Proiectul de lege privind educatia nationala a fost discutat si avizat de Guvern, intr-o prima lectura, urmand sa fie prezentat in dezbatere publica pentru o perioada de doua saptamani, la finalul careia acesta va reveni la Guvern, pentru aprobare, Executivul urmand sa-l trimita apoi la Parlament, in vederea dezbaterii si adoptarii, a anuntat premierul Emil Boc.

  • Numarul orelor de studiu se va reduce, la fel si curicula scolara

In invatamantul preuniversitar, volumul de informatii va fi redus cu 25%, astfel incat profesorii vor avea mai mult timp pentru a adapta predarea la caracteristicile elevilor, a afirmat premierul Emil Boc miercuri, la Iasi, unde Guvernul a dezbatut, in prima lectura, proiectul Legii educatiei nationale.

"Actuala programa este supraincarcata, iar copiii alearga ca niste robotei. Prin noua lege va fi redusa cu aproximativ 25%, prin eliminarea datelor care nu sunt necesare, iar profesorii vor avea la dispozitie 25% din timp pentru a adapta predarea in functie de caracteristicile elevului - cu cei mai buni sa profeseze un nivel avansat, cu ceilalti un nivel adecvat", a precizat premierul, potrivit Mediafax.

De asemenea, proiectul propune reducerea numarului maxim de ore de curs pe saptamana, de la 25 la 20 la scoala primara si de la 30 la 25 la gimnaziu si liceu.

  • Invatamantul obligatoriu va fi de zece clase

"In privinta invatamantului preuniversitar, grupa pregatitoare devine obligatorie si va purta denumirea de clasa pregatitoare. In acest context, invatamantul obligatoriu este de zece clase: clasa pregatitoare plus noua clase. Acest invatamant obligatoriu se incheie cu o evaluare nationala transcurriculara" - a explicat premierul, potrivit Agerpres.

  • Programul «scoala dupa scoala» pentru profesorii disponibilizati

Seful Executivului a mentionat ca, prin viitoarea lege, se vor introduce si ore de 'scoala dupa scoala', in care elevii sunt indrumati de profesori la efectuarea temelor, acest concept conducand si la diminuarea somajului in sector.

"Pentru cadrele didactice nu inseamna ca ele automat pleaca in somaj. Ele vor fi prinse in programul de pregatire 'scoala dupa scoala'. Domnul ministru (Daniel Funeriu - n.r.) a avut grija ca in cadrul normei didactice, in cadrul orelor obligatorii pe care trebuie sa le presteze profesorul pe saptamana sa se poata norma si ore din programul 'scoala dupa scoala''" - a spus Boc.

  • Un sfert din senatele universitatilor va fi reprezentat de studenti

"Senatul universitar este ales prin vot direct si secret de catre toate cadrele didactice si cercetatorii din universitate, iar studentii isi aleg proprii reprezentanti. Ponderea studentilor in senat este de minimum 25% din totalul membrilor senatului, realizand un echilibru intre cadrele didactice si studenti", a spus Boc, potrivit Agerpres.

De asemenea, proiectul de lege propune clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii. "De asemenea sporeste autonomia universitara, concomitent cu intarirea raspunderii publice", a mentionat premierul.

Proiectul Legii educatiei urmeaza sa fie supus dezbaterii publice, dupa care Executivul il va adopta si il va inainta Parlamentului spre dezbatere si aprobare.