Este inacceptabil ca un roman sa nu se poata angaja in Harghita si Covasna, in timp ce un maghiar se poate angaja in orice parte a Romaniei, a declarat sambata, la Toplita, presedintele PSD, Victor Ponta, care participa la Forumul Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures. Potrivit organizatorilor, romanii adunati la Toplita vor solicita autoritatilor statului sa ia pozitie fata de actiunile separatiste ale liderilor maghiari, de enclavizare a zonei, potrivit Agerpres.

Am venit aici pentru a va spune ca "nu sunteti singuri in aceasta parte a Romaniei si de cate ori veti avea dreptate va fi cineva care se va bate pentru dreptatea dumneavoastra", a spus Ponta.

El a amintit ca in 1917 strabunicul sau a dezertat din armata austro-ungara si a trecut in Romania pentru a primi cetatenia romana. "Ardealul e Romania si niciun roman nu trebuie sa plece din locul unde s-a nascut petru a se simti in tara lui", a afirmat Victor Ponta.

Presedintele PSD a spus ca "Tinutul secuiesc nu e Romania pentru ca nu exista Tinutul Secuiesc" si a precizat romanii din aceasta regiune nu vor avea parte de o pozitie oficiala "din partea statului roman atata timp cat existenta lor la putere depinde de voturile deputatilor mahiari".

"Niciodata PSD nu va accepta modificarea Constitutiei care ar prevede in Romania ca o alta limba decat limba romana va fi limba oficiala. Niciodata nu vom accepta ca in Romania sa existe autonomie pe criterii etnice", a mentionat Ponta, adaungand ca nici macar nu are sens sa se refere la propunerea unui consilier prezidential privind renuntarea la formula de stat national unitar.

El a precizat ca sustine organizarea Romaniei in regiuni, dar nu pe criterii etnice, ci pe criteriul promovat de Europa - coeziune economica si sociala.

"Imi iau acest angajament (...) in Camera Deputatilor, vicepresedintele Camerei, singurul deputat din aceasta regiune, Mircea Dusa, are de la noi sarcina de a veghea ca aceasta lege care prevede regiunea Harghita - Covasna - Mures sa nu fie niciodata votata de Camera Deputatilor", a subliniat el.

Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei - 'Tara si tricolorul nu pot fi sfartecate'

Lucrarile adunarii Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures au fost deschise de arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejan, care a transmis etnicilor maghiari un mesaj de convietuire pasnica, dar a exprimat ingrijorarea romanilor din zona fata de incercarile liderilor maghiari de obtinere a autonomiei teritoriale.

Manifestarea a inceput cu intonarea imnului Romaniei si cu rostirea rugaciunii 'Tatal nostru'.

IPS Ioan Selejan a afirmat, in aplauzele salii, ca 'Tara si tricolorul nu pot fi sfartecate', precizand ca 'nu este o harta de agatat in cui, ea este locul unde se naste vesnicia'.

Arhiepiscopul a vorbit despre faptul ca romanii din aceasta parte de tara 's-au simtit parasiti si neajutorati', mai ales cand nu au avut niciun reprezentant in Parlamentul Romaniei si a subliniat ca, in ultima vreme, acestia nu traiesc in pace si liniste din cauza intentiilor liderilor maghiari de realizare a autonomiei teritoriale.

'Am observat ca anumite persoane doresc, de mai mult timp, si ii ameninta pe romani cu sfartecarea tarii, cu realizarea autonomiei si ii fac sa nu traiasca in pace si liniste in propria lor tara. Romanii isi pun intrebarea 'cum va fi daca aici va fi din nou Regiunea Autonoma Maghiara? Acest lucru ii determina si a determinat foarte multi dintre tinerii romanii care au urmat cursurile universitare sa nu se mai intoarca in zona', a spus IPS Ioan Selejan, citat de Agerpres.

Arhiepiscopul si-a exprimat ingrijorarea fata de intentia de oficializare a limbii maghiare in zona: "Problema pentru noi, romanii, este, daca aceasta limba maghiara va fi declarata oficiala, noi in ce limba vom vorbi cu Carpatii si cu brazii nostri".

Organizatorii au afirmat ca doresc sa traga un semnal de alarma fata de recenta adoptare tacita, in Senatul Romaniei, a legii cu privire la regionalizarea tarii, a repunerii pe tapet a legii privind statutul minoritatilor nationale, a incercarilor de proclamare a limbii maghiare ca limba oficiala si fata de actiunile de discriminare la adresa romanilor.

Participantii la manifestare vor mai cere respectarea statutului limbii romane ca limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale.