Cele 11 volume ale dosarului de urmarire penala a senatorului Catalin Voicu au fost desigilate de presedintele Comisiei Juridice din Senat. Senatorii juristi vor studia, astazi, documentatia dosarului. Presedintele Comisiei, senatorul Toni Grebla, a declarat ca nici un document din dosar nu va fi facut public. Comisia juridica analizeza dosarul senatorului PSD Catalin Voicu, pentru a formula un punct de vedere la cererea DNA de arestare preventiva a acestuia, urmand ca decizia de aprobare sau respingere a cererii sa fie luata in plen.

UPDATE: Catalin Voicu va fi audiat martea viitoare in Comisia Juridica din Senat.

Senatorul Toni Grebla (PSD), presedintele comisiei juridice din Senat, a desigilat dosarul de urmarire penala a senatorului Catalin Voicu. “Anexat prezentei am primit si cele 12 volume ale dosarului. Comisia juridica constatand ca volumele au ajuns sigilate vor purcede la studierea lor”, a declarat senatorul Toni Grebla.

El a mentionat ca nici dosarul, nici referatul de urmarire penala nu vor fi facute publice. “Conform legii, urmarirea pena nu este publica. Avem o obligatie de confidentialitate de a nu dezvalui date concrete sau fapte din dosar”, a mai explicat Toni Grebla. In replica, senatorul Iulian Urban a mentionat ca in cazul Ridzi documentele au fost facute publice. “Poate le vedem pe bloguri, poate pe blogul lui Tolontan”, a declarat Iulian Urban. Presedintele comisiei a mentionat ca va fi intocmit un raport asupra dosarului si doar acel raport va fi facut public.

Intr-un caz similar, in care era acuzat Adrian Nastase, Camera Deputatilor a publicat in 2008 referatul pe site-ul institutiei, astfel ca mare parte din probatoriu (interceptari, declaratii de martori, alte probe) a putut fi consultata de catre parlamentari, presa, de oricine. De altfel si CSM a stabilit ca referatele din aceste dosare sunt publice.

"Comunicarea pe site a referatului prin care s-a solicitat, motivat, avizul de incepere a urmaririi penale nu reprezinta un act in sensul celor care nu pot fi publice, cu privire la care trebuie sa se pastreze confidentialitatea, cum sunt celelalte acte care exista in dosarul de urmarire penala", declara, pe 21 iunie 2008, pentru MEDIAFAX, Lidia Barbulescu, raspunzand unei intrebari referitoare la caracterul pe care ar trebui sa-l aiba comunicarea documentului privindu-l pe Adrian Nastase si publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla, a declarat ca situatia dosarului Voicu nu este similara deoarece dosarul lui Adrian Nastase era in alta faza procedurala. Senatorii din Comisia Juridica au mai mentionat ca, dupa studierea dosarului, vor face declaratii.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis miercuri, 10 martie, presedintelui Senatului Romaniei, cererea de incuviintare a arestarii preventive a senatorului Catalin Voicu. DNA a inaintat ministrului Justitiei solicitarea de sesizare a Senatului pentru a cere arestarea lui Voicu, acuzat de trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

In acest caz mai sunt cercetati Alexandru Mazare, fratele primarului Constantei, Florin Costiniu, presedintele Sectiei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Cristian Jipa, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorii i-au audiat pe oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic.