Noul proiect al Legii educatiei: Statul va deschide fiecarui copil, la nastere, un cont educational de 500 euro

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 16 martie 2010, 21:12 Actualitate | Esenţial


Statul va deschide fiecarui nou-nascut un cont educational reprezentand echivalentul in lei al sumei de 500 de euro, potrivit noului proiect al Legii educatiei, in varianta preluata din propunerile Comisiei prezidentiale. "Statul sprijina dreptul la educatie prin acordarea sumei in echivalentul in lei a 500 de euro fiecarui copil, la nasterea acestuia", se arata in articolul 302 al proiectului Legii educatiei, obtinut de Mediafax.

Potrivit documentului, acest cont educational va fi acordat tuturor copiilor nascuti dupa intrarea in vigoare a Legii educatiei.

Noul proiect de lege privind sistemul educational ar urma sa fie discutat, in prima lectura, in sedinta de miercuri a Guvernului, care va fi organizata la Iasi, potrivit unor surse oficiale.

Si proiectul Legii educatiei nationale din septembrie 2009, elaborat in mandatul Ecaterinei Andronescu, document pe care Guvernul a dorit, la vremea respectiva, sa il promoveze prin angajarea raspunderii, prevedea ca statul sprijina dreptul la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 de euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia.

Potrivit proiectului din 2009, suma se depunea intr-un cont de depozit, numit cont pentru educatie permanenta, deschis la trezoreria statului pe numele copilului de oricare dintre parintii firesti, de imputernicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de nastere.

Proiectul mai prevedea ca numai copilul poate retrage sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 14 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Sumele puteau fi utilizate doar pentru achizitia de tehnica de calcul, programe de calculator, fond documentar, precum si pentru finantarea studiilor copilului titular.

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, in 15 septembrie 2009, pentru proiectul Legii educatiei elaborat in mandatul Ecaterinei Andronescu. Ulterior, pe 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a decis ca Legea educatiei este neconstitutionala si nu poate fi promovata prin angajarea raspunderii, ci doar prin dezbatere parlamentara.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8354 vizualizari

 • +13 (21 voturi)    
  MAI (Marţi, 16 martie 2010, 21:17)

  sabo [utilizator]

  DA IDEI MAI BUNE DECAT SA DATI BANI TIGANILOR NU AVETI?
  • -6 (12 voturi)    
   pentru ca tiganii... (Marţi, 16 martie 2010, 22:00)

   dorul [utilizator] i-a raspuns lui sabo

   ce? esti si tu un mic vadim? manca-i-ai pe tigani si pe toti care te incurca pe tine sa ajungi un mare om cu un mare salariu.
  • -6 (12 voturi)    
   - (Marţi, 16 martie 2010, 22:11)

   ddr [utilizator] i-a raspuns lui sabo

   Copiii tiganilor nu ajung la facultate pentru a accesa acesti bani. Daca ai sti o farama de economie sau de sociologie ai intelege masura asta si nu ai mai face comentarii rasiste.
   • +5 (5 voturi)    
    :) (Marţi, 16 martie 2010, 23:11)

    calin [anonim] i-a raspuns lui ddr

    "Proiectul mai prevedea ca numai copilul poate retrage sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 14 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, tutorelui sau reprezentantului legal."

    Masura ca si idee e foarte buna dar ca si aplicare mai greu.
    Referitor la tigani...daca acei 500 de euro ar fi folositi de catre tiganii respectivi exact in scopuri educationale, atunci ar fi un real castig.
    • +4 (8 voturi)    
     Masura este proasta! (Miercuri, 17 martie 2010, 1:02)

