la un debit de 12.500-13.000 de metri cubi pe secunda.