Peter Eckstein-Kovacs, consilier prezidential pentru minoritati nationale, a declarat, luni, ca exista argumente plauzibile ca maghiara sa fie recunoscuta drept limba oficiala regionala, dar a subliniat ca acesta este un punct de vedere personal, care nu reprezinta pozitia Administratiei Prezidentiale, relateaza Agerpres.

"Practic, daca va duceti in HarCov (judetele Harghita si Covasna - n.r.), majoritatea oamenilor, inclusiv din administratie, dar si cetatenii, vorbesc ambele limbi. Ar insemna (adoptarea limbii maghiare ca limba oficiala regionala - n.r.) ca s-ar oficializa obligativitatea ca functionarii publici, cei care au tangenta cu publicul, sa cunoasca ambele limbi", a declarat Peter Eckstein-Kovacs.

Consilierul prezidential a adaugat ca introducerea unei astfel de prevederi ar implica modificarea Constitutiei, avand in vedere ca in Legea fundamentala se vorbeste despre o singura limba oficiala, fara a fi prevazuta sintagma de limba oficiala regionala.

Eckstein a subliniat ca acesta este un punct de vedere personal, exprimat in calitate de membru al UDMR.

Duminica, Adunarea Alesilor Locali din Secuime a votat pentru oficializarea limbii maghiare in Tinutul Secuiesc.

Proiectul de hotarare prevede ca orice cetatean cu domiciliul in secuime are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral, ca autoritatile publice din regiune vor asigura folosirea oficiala a ambelor limbi.