     stefan [anonim] i-a raspuns lui calin

     Nu stiu ce ascunde in sine.
     Principial este masura proasta pentru ca vine de la acelasi stat, noi asteptind cu mina intinsa SA NE DEA. Filozofie total gresita.
     Masura ar fi corecta daca asa cum s-a trecut la sistem de pensii private ar exista o posibilitate ca parintii sa inceapa sa economiseasca bani pentru studiile copiilor. Iar din momentul in care parintii economisesc sa fie 2 stimulente pentru parinti:
     1. Banii economisiti sa fie scutiti de impozit, dar nu mai mult de sa zicem 4000 de lei pe an si copil.
     2. Pe masura ce intra bani in acel cont statul ofera o subventie (cadou) de 10% sau 15%, dar numai pina la suma de 2000 de lei pe an si copil depusa.
     3. Pentru primii 2000 de lei depusi subventia (cadoul) pot merge pina la 30%( o singura data pentru fiecare copil).
     4. Contul este purtator de dobinda sau este un fond ce-l administreaza (randamentul asteptat fiind ceva mai mare). Dobinda este scutita de impozit si reinvestita automat in cont.
     5. Parintii sunt stimulati sa economiseasca pentru copii. Pentru o parte din bani sunt premiati, pentru o alta sunt scutiti de impozit.
     6. Subventia poate fi acordata pina la implinirea virstei de 16 sau 18 ani, iar economii in cont cu scutirea de impozit parintii pot face pina la atingerea virstei de 20 de ani sa zicem.
     Daca banii economisiti sunt retrasi in alte scopuri decit scoala (taxe, manuale, chirie pentru student, etc) subventia trebuie returnata, iar suma economisita este trecuta ca venit la parinti in acel an si impozitata ca atare. Copilul poate primi o suma lunara ce se stabileste incepind cu virsta de 14 ani (merge la liceu si are nevoie de abonament transport local sau interurban), sau cind ajuge la facultate. Si a cumpara haine pentru scoala pot fi incluse aici.
     Ideea de baza este ca statul trebuie sa creeze mecanisme functionale, iar parintii sa aiba initiativa.
     Si o scoala profesionala intra la studii.
     Se poate incepe cu optiunea ca alocatia sa fie varsata automat in acest cont, de exemplu.
     • 0 (0 voturi)    
      Doar ca (Miercuri, 17 martie 2010, 6:57)

      stefan v [anonim] i-a raspuns lui stefan

      Si drumul spre iad e pavat cu bune intentii...
      • +1 (1 vot)    
       da, dar asta nu e o intentie buna :) (Miercuri, 17 martie 2010, 12:31)

       if0014 [utilizator] i-a raspuns lui stefan v

       Vorbeam cu un prieten de dimineata despre masura asta. Poate nu am inteles eu bine masura - va rog sa ma corectati: un nou nascut primeste 500EUR la nastere, pe care ii poate folosi peste minim 14 ani ca sa-si cumpere un calculator (sa zicem).

       Ce discutie aveam: nu legata de idiotenia celor care propun asemenea masuri, ci legata de capacitatea de intelegere si discernamantul celor care cred ca e o masura buna.

       Sincer, eu cred ca in 2024 guvernul Boc XLVIII va modifica prin ordonanta de urgenta legea si va folosi banii pentru a scoate tara din criza.
    • 0 (0 voturi)    
     DACA (Miercuri, 17 martie 2010, 8:57)

     sabo [utilizator] i-a raspuns lui calin

     DAR PARCA CEVA IMI SPUNE CA NU PESTE NOAPTE SE SCHIMBA NARAVUL!
   • +3 (3 voturi)    
    ce spui,franz? (Miercuri, 17 martie 2010, 7:14)

    D. [anonim] i-a raspuns lui ddr

    la 14 ani sunt la facultate?citeste cu atentie-pot accesa banii la 14 ani-exact cand trebuie-cand se insoara/marita-carevasazica,au si zestre de la stat,pot incepe linistiti sa puieze,viitorul puradeilor este asigurat;bune investitii mai facem
   • +1 (1 vot)    
    SUNT (Miercuri, 17 martie 2010, 8:56)

    sabo [utilizator] i-a raspuns lui ddr

    LOCURI SPECIALE SI PENTRU ACESTIA...DOAR SE STIE!
  • 0 (0 voturi)    
   Gradinite mai multe (Miercuri, 17 martie 2010, 9:52)

   Walker [anonim] i-a raspuns lui sabo

   Prostii de guvernanti stimuleaza natalitatea dar nu ajuta parintii cu locuri in gradinite. Cand face copilul 2 ani , urmeaza 12 luni in care nu te poti descurca. Bani de bona nu avem, bani de gradinite particulare nu avem. FAZA: Boc vrea sa reduca programul la grupa mica de la 8 la 4 ore/zi. Si noi parintii cu ce am gresit?? Cum vreti sa ne descurcam?
 • +6 (10 voturi)    
  ! (Marţi, 16 martie 2010, 21:17)

  ileana [anonim]

  Daca copiilor nescuti , dar care nu-s inca de varsta scolara nu le acordati acest drept, pregatiti-va de procese!
  Am "inghitit "indemnizatie plafonata la 6 mil, am "inghitit"o singura indemnizatie pt gemeni, dar ...toate au inceput si-un sfarsit!
  • +2 (4 voturi)    
   adica? (Marţi, 16 martie 2010, 21:25)

   dan [anonim] i-a raspuns lui ileana

   "ai inghitit", adica tu faci copii pentru alocatie?
   • +4 (4 voturi)    
    ? (Marţi, 16 martie 2010, 21:42)

