Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, in discutie online: "Neutralitatea nu ne ofera nimic bun, pentru ca pe teritoriul tarii se afla o armata straina. Federatia rusa nu respecta acesta prevedere"

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 15 martie 2010, 12:55 Actualitate | Esenţial


Mihai Ghimpu
Foto: AGERPRES
Neutralitatea Republicii Moldova nu ofera nimic bun atit timp cit pe teritoriul tarii stationeaza forte armate rusesti, a spus Mihai Ghimpu, presedintele interimar, in timpul unei intilniri online cu cititorii HotNews.ro. Vezi in articol ce a declarat Ghimpu despre limba oficiala din Moldova, despre nevoia de investitii si relatiile cu Romania.

 • Din cauza unei sedinte anterioare care s-a prelungit, intalnirea online cu Mihai Ghimpu a inceput cu la ora 11.45. Ne cerem scuze pentru intarziere.


Citeste mai multe despre   

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Ciprian

  Daca am retinut bine, ministrul de externe rus a cerut recent Republicii Moloiva sa aleaga intre UE si CSI.
  Daca informatia este corecta, va rog sa comentati subiectul.

  • Mihai Ghimpu

   Nu am cunostinte despre o astfel de cerinta.

 • Întrebarea nr. 2 daria

  Ce s-a intamplat cu scopul:schimbarea constituiei???
  Si cand v-a avea Republica Moldova un presedinte numit oficial in funtie?

  • Mihai Ghimpu

   Decizia finala nu este inca adoptata, analizam avizul Comisiei de la Venetia, ramane sa vad, ca presedinte interimar si presedinte al Parlamentului ce a urmarit Comisia de elaborare a Constitutiei cand a cerut avizul comisiei de la V enetia.

 • Întrebarea nr. 3 cristian

  Domnule Presedinte
  Ce credeti ca ne-a despartit si ce ne desparte si in acest moment?
  Stim cu totii ce ne uneste
  Multumesc

  • Mihai Ghimpu

   Ne-au despartit interesele imperiale. Si ne despart si in acest moment consecintele ocupatiei. Realitatea este ca exista documentul de la Helsinki si trebuie sa tinem cont de el. Totul este la voia cetatenilor si a timpului.

 • Întrebarea nr. 4 buncrestin

  Domnule Ghimpu,
  Sunt convins ca sunteti constient de faptul ca integrarea in NATO a fost o conditie nescrisa, dar obligatorie pentru Romania, pentru a putea intra in Uniunea Europeana. Credeti cu adevarat ca o Moldova care se vrea in Europa isi va putea mentine statutul de neutralitate? Ce garantii de securitate poate oferi Moldova Europei?
  Multumesc

  • Mihai Ghimpu

   Neutralitatea Moldovei este o prevedere constitutionala, cred ca a fost intentionat promovata de cercuri interesate in acesta problema, ramane la discretia cetatenilor si a timpului. Aceasta neutralitate nu ne ofera nimic bun, pentru ca pe teritoriul tarii se afla o armata straina. Federatia rusa nu respecta acesta prevedere.

 • Întrebarea nr. 5 Jean Valjean

  Cand si cum puteti deveni presedinte cu drepturi depline? Credeti ca daca ar fi alegeri exista sansa sa revina la conducere un presedinte comunist?

  • Mihai Ghimpu

   Nu vreau sa devin presedinte cu drepturi depline, eu sunt un om al echipei si odata ce ne-am inteles la formarea Aliantei ca presedinte va deveni dl. Lupu, asa ramane. Nu cred ca exista riscul ca in fruntea republicii sa vina un presedinte comunist.

 • Întrebarea nr. 6 Dr Markus Sorin

  Sunt directorul unui Centru Medical si doresc sa angajez medici specialisti din Republica Moldova,dar in prezent nu am voie deoarece nu le este recunoscuta specializarea. Cum vedeti in viitor,Domnule Presedinte accesul medicilor Dvs la angajari in Romania?

