Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania urmareste cu atentie si ingrijorare situatia creata prin publicarea unor acte dintr-un dosar de urmarire penala instrumentat de procurorii D.N.A. si solicita clarificarea imediata de catre autoritatile implicate a realitatii faptelor consemnate in transcrierile dupa interceptari aparute in presa.

"Daca imprejurarile relatate se vor dovedi a fi reale inseamna ca exista membri ai societatii, la nivel inalt, care au impresia ca pot transforma sistemul judiciar sau chiar intregul sistem institutional al statului, intr-un serviciu propriu, care sa le indeplineasca dorintele la comanda.

Mai grav, aceasta impresie ar putea fi fundamentata si pe faptele unor judecatori. Coruptia in interiorul sistemului judiciar este una din cele mai grave cauze de afectare a independentei justitiei".

In acest context, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita public:

  • Consiliului Superior al Magistraturii sa isi indeplineasca rolul de aparator al independentei justitiei si sa desfasoare cu celeritate procedurile legale demarate de Inspectia Judiciara in cazul judecatorilor ale caror nume apar in respectivele transcrieri si sa faca public rezultatul acestor proceduri.
  • judecatorilor ale caror nume apar in aceste transcrieri sa isi clarifice public pozitia si sa faca toate demersurile pentru ca, prin atitudinea lor, sa nu afecteze increderea pe care sistemul si intreaga societate o au in legatura cu activitatea pe care au desfasurat-o pana in prezent, recunoscuta prin insasi numirea in pozitii reprezentative ale sistemului.
  • Directiei Nationale Anticoruptie sa confirme daca transcrierile aparute in presa nationala in legatura cu dosarul senatorului Catalin Voicu sunt conforme cu cele din dosarul de urmarire penala pe care il instrumenteaza. In acelasi sens, U.NJ.R. solicita public D.N.A. sa faca verificarile necesare pentru a stabili cum a fost posibil ca acte din dosarul instrumentat la aceasta directie si aflat in faza nepublica sa ajunga in presa si sa ia masurile ce se impun pentru a impiedica astfel de practici, nelegale, reamintind ca intr-un stat de drept JUSTITIA se face in salile de judecata si nu in paginile ziarelor sau in emisiunile de televiziune.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania se delimiteaza public de manifestari de genul celor care apar in transcrierile publicate in presa, afirmand ca astfel de comportamente nu sunt conforme cu statutul unui magistrat.

Existenta unor astfel de cazuri trebuie tratata in mod punctual si nu trebuie sa afecteze imaginea intregului corp judiciar, in care cei mai multi magistrati isi indeplinesc profesia cu demnitate si corectitudine.

Senatorul PSD Catalin Voicu s-a autosuspendat, duminica seara, din partid, a anuntat luni dimineata liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. Considerat un apropiat al lui Marian Vanghelie, Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar DNA a cerut ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa sesizeze Senatul in vederea incuviintarii arestarii sale.