    ileana [anonim] i-a raspuns lui dan

    Cred ca n-ai citit bine...am "inghitit"la modul ca am platit 10 ani CAS pe luna , mai mult decat mi-au dat ei ...plafonatii 6 milioane, de m-am intors la servici mai repede....6 milioane dadeau la momentul respectiv oricarei persoane ( de culoare) care nu contribuia...
    "Am inghitit"nedreptatea!
    ...Iar asta este , iar, O DISCRIMINARE!
    De ce un copil nascut astazi, cand nu-i legea in vigoare sa nu primeasca acest beneficiu, iar unul nascut peste 4 luni ( cand presupunem ca este legea in vigoare) sa aiba acest drept?!?
    Gandeste-te ca pot fi colegi de clasa! ...nu-i despart decat cateva luni...
    • +4 (4 voturi)    
     :)) (Marţi, 16 martie 2010, 23:14)

     calin [anonim] i-a raspuns lui ileana

     E tipic romanesc...ei vin cu ideea (la prima vedere buna), o baga ca si lege, dar nu se gandesc si la situatii de genul celor enuntate de tine genul indemnizatia pentru copii gemeni e tot cat indemnizatia pentru un singur copil, un copil nascut cu o zi inainte de a intra legea in vigoare nu va beneficia de cei 500 euro, etc.
    • +2 (2 voturi)    
     lucrurile evolueaza (Miercuri, 17 martie 2010, 3:18)

     stefan [anonim] i-a raspuns lui ileana

     Sa fim suparati ca eu sunt mai tinar decit X sau mai batrin ca Y?
     Apar legi, uneori bune, alteori rele.
     Limitarea la cele 6 milioane s-a facut pentru ca aparusera "ciudatenii". Asta pentru ca legiuitorii nu-s in stare(de fapt nu vor) sa gindeasca in perspectiva si sa inceapa cu aspectele rele. In plus mereu si peste tot in lume legile au scapari. A considera gemenii egali o persoana e absurd, dar daca legea zice ajutor pentru nastere, atunci capata alt inteles juridic.
     Daca se trece la un sistem de economisire cu sprijin de la stat,(am scris mai sus si se practica in multe locuri, nu-s asa de genial sa inventez asta), atunci aceasta discriminare si diferenta nu mai e asa de mare. Pentru ca o discriminare va fi. Intra in vigoare in 2011 sa zicem, sau 2012(daca va intra), deci vor exista diferente de bani acumulati pentru copiii ce au acum 10 ani si cei ce au 1 an sau cei ce vor fi nascuti ulterior. Pe de alta parte insa familia se poate aranja putind economisi daca vrea. Contul va fi deschis de familie unde vrea ea, la o banca sau alta, la un fond mutual sau altul, la o companie de investitii sau alta. Guvernul va avea raspunderea virarii banilor in conturi, familia pe cea a administrarii lor.
     A sta asa gen pica para malaiata....
     Pe de alta parte, vor exista familii ce nu pot economisi. Ce facem pentru acesti copii? Poate un sistem de burse generat de companii sau patroni.
     N-am auzit de bursa Ion Tiriac, Dinu Patriciu, Adrian Nastase, Viorel Catarama, Adrian Videanu, Gici Becali sau Irinel Columbeanu. Pentru ca daca initial pot fi citeva si date din bani personali, ulterior pot fi mai multe si prin colecte de fonduri. Mecenatul a disparut. DIn lista celor 300 de bogati (oficiali) fiecare cu 3-4 burse ajungem la 1000 de tineri srijiniti din bani privati.
     Se string bani pentru sinistrati, dar nu pentru burse.
     • 0 (0 voturi)    
      burse ... (Miercuri, 17 martie 2010, 7:11)

      dani [anonim] i-a raspuns lui stefan

      dinu patriciu chiar ofera burse, atat pentru studii in tara, cat si in strainatate.
      poate si altii fac acest lucru, si e posibil ca eu sa nu fi auzit ....
    • 0 (0 voturi)    
     Inghititi? (Miercuri, 17 martie 2010, 7:27)

     Frobenius [anonim] i-a raspuns lui ileana

     Nu se poate ceea ce vrei tu. Nu se poate ca banii sa inceapa sa fie dati de miine. Banii aceia nu exista. S-ar pierde esenta acestei masuri care spune ca guvernul are dreptul sa puna un minus in fata a 500 de euro pentru fiecare copil nou nascut. Unde s-au dus sau unde se vor duce acei 500 de euro... nu este treaba ta, este treaba guvernului. Peste 14 ani vei afla ca nu sint bani / ca guvernul anterior a fost hot / ca nu ai inteles bine si ca va trebui ca tu sa dai guvernului 500 de euro ("cine nu este in stare sa dea guvernului 500 de euro nu merita sa existe" a zis un "vizionar").
    • 0 (0 voturi)    
     cred ca gresesti (Miercuri, 17 martie 2010, 10:34)