  • Mihai Ghimpu

   Nu este vorba doar despre recunoasterea specializarii, trebuie sa fie si cetatean roman ca sa poata fi angajat. Despre recunoasterea diplomelor am vorbit si cu presedintele Basescu si acum Ministerul Educatiei se ocupa de aceasta chestiune.

 • Întrebarea nr. 7 benu

  1. Domnule Mihai Ghimpu care considerati ca este solutia politica si juridica pentru Transnistria care sa multumeasca pe cat posibil toate partile implicate, stiu ca este imposibil sa fie toate partile impacate dar care considerati ca ar fi compromisul necesar care ar da o rezolvare situatiei actuale?

  • Mihai Ghimpu

   Cred ca solutia ar fi ca Federatia rusa se se impace si sa se multumeasca cu situatia ca a avut acest panant 100 de ani si acum sa ni-l dea noua inapoi.

 • Întrebarea nr. 8 Octavian Antonie

  Presedintele Traian Basescu a declarat ca unirea Republicci Moldova cu Romania se va face prin integrarea Moldovei in Uniunea Europeana, perspectiva destul de indepartata. Daca cetatenii celor doua state isi doresc Unirea cu adevarat, de ce ea nu s-ar putea realiza mai devreme?

  • Mihai Ghimpu

   Dl. presedinte Basescu a avut in vedere ca devenind membru al UE dispar hotarele dintre noi si vom fi impreuna in UE. Da, sunt de acord, ea s-ar putea realiza mai devreme daca cetatenii vor. Cetateanul este puterea suprema si intr-o democratie nu poti respinge votul lor. eu cred ca ne trebuie timp si pentru integrarea R. Moldova in UE si pentru ca cetatenii R. Moldova sa inteleaga ce s-a intamplat cu ei, cine sunt ei, ce limba vorbesc. Important este ca cei care se afla la putere sa nu manipuleze, ci sa informeze corect cetateanul si sa lase la discretia lui o astfel de decizie. Asta este, de fapt, democratia.

 • Întrebarea nr. 9 Mihai

  Domnule Presedinte,
  1)Teodor Baconschi a afirmat urmatoarele "Din discuţiile cu partenerii noştri de la Chişinău nu a rezultat ca problema Unirii cu România ar fi de actualitate, nici pentru elita şi nici pentru cea mai mare parte a cetăţenilor Republicii Moldova."

  As putea deduce ca Unirea este insa un subiect de actualitate pentru elita din Romania, insa partenerii de la Chisinau nu sunt gata.

  Dvs cum comentati?

  2) Ce veti face pe 27 martie? Mergeti la concertul lui Tudor Gheorge?

  • Mihai Ghimpu

   Este un punct de vedere al dlui. Baconschi, sunt unii oameni pentru unire, altii impotriva. e dreptul fiecarui cetatean sa considere in felul sau solutionarea unei anumite probleme. cel mai important este ca cei care au promovat politica moldovenismului sa nu speculeze si in continuare ca atunci cand vorbim de romani si limba romana asta inseamna unirea cu Romania.
   Draga Mihai, as intelege ce spui daca ai fi fost 100 de ani sub imeriul tarist si apoi sovietic. Vedeam atunci daca ar fi fost gata sau nu. Cu o masinarie atat de puternica, dupa ce au avut loc foamete, gulaguri, colectivizare, oamenii tin la plugul rosu.

  • Mihai Ghimpu

   Mi-e cam frica sa merg pe strada pe 27 martie pentru ca in 2007 am fost retinut de pe strada si dus la comisariatul de politie, impreuna cu un grup de tineri si cu primarul Dorin Chirtoaca. Vom vedea, imi place foarte mult Tudor Gheorghe.

 • Întrebarea nr. 10 sergiu

  Procesul de facilitare a cetateniei este jalnic... De ce nu se pot depune dosarele prin mandatari, asa cum este prevazut in legea cetateniei din 1991, nu prin O.U.G din 5 februarie 2010? Ca persoana sa-si depuna dosarul la Iasi, Galati, Suceava, Cluj, Bucuresti au nevoie de viza, ceea ce practic este imposibil de obtinut. In concluzie, am ajuns in punctul de unde am pornit: procesul de obtinere a cetateniei este nul!!!

