Premierul Emil Boc s-a intalnit din nou, sambata, cu reprezentantii sindicatelor, pentru a discuta pe marginea legii salarizarii unitare. La finalul negocierilor, seful Executivului a anuntat ca va propune, marti, sindicatelor un proiect de OUG prin care sistemul de salarizare in sectorul bugetar sa fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal. Sindicalistii, insa, au anuntat ca isi mentin calendarul protestelor, intrucat actul normativ pregatit de Guvern este facut "pe picior, in doua zile", si nu ar putea rezolva problemele.

Confederatiile sindicale CNSLR Fratia si CSDR s-au retras vineri de la negocieri, acuzand ca la intalnire au venit si persoane care nu au legatura cu subiectele in discutie si ca premierul a batut cu "pumnul in masa''.

UPDATE 3 - Sindicalistii spun ca nu renunta la protestele deja programate

Sindicalistii au anuntat sambata, dupa discutiile cu premierul, ca isi mentin calendarul protestelor. Ei sunt de parere ca actul normativ pregatit de Guvern pana marti este facut "pe picior, in doua zile", si nu ar putea rezolva problemele.

"Protestele angajatilor din invatamant vor continua si ne vom intalni din nou marti, la ora 15:00, pentru a analiza ordonanta propusa de guvern ce vizeaza acoperirea sumelor pierdute din salariile din invatamant", a anuntat presedintele FSLI, Aurel Cornea.

"Pe 25 martie ne vedem in fata Guvernului", a precizat la randul sau Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret.

UPDATE 2 - Guvernul propune sindicatelor aplicarea unitara a Legii salarizarii, cu pastrarea masei salariale

Guvernul va propune sindicatelor un proiect de ordonanta de urgenta prin care sistemul de salarizare in sectorul bugetar sa fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal, in interiorul unei mase salariale a carei valoare sa fie mentinuta la nivelul celei din 2009, a declarat premierul Boc, potrivit Medifax. El a precizat ca o prima forma a actului normativ va fi prezentat marti confederatiilor sindicale.

Seful Guvernului a aratat ca discrepantele salariale sunt determinate atat de sentintele judecatoresti care acorda angajatilor din invatamant majorarea salariala de 50%, desi Guvernul a acceptat pentru profesori, in 2008, o crestere de 17% si a abrogat deja prin acte normative diferenta de 33%, cat si de includerea in contractele colective de munca a unor sporuri nerecunoscute de legislatia in vigoare.

Boc a explicat astfel ca este necesara interventia Guvernului pentru ca Legea de salarizare unitara sa fie aplicata unitar in cazul tuturor categoriilor de bugetari.

UPDATE 1 - Discutiile pe marginea salariului minim pe economie intre partenerii sociali, la nivel de specialisti, vor incepe luni, la Ministerul Finantelor

"Luni, la Ministerul Muncii, vom incepe sa discutam pe marginea salariului minim. La BNS oamenii lucreaza deja. Luni, la Finante, vom discuta la nivel de specialisti, oameni care cunosc finante, economie, statistica, pentru ca nu ne vom mai putea lasa pe mana domnului Gherghina (n.r. - Gheorghe Gherghina, secretar de stat in MF)", a declarat, sambata, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), citat de Agerpres.

La randul sau, Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret, s-a aratat multumit de faptul ca guvernantii au inteles ca sunt necesare corectii la Legea salarizarii unitare. "Sunt necesare corectii. Noi le vom propune si speram sa gasim receptivitate. Suntem in pragul declansarii unor proteste de mare amploare", a subliniat Nistor, adaugand ca sta la indemana premierului sa le dezamorseze.

"In perioada de criza este necesar dialogul cu partenerii sociali, cu federatiile sindicale. Speram ca premierul sa dea dovada de deschidere, aceasta stare de iritare nu-i va fi benefica in niciun caz", a mai spus Nistor.

Impactul unei posibile majorari a salariului minim pe economie - analizat in urmatoarele 30 de zile

Premierul si reprezentantii confederatiilor sindicale au stabilit, vineri, un termen de 30 de zile pentru a face o serie de evaluari in vederea luarii unei decizii cu privire la cresterea salariului minim pe economie de la 600 de lei la 705 lei.

"Aceasta discutie poate avea loc in continuare (cresterea salariului minim - n.r.) si am stabilit un termen de o luna pentru a face urmatoarele evaluari: in primul rand pentru a discuta cu patronatele si ceilalti parteneri sociali, iar in al doilea rand pentru a vedea implicatiile unei asemenea majorari a salariului minim pentru companiile nationale de stat", a spus Boc, dupa negocierile purtate vineri cu sindicalistii, la Ministerul Muncii.

Primul-ministru a explicat ca in legea bugetului se stipuleaza ca acele companii de stat care nu sunt pe profit nu pot face majorari salariale, iar cele performante pot creste salariile cu 3,7%.