     Ghita [anonim] i-a raspuns lui ileana

     intrucat ce virezi tu la CAS sunt pentru alte scopuri.
 • 0 (6 voturi)    
  Foarte bine! (Marţi, 16 martie 2010, 21:22)

  fogey [anonim]

  Rezolvate fiind toate problemele din sistemul de educatie, era si firesc sa apara si o asemenea propunere extrem de valoroasa. Criza locurilor in gradinite, ineficienta programului corn si lapte, scolile mizerabile, profesori jigniti luna in ziua de leafa etc etc sunt acum aminitiri indepartate. Fara probleme curente, oamenii din minister s-au simtit jenati sa stea degeaba si cauta sa gandeasca numai pe termen lung. BRAVO, inca o data!
 • +1 (3 voturi)    
  hmm (Marţi, 16 martie 2010, 21:24)

  Mazeta [utilizator]

  Ma intreb unde-i smecheria... ca asa ne-au obisnuit politicienii nostri, suspiciosi.
  • +1 (3 voturi)    
   Smecheria (Marţi, 16 martie 2010, 21:46)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   este ca plata va incepe peste 14 ani. Sunt curios daca alocatiile le vor taia de acum sau peste 14 ani.
   • +1 (1 vot)    
    ! (Miercuri, 17 martie 2010, 8:41)

    ileana [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    Ai dreptate ..plata efectiva incepe peste 14 ani de la intrarea legii in vigoare...s-ar putea ca banii depusi de parinti sa ramana blocati in cont, tot pana la 14 ani...unii sa nu constate acest aspect...
    SMECHERIA O SA FIE CA STATUL o sa foloseasca banii astia ani de zile, probabil cu o dobanda fff mica....nu cred ca sunt comisionae de administrare, ca-i vorba de Trezorerie, dar pot fi conexe ( de transfer a banilor, de ridicare numerar, etc)
    ...Problema e ca ei spun : "bani de educatie"si0a sa te trezesti ca desi copilul tau nu beneficiaza de acest cont, ca-i nascut inainte de lege, tu trebuie sa cumperi cu ani buni inainte toate manualele+ manualele alternative...ca doar "Statul ti-a dat bani de educatie"....
    • +1 (1 vot)    
     Sa ne relaxam (Miercuri, 17 martie 2010, 10:01)

     ion [anonim] i-a raspuns lui ileana

     Doamna Ileana, si eu am 3 copii si nu mai prind legea asta. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa imi smulg parul din cap. Nu sunt adeptul proverbului cu capra. Aveti grija, ca aveti prea multe ganduri rele. Si asta o sa va faca rau in viata. Serios, nu fac misto. Tot dumneavoastra o sa suferiti. Credeti sau nu, fiecare dintre noi alege ce vrea sa vada in viata.

     On-topic: banii se depun intr-un cont de trezorerie. E adevarat ca statul va utiliza acei bani timp de 14 ani. Dar alternativa este ca statul sa nu dea banii deloc. Asa doar ii ruleaza 14 ani. Nu stiu care ar fi dobanda la un depozit de trezorerie, dar oricum cred ca exista si dobanda. Si sumele de ridicat anual (pentru copii care fac 14 ani) or sa fie prevazute oricum in calculele trezorereriei ca sume de ridicat in acel an.

     Iar daca vreti un castig pentru dumneavoastra: o sa traiti, dumneavoastra si copii dumneavoastra, intr-o tara in care mai multi oameni o sa beneficieze de o educatie buna. E pacat ca dumneavoastra nu beneficiati de aceasta lege, dar trebuie sa fie un punct de unde se porneste. Oricum o sa existe persoane discriminate.

     Mie nu imi pare rau de acesti bani, chiar daca ei ar ajunge in mod preponderent la anumite minoritati atat de urate (stim noi care), care fac multi copii. De fapt as zice ca din contra, chiar ar fi foarte bine ca acele minoritati sa beneficieze de ajutoare pentru educatie.
  • 0 (0 voturi)    
   administrare cont (Marţi, 16 martie 2010, 21:59)

   tudor [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   pai probabil jmecheria e in faptul ca deschizand un cont ala are niste cheltuieli:) X cate milioane de copii sunt iti dai seama ca sunt deja bani buni si siguri ani de zile
  • +2 (4 voturi)    
   Smecheria... (Marţi, 16 martie 2010, 22:28)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ... este ca banii vor fi "tinuti" la Trezoreria statului si nimeni nu ii va vedea "n" ani. Cu alte cuvinte, vor fi doar prin tabelele boc-cii. Dupa "n" ani un alt guvern va descoperi un alt Fond de dezvoltare disparut. Dar timp de "n" ani "alegatorii" vor aplauda fericiti.
   • +1 (1 vot)    
    Exact! (Marţi, 16 martie 2010, 23:36)

    Wasile [utilizator] i-a raspuns lui Frobenius

    Nu mai am plusuri să-ți dau, dar asta este ideea. Mișcarea banilor din stânga în dreapta, amânarea inevitabilului, chestii contabilicești de doi bani, forme fără fond.