  • Mihai Ghimpu

   Este o problema aici. autoritatile romane trebuie sa o gandeasca, oferirea dreptului nu e de-ajuns, e nevoie si de mecanism.

 • Întrebarea nr. 11 florin

  1. Cum vedeti dumneavoastra procedurile actuale de obtinere a permisului de mic trafic precum si cea a vizei de calatorie in Romania pentru cetatenii RM. Ce masuri concrete privind facilitarea libertatii de circulatie a cetatenilor RM la granita cu Romania(si UE) aveti in vedere si ati discutat cu oficialitatile de la Bucuresti ?
  2. Referitor la proiectul de modificare a constitutiei RM: care sunt punctele la care membrii actualei coalitii guvermanentale - AIE au cazut déjà de acord si care sunt (inca) in divergenta ?
  3. Cum vedeti dumneavoastra solutionarea problemei transnistrene, prezenta armata straina/ruseasca pe teritoriul RM, actualitatea statutului de neutralitate a RM? Asta si in perspectiva procesului de intregrare europeana a RM.

  Cu simpatie,
  va multumesc

  PS: Poate ca gresesc, dar va prefer pe dumneavoastra ca presedinte interimar al RM, unui presedinte ales de tip "moldovenist-antiroman" ca cei precedenti si ca ...Marian Lupu.

  • Mihai Ghimpu

   1. nu intotdeauna un document rezolva din start problema. acest lucru l-am vazut, inseamna ca trebuie modificat pentru a nu fi probleme, odata ce am semnat acest acord si am promis ca cetatenii se vor folosi de acest acord de mic trafic de frontiera. Adoptarea nu e de-ajuns, el trebuie sa functioneze. Acum sunt mici bariere, dar cred ca vor fi rezolvate.

   2. am solicitat sustinere la intalnirea cu presedintele Basescu, pentru ca Romania sa sprijine R. Moldova la Bruxelles, in obtinerea dreptului de a circula liber in Europa. Este o mare problema pentru noi, avem parinti plecati peste hotare care nu si-au vazut copiii de ani de zile si invers si cred ca in numele acestor copii trebuie sa obtinem acest statut de circulatie libera in spatiul Schengen, pana cand devenim membru al UE.

   3. sunt cateva articole cheie - e vorba de limba romana, e momentul acum sa obtinem asta in constitutie sau sa obtinem depasirea crizei constitutionale. cred ca vom gasi varianta potrivita. pentru mine la etapa actuala e important ca constitutia sa nu prevada limba pe care a inventat-o URSS, impreuna cu Stalin. noi avem declaratia de independenta care consemneaza limba oficiala si faptul ca revenim la grafia latina si la limba oficiala romana.
   ramane sa vedem republica prezidentiala sau parlamentara. in rest celelalte articole sunt si trebuie sa fie in conformitate cu standardele europene.

   cea mai grea problema este Transnistria pentru integrarea in UE, pentru ca nu depinde numai de noi. sper ca vom gasi solutia. trebuie o sustinere mai mare din aprtea UE, a UCrainei, care cred ca trebuie sa fie si ea cointeresata in solutionare, pentru ca este o problema si pentru integritatea Ucrainei in viitor. restul reformelor tin de noi si le putem rezolva.

   multumesc pentru apreciere, dar scopul luptei mele politice n-a fost obtinerea unei functii sau functia cea mai inalta din stat. scopul meu a fost si ramane readucerea pe acest multpatimit pamant a adevarului, dreptatii si libertatii.

  • Mihai Ghimpu

   sigur ca fara functie nu poti face asta, dar cea de presedinte al Parlamentului este de-ajuns

 • Întrebarea nr. 12 mihai

  1.În Basarabia aveți moldoveni români,care așteaptă ajutor mai ales economic dela România și aveți moldoveni ruși,care așteaptă ajutor multilateral dela Rusia.Nu credeți că aceasta este prima dvs.dificultate,în lupta pentru promovarea ”românismului” în Basarabia?
  2.Dacă românii din Basarabia ar fi dorit cu hotărîre apropierea de România,ar mai fi câștigat puterea comuniștii lui Voronin pentru atâta vreme?
  3.Cum veți reuși,prin forțe proprii,să introduceți rușii,găgăuzii,ucrainenii dvs.în UE,când ei privesc tot timpul spre Rusia?

