Raportul interimar al Comisiei Europene privind justitia in Romania va arata ca tara nu a fost capabila sa mentina ritmul reformei, dar ca anul trecut lupta impotriva coruptiei a cunoscut o usoara ameliorare, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan.

"In ultimele sase luni, Romania nu a fost capabila sa mentina ritmul reformei inregistrat la jumatatea anului 2009 si nici ritmul angajamentelor luate", arata un proiect al raportului consultat de RFI.

La fel, textul subliniaza intarzieri in discutiile parlamentare interne privind cele doua Coduri de Procedura, Civila si Penala, asupra carora Bruxelle-ul se pronunta anual.

Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat insa rezultate bune, mai spune raportul, un progres care se mentine fata de anii trecuti.

De altfel, se spune in proiectul documentului, dosarele penale privind combaterea marii coruptii au crescut cu o treime in 2009 fata de 2008.

Raportul interimar si pur factual al Comisiei Europene este asteptat sa fie dat publicitatii la inceputul saptamanii viitoare. Intre timp, documentul redactat ca in fiecrae an de Secretariatul General al CE se afla pentru moment in consultare interna intre diferitele servicii.

La fel, o copie a fost trimisa ambasadorilor roman si bulgar pe langa UE, acestia fiind asteptati sa-si exprime o opinie sau sa intervina cu mici modificari, care avand in vedere caracterul pur factual al documentului, vor tine mai degraba de forma decat de fond.

Raportul global privind reforma justitiei si combaterea coruptiei in Romania si Bulgaria este asteptat doar in vara acestui an, acela va cuprinde si elemente politice. Romania si Bulgaria nu vor scapa curand de aceasta monitorizare a reformei justitiei, conditia sineqvanon a aderarii lor europene in 2007.