    Este ca în bancul ăla legat de cum arată o balanță în timp de criză: On the left there's nothing right, on the right there's nothing left...

    Se plimbă bani de acum în niște conturi, apar cheltuieli care în realitate nu au și fluxul financiar atașat (aka banii ăia nu sunt livrați la nimeni), și iată cum ne-am descărcat de circa 1,1 miliarde euro (calculat la o natalitate de 11 la mie, pentru 10 ani).
    • 0 (0 voturi)    
     Singurul "plus"... (Miercuri, 17 martie 2010, 7:32)

     Frobenius [anonim] i-a raspuns lui Wasile

     ... valabil este ca mai exista cineva care nu inghite aburelile de acest fel. Am sa cred in astfel de masuri atunci cind o bancnota de 500 de euro va fi expusa intr-un loc public, in asa fel incit parintele copilului sa poata verfifica existenta ei la orice ora din zi sau noapte. Pina atunci o consider doar ca o incercare de a inventa un capac roz menit sa astupe o actuala sau viitoare gaura. Iar gaurile nu pot fi decit negre.
 • -1 (7 voturi)    
  rusine (Marţi, 16 martie 2010, 21:25)

  moldovan [anonim]

  in orice caz sinteti de toata "frina"
  altceva nu mai scoateti?,alocatie 2 ani. 5oo de euro nascutilor, rusine
  in alte tari sint doar 3 luni concediu maternitate, aici dati 2 ani.
  cin evrtea copii sa sii creasca.
  iar acum bani pentru nou nascuti.
  nu sunteti intregi la minte
  • +1 (5 voturi)    
   Ei sigur nu sunt dar si tu... (Marţi, 16 martie 2010, 21:43)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui moldovan

   ... trebuie să te cauţi niţel la "doftor". Bănuiesc că nu ai copii pentru că altfel nu ai scoate clişeul: cine vrea copii sa şi-i crească". În ţările de care zici tu ai unde să duci copilul dacă te duci la muncă după 3 luni sau poţi să găseşti bonă pentru copil în care să ai încredere. În ceea ce priveşte educaţia copiilor ideea este cum nu se poate mai proastă pentru că aşa cum spunea cineva mai sus o să ne trezim cu o natalitate extrem de ridicată la anumite etnii doar pentru aceşti bani. Totul trebuie făcut cu cap în aşa fel încât să îi ajuţi şi pe cei care au probleme în a-şi trimite copiii la şcoală dar şi pe cei care îşi permit dar vor să aibă acces la un sistem educaţional de calitate. Alocaţia de 2 ani nu este un lucru rău pentru ceea ce se întâmplă în România dar nu rezolvă problema decât punctual. Oricum, tu meriţi guvernanţii ăştia şi numai pentru că nu gândeşti înainte de posta comentarii pe net.
  • 0 (2 voturi)    
   In Spania (Marţi, 16 martie 2010, 21:49)

   luxdesign28 [anonim] i-a raspuns lui moldovan

   sora mea a primit anumite facilitati in valoare de vreo 2500 euro fara sa fie cetatean spaniol. Cetatenia copilului o sa fie olandeza. :) oricum si 500 euro e bine, deloc nimic.
  • +1 (3 voturi)    
   Simplu (Marţi, 16 martie 2010, 21:57)

   ady624 [utilizator] i-a raspuns lui moldovan

   E ușor să dai bani dacă în cele din urmă, nu pe tine pică acea colectare de fonduri. Păi banii ăștia îi va da guvernul peste 14 ani. Vorba lui Nastratin Hogea, pân-atunci poate moare măgarul, poate moare regele, poate mor io.... când s-a întors de la rege cu doi saci de galbeni și-un măgar pe care trebuia să-l învețe să vorbească în 5 ani...

   Adrian
  • +2 (2 voturi)    
   . (Marţi, 16 martie 2010, 22:27)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui moldovan

   In conditiile in care populatia Romaniei e in scadere, mi se par foarte bune legile astea.
   Mai bine sa sufere putin economia tarii din cauza concediului de maternitate decat sa disparem treptat ca neam si sa fim inlocutiti de imigranti.
   • 0 (2 voturi)    
    Imigranți... (Marţi, 16 martie 2010, 23:38)

    Wasile [utilizator] i-a raspuns lui un_om_de_cal

    ... precum cei de sorginte indiană, cunoscuți local drept țigani sau rromi?
    Naaaa, cum ar putea o lege ce încurajează natalitatea prin stimuli financiari să crească natalitatea la cea mai săracă și needucată pătură socială?...

