Stare de alerta pe aeroportul din Timisoara, dupa o amenintare falsa cu bomba care a vizat o aeronava a Carpatair. Aeronava a sosit pe aeroportul Timisoara, de la Bucuresti.

UPDATE: Un pasager al cursei Carpatair a fost retinut pentru audieri de catre procurorii DIICOT. De asemenea, a fost identificat si autorul apelului telefonic. Este vorba despre un cetatean de 48 de ani, din Constanta.

Imediat dupa amenintarea cu bomba, oficialii aeroportului au prezentat presei informatii contradictorii, care au creat o confuzie generala.

UPDATE 2 Comunicat Wizz Air: Eroare de la turnul de control, alarma falsa cu bomba nu a vizat aeronava Wizz Air

Un comunicat remis de Wizz Air a anuntat ca turnul de control din Timisoara a confirmat ca amenintarea falsa cu bomba se refera la aeronava unei alte companii, si nu la Wizz Air. "Cu toate acestea, siguranta este prioritatea numarul unu si, conform procedurilor, aeronava Wizz Air s-a intors la sol si a fost supusa unui control specific pentru amenintarea cu bomba. In acest moment s-a confirmat faptul ca aeronava Wizz Air nu are nicio bomba la bord", se arata in comunicat.

Compania anunta ca, din cauza faptului ca aeronava a trebuit sa revina la sol in mod neprevazut, aceasta a aterizat avand o greutate mai mare decat cea autorizata pentru aterizare (zborul era planificat sa aterizeze la Londra/Luton cu mai putin combustibil). "In acesta situatie, procedurile prevad o alta inspectie amanuntita a aeronavei", informeaza comunicatul. Intarzierea cursei este estimata la aproximativ 6 ore. O alta aeronava va fi trimisa pentru a opera zborul in jurul orei 12:00. Pasagerii au fost debarcati in siguranta pe terminalul aeroportului si au primit alimente si apa.

Filmul evenimentelor:

  • Un avion care a decolat, miercuri dimineata, de pe aeroportul Timisoara cu destinatia Londra, s-a reintors de urgenta la sol, dupa ce s-a primit o amenintare cu bomba. Aeronava, care apartine companiei Wizzair, urmeaza sa fie verificata, iar toti cei 167 de pasageri care se aflau in avion sunt in siguranta.
  • Directorul aeroportului Timisoara, Cornel Samartinean, a declarat ca un al doilea avion, apartinand companiei Carpatair,  care a decolat spre Roma urmeaza sa fie intors la sol. "Amenintarea cu bomba s-a facut la modul general, nu vizeaza o aeronava in parte" - a precizat Samartinean, la Realitatea TV. Apelul telefonic a fost primit la zece minute dupa decolarea celor doua aeronave.
  • Informatiile oferite de directorul aeroportului au fost infirmate de Nicolae Petrov, directorul companiei Carpatair. Acesta a  precizat ca la mijloc este o confuzie, aeronava care urma sa plece spre Roma va decola in jurul orei 10.00, asa cum era prevazut.
  • Purtatorul de cuvant al aeroportului, Corina Lupulescu, a declarat ca situatia este sub control, singura aeronava chemata la sol este cea a companiei Wizzair, iar pana in acest moment nu s-a descoperit nimic suspect.
  • Intr-un comunicat dat publicitatii si preluat de Realitatea TV, compania Wizzair a anuntat ca aeronava a fost chemata la sol pentru siguranta, insa amenintarea cu bomba a vizat un alt avion.
  • Agentiile de presa transmit ca pe aeroportul Timisoara se afla, in acest moment, masini ale salvarii, pompierilor, politiei si jandarmeriei.
  • Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Anton Marin, a incercat sa aduca lamuriri. "Confuzia a pornit de la faptul ca amenintarea cu bomba viza o cursa Wizzair de Roma, dar aceasta cursa nu exista. Tocmai plecase un avion al Wizzair spre Londra, iar urmatorul zbor catre Roma era al companiei Carpatair" - a explicat Anton Marin. El a adaugat ca s-a primit un al doilea telefon, in care a fost rostit numele unui pasager care ajungea pe aeroportul din Timisoara cu o cursa Carpatair, de la Bucuresti. "Aceasta cursa a aterizat in conditii de siguranta, iar pasagerii vor fi verificati" - a mai spus secretarul de stat.