  • Mihai Ghimpu

   niciodata nu m-am gandit ca lupta pentru idealul nostru trebuie sa fie impotriva cuiva sau sa multumeasca pe cineva. Romania e cointeresata sa sustina romanii de pretutindeni, Rusia pe cei rusi, toate statele isi apara cetatenii. problema e ca unii speculeaza cu apararea drepturilor cetatenilor si asta se vede cu ochiul liber.

   nu e adevarat, avem rusi, ucraineni care nu vad nimic rau in integrarea in UE, iar sondajele arata ca 70% din populatie este pentru integrarea in UE si in procentul asta intre si ei.

 • Întrebarea nr. 13 Ciprian

  Domnule Presedinte,

  1. In perspectiva planificatelor schimbari din Constitutia Republicii Moldova, considerati negociabila nemodificarea articolului prin care se metinoneaza limba de stat?
  2. Considerati ca recunoastera adevarului in Constitutie (limba romana, limba vorbita in tara dvs. asa cum a fost mentionata si in declaratia de independenta) ar duce la divizarea societatii? Nu este societatea deja divizata de criza identitara promovata de PCRM si fostii lor aliati?
  3. Am apreciat curajul celor 3 partide care impotriva presiunilor facute de PCRM nu au votat anul trecut pentru candidata Greceanii si in modul acesta au reusit sa provoace alegeri anticipate. Considerati ca odata ajunsa la putere, AIE si-a pierdut din curaj si nu mai doreste sa-si promoveze propriile valori si promisiuni din campania electorala (gen recunoasterea adevarului lingvistic si istoric)?
  4. Fara schimbarea articolului din Constitutie care face referire la limba de stat, multi din cei care au votat in iulie cu partidele din AIE, vor vota impotriva celorlalte schimbari (indiferent care vor fi alea). Pe de alta parte, pe baza declaratiilor recente, PCRM nu va acceptat nici un compromis, indiferent daca noua Constitutie va mentiona romana, rusa sau altceva drept limba de stat. Credeti ca veti avea succes in revizuirea Constitutiei daca umblati cu jumatati de masura?

  • Mihai Ghimpu

   in ultima perioada Consiliul Europei promoveaza o politica de a nu avea o norma lingvistica. daca la noi considera unii ca e romana, altii moldoveneasca, mai bine nu mai scriem nimic. avem presedinti care spuneau ca limba e moldoveneasca, acum fiind fosti presedinti spun ca e limba romana. deci lucrurile se schimba. cea mai grea reforma e reforma mentalitatii.

   eu sunt primul presedinte care spune ca voieste limba romana si nu stiu daca vor mai veni dupa mine altii prea curand ca sa zica asta. nu e vorba de curaj, dar nu vreau sa fac politica pe istoria noastra, pe identitatea noastra. ele trebuie sa fie in afara politicii. trebuie sa castigi capital politic din altceva.

   se discuta prea mult asta, acum cred ca trebuie sa rezolvam problema economiei.

 • Întrebarea nr. 14 stefan

  Domnule Presedinte,

  Intrebarea mea in ceea ce va priveste se refera la potentialul economic al Moldovei. Puteti identifica domeniile de avantaj comparativ in Moldova, fata de Romania si de restul Europei centrale si de Est?

  Mai mult decat atat, care sunt zonele de dezvoltare economica pe care le considerati prioritare?

  va multumesc anticipat pentru raspunsuri

  • Mihai Ghimpu

   bogatia noastra sunt viile si vinul. ceea ce este putin pentru astazi. fiind in vizita in Marea Britanie, in discutii cu autoritatile locale din diferite zone am inteles ca englezii au constientizat ca e mai bine sa vinzi pamant sau sa il dai in arenda unor concerne mari decat sa cresti vite cornute sau rosii struguri. si asta cred ca e un plus pentru R. Moldova, daca ar veni la noi investitii, noi ne aflam intre est si vest. ar fi foarte bine daca ar veni la noi corporatii mari, pentru ca pamantul n-a dat niciodata venituri mari, decat in cazul unor intreprinderi mari. i-ar ajuta faptul ca suntem aproape de piata Federatiei Ruse.