    Spre că-ți dai seama de sarcasmul meu...
    • -4 (6 voturi)    
     . (Miercuri, 17 martie 2010, 0:28)

     un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

     Ei, asta e acum, daca romanii get-beget nu vor sa faca mai multi copii, ce sa facem?
     Prefer tigani macar partial romanizati unor imigranti care nu au nici o legatura cu cultura noastra.
     Pana la urma asta e important - supravietuirea culturii, ca nu suntem noi o rasa pura cu calitati deosebite.
 • +1 (3 voturi)    
  Praf (Marţi, 16 martie 2010, 21:27)

  Aug [anonim]

  Praf in ochi ca de obicei.
 • +2 (4 voturi)    
  dah... (Marţi, 16 martie 2010, 21:28)

  skipy [utilizator]

  ... si in 14 ani cheltuielile bancare inghit suma de 500 euro ....
  • -1 (1 vot)    
   O posibila explicatie (Marţi, 16 martie 2010, 22:18)

   marius [anonim] i-a raspuns lui skipy

   Logica e buna... se pregateste eliminarea invatamantului gratuit ... cel putin la nivel liceu/colegiu facultate. O masura buna ce va asigura salarii meritate pt cadre didactice.
 • +3 (3 voturi)    
  Alta pomana (Marţi, 16 martie 2010, 21:37)

  Z [anonim]

  Da, alta pomana de la stat .. asta ne trebuie .. mai multa paine/pomana si circ.
 • +1 (3 voturi)    
  200 e casatorie, 500e botez, 1000e inmormantare? (Marţi, 16 martie 2010, 21:43)

  anonim [anonim]

  Sa dea statu... ca or sa se inmulteasca tiganii intr-o veselie...
  Apropo... de ce statul roman impune tinerilor casatoriti obligativitatea prezentei in momentul depunerii actelor pt ajutorul de casatorie? DE CE? Ca sa puna lumea pe drumuri? De ce se acorda cu intarziere? Ca de fapt nu se doreste sa se dea? Multi nu locuiesc in orasul in care s-a desfasurat ceremonia... trebuie sa-si ia concediu sa vina sa depuna actele... nesimtire grosolana... parca traim in Africa... e mai rau ca acolo!!! Vai de noi si de viitorul nostru, al celor care mai ramanem pe-aici!
 • 0 (2 voturi)    
  500 Euro? (Marţi, 16 martie 2010, 21:59)

  un copil [anonim]

  Sa intelegem ca timp de 14 ani banca va percepe comision de administrare a contului. Probabil ca dupa 14 ani in loc de 500 de Euro copilul va trebui sa aduca bani de acasa pentru a nu figura ca datornic la biroul de credit. Sau statul va plati comisioanele bancare aferente si deci contribuabilii romani vor munci fericiti pentru veniturile bancilor gandindu-se ca asa copiii vor beneficia de cei 500 de Euro tot din banii lor. Nu ar fi mai simplu ca in loc sa blocam acesti bani timp de 14 ani sa acordam fiecarui copil la implinirea varstei de 14 ani un credit in valoare de 500 Euro din care sa isi achizitioneze calculator, carti etc. ?
  • +3 (3 voturi)    
   Trezoreria statului.... (Marţi, 16 martie 2010, 23:40)

   Wasile [utilizator] i-a raspuns lui un copil

   Trezoreria nu este bancă, este punguța cu bani a statului. Stai calm, nu se vor lua comisioane, pentru că banii respectivi nu vor exista.

   Este ca și cum ți-aș zice eu acum că "uite, îți dau 500 de euro, da' adu-mi aminte peste 14 ani"... m-ai crede? Da' pe statul român, care ți-a făcut numai pocinoage, de ce l-ai crede?
 • +3 (3 voturi)    
  tara arde si baba se piaptana (Marţi, 16 martie 2010, 22:32)

  Necunoscut [anonim]

  pe timp de criza unora le arde de glume...sau e o noua modalitate de a baga banutzi in buzunar?
  Investiti in invatzamant pentru ca e la pamant...motivati profesorii si oferitzile celor care chiar vor sa invetze conditii cat mai bune de a invatza...
 • +2 (2 voturi)    
  vechea randuiala (Marţi, 16 martie 2010, 22:38)

  Gigel Militaru [anonim]

