Un mars al tacerii cu lumanari marcheaza vineri, 19 martie, la Targu Mures, comemorarea a 20 de ani de la tragicele evenimente din 19-20 martie 1990, relateaza Radio RFI. Organizatorii Marsului Adevarului si Dreptatii, Liga Pro Europa si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania fac un apel la populatie sa nu permita manifestari extremiste pe marginea acestei comemorari.

De asemenea, organizatorii fac apel la autoritati sa desecretizeze acum, la 20 de ani de la izbucnirea conflictului interetnic care a facut cinci morti si peste 280 de raniti, intregul dosar al evenimentelor, care intre timp s-a prescris.

Dar ce s-a intamplat in urma cu 20 de ani ? In primele luni ale lui 1990, apare o prima inscriptie in limba maghiara, pe o farmacie din cartierul Tudor si se organizeaza prima comemorare post-comunista a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, cu insemne si drapele ungare. Aceasta a fost scanteia.

Totul a culminat cu cererea ca la Liceul "Bolyai" - mixt in anii comunismului - sa invete doar copii maghiari. Reactia romanilor a fost violenta, mai ales ca ei acuzau profanarea statuilor lui Avram Iancu si Nicolae Balcescu.

Evenimentele au degenerat rapid, pe fondul contra-manifestatiilor organizate de romani, soldate cu ciocniri de strada intre romani si maghiari in 19 si 20 martie.

In ambele tabere - romani, respectiv maghiari, separati de un cordon de politisti, care nu a facut fata - au existat lideri care au lansat indemnuri provocatoare. A izbucnit un conflict violent, la care, pe langa romanii din Targu Mures, au luat parte si tarani romani din satele de pe Valea Gurghiului, veniti cu autobuzele si inarmati cu bate si unelte agricole, dupa ce oficialitati locale, precum preotul sau primarul, le-au spus ca "ungurii ii omoara pe romani la Targu Mures".

Pe de alta parte, in conflict au intervenit si localnici maghiari de pe Valea Nirajului - Sovata, care au incendiat autobuzele cu care venisera taranii din Ibanesti sau Hodac.

Bataile de strada, extrem de violente, au avut ca rezultat cinci morti si sute de raniti. Printre victime s-a aflat si Mihaila Cofariu.

Potrivit Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu Mures, evenimentele din martie 1990 s-au soldat cu 278 de victime, dintre care 190 de romani si 88 de maghiari.

Cercetarile penale s-au grupat in 27 de cauze. Au fost arestate 21 de persoane si trimise in judecata 30, majoritatea condamnate cu pana la un an de inchisoare.

Cele mai grave condamnari, la cate zece ani de inchisoare, le-au primit Barabas Erno, fugit in Ungaria imediat dupa evenimente, si Csereznyes Pal, si el implicat in cazul Cofariu. Csereznyes Pal a primit gratierea in 1996, de la fostul presedinte Emil Constantinescu. In 2005, faptele s-au prescris.