   R. Moldova are nevoie de capital strain, capital european, pentru ca face parte asta deja din programul de itengrare europeana. pt ca acest capital strain functioneaza la standardele pe care vrem noi sa le avem si le solicita UE.11549 vizualizari

 • optiune (Luni, 15 martie 2010, 15:17)

  Ciprian [anonim]

  Daca am retinut bine, ministrul de externe rus a cerut recent Republicii Moloiva sa aleaga intre UE si CSI.
  Daca informatia este corecta, va rog sa comentati subiectul.
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 11:50)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   Nu am cunostinte despre o astfel de cerinta.
 • fratie (Luni, 15 martie 2010, 15:38)

  daria [anonim]

  Ce s-a intamplat cu scopul:schimbarea constituiei???
  Si cand v-a avea Republica Moldova un presedinte numit oficial in funtie?
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 11:51)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daria

   Decizia finala nu este inca adoptata, analizam avizul Comisiei de la Venetia, ramane sa vad, ca presedinte interimar si presedinte al Parlamentului ce a urmarit Comisia de elaborare a Constitutiei cand a cerut avizul comisiei de la V enetia.
 • intrebari (Luni, 15 martie 2010, 15:40)

  cristian [anonim]

  Domnule Presedinte
  Ce credeti ca ne-a despartit si ce ne desparte si in acest moment?
  Stim cu totii ce ne uneste
  Multumesc
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 11:52)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian

   Ne-au despartit interesele imperiale. Si ne despart si in acest moment consecintele ocupatiei. Realitatea este ca exista documentul de la Helsinki si trebuie sa tinem cont de el. Totul este la voia cetatenilor si a timpului.
 • fratie (Luni, 15 martie 2010, 15:53)

  daria [anonim]

  Ce parere aveti despre facilitarea procesului de acordare a cetateniei?
 • Neutralitatea Moldovei (Luni, 15 martie 2010, 16:15)

  buncrestin [utilizator]

  Domnule Ghimpu,
  Sunt convins ca sunteti constient de faptul ca integrarea in NATO a fost o conditie nescrisa, dar obligatorie pentru Romania, pentru a putea intra in Uniunea Europeana. Credeti cu adevarat ca o Moldova care se vrea in Europa isi va putea mentine statutul de neutralitate? Ce garantii de securitate poate oferi Moldova Europei?
  Multumesc
  • r (Marţi, 16 martie 2010, 11:55)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui buncrestin

   Neutralitatea Moldovei este o prevedere constitutionala, cred ca a fost intentionat promovata de cercuri interesate in acesta problema, ramane la discretia cetatenilor si a timpului. Aceasta neutralitate nu ne ofera nimic bun, pentru ca pe teritoriul tarii se afla o armata straina. Federatia rusa nu respecta acesta prevedere.
  • raspuns integrarea in NATO (Marţi, 16 martie 2010, 11:57)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui buncrestin

   Daca va veni ziua in care se va pune conditia ca integrarea R. Moldova in UE sa depinda de integrarea in NATO, cetatenii vor accepta asta.
 • presedinte (Luni, 15 martie 2010, 16:22)

  Jean Valjean [anonim]

  Cand si cum puteti deveni presedinte cu drepturi depline? Credeti ca daca ar fi alegeri exista sansa sa revina la conducere un presedinte comunist?
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 11:58)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jean Valjean

   Nu vreau sa devin presedinte cu drepturi depline, eu sunt un om al echipei si odata ce ne-am inteles la formarea Aliantei ca presedinte va deveni dl. Lupu, asa ramane. Nu cred ca exista riscul ca in fruntea republicii sa vina un presedinte comunist.
 • Liberalizarea accesului la locuri de munca (Luni, 15 martie 2010, 16:26)