  Ar fi bine sa revenim la vechile randuieli, sa redescoperim Gazeta Matematica, cea mai veche publicatie matematica, in care mi-am pus toata munca si priceperea. Tot ceea ce am scris mai bun si mai original, acolo se afla!
  • +4 (4 voturi)    
   dap... (Miercuri, 17 martie 2010, 1:46)

   vali [anonim] i-a raspuns lui Gigel Militaru

   fu luata la Gazeta Matematica la 1 loc cu Urzica, Revista Femeilor si iesi B1TV. Bucurativa de pachet promo... pina la toamna.
 • -1 (1 vot)    
  raspuns (Miercuri, 17 martie 2010, 7:36)

  corina [anonim]

  Simplu ma intreb DE CE ? Pentru ce si cui ar folosi asa ceva. Parca tot in legea mentionata scrie ca invatamantul este obligatoriu si GRATUIT , pentru ce sa risipim bani si in contul cui se vor duce?
  Decit sa risipim bani mai bine dotam scolile ,platim profesori si responsabilizam parinti . Bani nu sunt o solutie de rezolvare a problemei. Sa ne mai gandim.
 • 0 (2 voturi)    
  Ce 2 piloni ai regimului (Miercuri, 17 martie 2010, 8:26)

  valer [anonim]

  pilonul 1: masuri de fatada si populiste pentru captarea simpatiei de vot si intarirea puterii

  pilonul2: masuri de prezervare a sumelor destinate cheltuielilor guvernantilor prin concedieri si curbe de sacrificiu
 • +1 (3 voturi)    
  Nu se poate promulga legea mai repede, (Miercuri, 17 martie 2010, 8:30)

  Gigi [anonim]

  Ca nevasta-mea naste in 2 saptamani?
  • 0 (0 voturi)    
   Legea va fi promulsa (Miercuri, 17 martie 2010, 9:56)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   In cel mai scurt timp posibil.
 • 0 (2 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 17 martie 2010, 8:46)

  gigi [anonim]

  sa presupunem ca bani aia o sa ajunga vreodata sa ii vada cineva. zice la sfarsitul articolului ca bani pot fi ridicati doar de copil la varsta de 14 ani si folosit numai pentru finantarea studdilor. cine are impresia ca un copil de 14 ani o sa isi cumpere "tehnica de calcul, programe de calculator, fond documentar"?, sau o sa le dea un fel de bonuri de masa? bani aia or o sa ii sparga copii prin baruri si cluburi ori parinti pe alcool.
 • 0 (2 voturi)    
  Sa te tii bine (Miercuri, 17 martie 2010, 8:59)

  Pantera Roz [utilizator]

  cand peste 20 de ani tot Boc si Basescu(sau urmasii lor "ideologici") vor declara conturile astea "nesimtite" ca si pensiile si salariile de azi si le vor vamui la sange...Nu e distractiva tara asta?!
 • +1 (1 vot)    
  un amendament (Miercuri, 17 martie 2010, 9:15)

  Florin [anonim]

  Legea e buna, DAR am de facut un amendament la aceasta lege:
  Institutiile bancare, pentru aceste conturi sa 'NU perceapa nici un fel de comision' ex: de administrare sau alte comisioane ascunse, iar administratiile financiare 'sa NU perceapa impozit'.
  ...
 • 0 (0 voturi)    
  500 euro (Miercuri, 17 martie 2010, 12:28)

  rom cel dublu [anonim]

  parca n-a trecut luna de cand zicea boc sa taie alocatia la copii cu parinti "bogati" pe motiv de economii.
  presupunand ca intra in vigoare, cum se rezolva cazurile cand moare copilul inainte de a beneficia de pomana pentru ca n-are loc in sistemul de sanatate?
  cu banii astia se poa sa utileze acum clasele celor care au 14 ani cu calculatoare si ce mai crede el ca poate ajuta firmele apropiatilor sa reziste pe piata :)
  in felul acesta beneficiaza de educatie cei ce urmeaza cursurile, nu scursurile.
 • 0 (0 voturi)    
  Sprijiniti educatia copiilor!!! (Miercuri, 17 martie 2010, 19:10)

  Tatiana [anonim]

  ma bucur intr-un fel ca statul roman va face un efort financiar pentru copiii romani ! doar ca va trebui sa tina sub control folosirea acetei suma numai pentru educatie ...si mai ales la varsta la care parintii cu greu mai pot face fata cerintelor din scoala ...cam pe la 14 ani ..e cea mai critica perioada ..perioada din cls. aviii-a si cea din liceu ! sincer ma bucur ! sa stiti ca investitia in educatia copiilor e f.f.f. importanta! ai mei au investit in mine si sa stiti ca se simte diferenta ...; in plus scoala anilor '70-'80 era scoala nu gluma ; stiti ca din anul 1981 dupa absolvirea liceului eu nu am practicat deloc limba franceza ( nici scris , nici citit , nici macar conversatie) si stiti ca am trecut testul eurocor de limba franceza cu nota 8 ( din 10 maxim ) ??? deci cunostintele mele care au fost oferite cu straduinta de profesoarele mele de franceza s-au sedimentat in creierul meu pe viata ...isn't that amazing ???iar la lb. engleza am luat 9 ( din 10 max.) ???
  • 0 (0 voturi)    
   intenti (Joi, 18 martie 2010, 9:08)

   ioan [anonim] i-a raspuns lui Tatiana

   Drumul spre infern este presarat cu bune intentii. oameni se bucura cand primesc ceva. Asa pot fi manipulati, mai usor! Dar lucrurile cred eu trebuie privite mai analitic. In primul rand de unde are guvernul bani? Daca zilele trecute acelasi guvern dorea sa umble la alocatiile copiilor "pe ici pe colo, prin partile eseniale!" Vrea sa taie pensii, pentru ca nu are bani! Brusc la apucat marinimia! Ce sentiment este mai sensibil decat cel e parinte?! Sentimentele profunde pot fi cele mai folosite intr-o manipulare!
   Dupa care nu cunosc prevederile viitorului act normativ, dar cred eu a ar trebui lamurit daca este bine ca acesti bani sa fie blocati 14 ani intr-un cont inoperant (nu stim macar nici regimul dobanzii.) Nu ar fi mai bine ca banii sa fie investiti in crearea de noi locuri de munca iar din beneficii, la varsta de 14 ani sa fie finantat in suma stabilita un proiect concret de educatie a copilului, proiect care de altfel este particular fiecarui copil. In formapublicata mi se pare o oferta populista, care naste mari semne de intrebare legate e utilizarea acestor fonduri.
   In final eu as fi de parere ca nu flosesc nimanui abordarile de genul "sa dam bani la tigani!" Cu totii suntem ceatenii acestei tari si avem depturi egale conferite prin Constitutie. Cred ca dialogul, chiar si pe acest forum ar trebuii sa se desfasoare in acesti termeni. O spune unul care nu este tigan.
 • 0 (0 voturi)    
  n-ati inteles nimic (Vineri, 19 martie 2010, 0:38)

  goe [anonim]

  Se va da 500 de euro pe an, timp de 14 ani. Apoi, pana la primul salariu se va da 1000 de euro pe luna, plus inca 1000 de Craciun si 1000 de Pasti. De la primul salariu incolo, daca ai mai putin de 1000 de euro, statul iti va da dublul diferentei! De ex: salar 400, diferenta pana la 1000 e 600, statul iti mai da 1200. Cele mai multe salarii vor fi de 1 euro (de fapt 1999 cu tot cu banii de la stat), ceea ce va ajuta economia sa iasa din criza si va stimula consumul. Firmele nu vor mai plati impozit ci vor primi acelasi procent de la stat, ceea ce va scoate la lumina economia subterana. Chiar acum se fac teste sub Palatul Victoria cu noile masini ultraperformante de tiparit euro. De cum ajung vapoarele din China cu hartia, incepe productia.
 • 0 (0 voturi)    
  Articolul 303 (Miercuri, 14 aprilie 2010, 10:32)

  GABI [anonim]

  Art. 303 (1) Statul acorda sprijin pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta.
  (2) Statul sprijina dreptul la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentând
  echivalentul în lei a 500 EURO, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca
  Nationala a României si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean român, la nasterea
  acestuia. Suma este acordata în scop educational în beneficiul titularului, din bugetul de stat,
  prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
  (3) Suma se depune într-un cont de depozit, numit în continuare cont pentru educatie
  permanenta, deschis la trezoreria statului pe numele copilului, de oricare dintre parintii firesti,
  de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de
  nastere.
  (4)Parintii copilului, contribuabili, pot directiona în contul prevazut la alin.(2) un procent de
  pâna la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în conditiile legii, si pot
  depune sume în acest cont.
  (5) Pentru sumele depuse în contul prevazut la alin.(2) se plateste dobânda anual la o rata a
  dobânzii stabilita prin ordin al ministrului finantelor publice. Dobânzile aferente conturilor de
  depozit constituite la trezoreria statului se asigura de la bugetul de stat din bugetul
  Ministerului Finantelor Publice – Actiuni generale.
  (6) Titularul contului este singura persoana care poate solicita sume din contul pentru educatie
  permanenta, începând cu vârsta de 16 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, al
  tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria elibereaza vouchere echivalente în valoare
  cu sumele solicitate. Metodologia prin care se certifica faptul ca sumele au fost cheltuite
  pentru educatia permanenta se elaboreaza de catre MECTS.
  (7) Retragerea sumelor în alte conditii decât cele prevazute la alin.(6) si/sau utilizarea acestora
  în alt scop decât cel stabilit de prezenta lege constituie infractiune si se pedepsest


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by