  Dr Markus Sorin [anonim]

  Sunt directorul unui Centru Medical si doresc sa angajez medici specialisti din Republica Moldova,dar in prezent nu am voie deoarece nu le este recunoscuta specializarea. Cum vedeti in viitor,Domnule Presedinte accesul medicilor Dvs la angajari in Romania?
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 11:59)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr Markus Sorin

   Nu este vorba doar despre recunoasterea specializarii, trebuie sa fie si cetatean roman ca sa poata fi angajat. Despre recunoasterea diplomelor am vorbit si cu presedintele Basescu si acum Ministerul Educatiei se ocupa de aceasta chestiune.
 • Transnistria (Luni, 15 martie 2010, 16:49)

  benu [utilizator]

  1. Domnule Mihai Ghimpu care considerati ca este solutia politica si juridica pentru Transnistria care sa multumeasca pe cat posibil toate partile implicate, stiu ca este imposibil sa fie toate partile impacate dar care considerati ca ar fi compromisul necesar care ar da o rezolvare situatiei actuale?
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:01)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui benu

   Cred ca solutia ar fi ca Federatia rusa se se impace si sa se multumeasca cu situatia ca a avut acest panant 100 de ani si acum sa ni-l dea noua inapoi.
 • Unirea (Luni, 15 martie 2010, 16:49)

  Octavian Antonie [anonim]

  Presedintele Traian Basescu a declarat ca unirea Republicci Moldova cu Romania se va face prin integrarea Moldovei in Uniunea Europeana, perspectiva destul de indepartata. Daca cetatenii celor doua state isi doresc Unirea cu adevarat, de ce ea nu s-ar putea realiza mai devreme?
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:03)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octavian Antonie

   Dl. presedinte Basescu a avut in vedere ca devenind membru al UE dispar hotarele dintre noi si vom fi impreuna in UE. Da, sunt de acord, ea s-ar putea realiza mai devreme daca cetatenii vor. Cetateanul este puterea suprema si intr-o democratie nu poti respinge votul lor. eu cred ca ne trebuie timp si pentru integrarea R. Moldova in UE si pentru ca cetatenii R. Moldova sa inteleaga ce s-a intamplat cu ei, cine sunt ei, ce limba vorbesc. Important este ca cei care se afla la putere sa nu manipuleze, ci sa informeze corect cetateanul si sa lase la discretia lui o astfel de decizie. Asta este, de fapt, democratia.
 • afirmatiile dlui baconschi (Luni, 15 martie 2010, 16:56)

  Mihai [anonim]

  Domnule Presedinte,
  1)Teodor Baconschi a afirmat urmatoarele "Din discuţiile cu partenerii noştri de la Chişinău nu a rezultat ca problema Unirii cu România ar fi de actualitate, nici pentru elita şi nici pentru cea mai mare parte a cetăţenilor Republicii Moldova."

  As putea deduce ca Unirea este insa un subiect de actualitate pentru elita din Romania, insa partenerii de la Chisinau nu sunt gata.

  Dvs cum comentati?

  2) Ce veti face pe 27 martie? Mergeti la concertul lui Tudor Gheorge?
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:06)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Este un punct de vedere al dlui. Baconschi, sunt unii oameni pentru unire, altii impotriva. e dreptul fiecarui cetatean sa considere in felul sau solutionarea unei anumite probleme. cel mai important este ca cei care au promovat politica moldovenismului sa nu speculeze si in continuare ca atunci cand vorbim de romani si limba romana asta inseamna unirea cu Romania.
   Draga Mihai, as intelege ce spui daca ai fi fost 100 de ani sub imeriul tarist si apoi sovietic. Vedeam atunci daca ar fi fost gata sau nu. Cu o masinarie atat de puternica, dupa ce au avut loc foamete, gulaguri, colectivizare, oamenii tin la plugul rosu.
  • raspuns 27 martie (Marţi, 16 martie 2010, 12:07)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Mi-e cam frica sa merg pe strada pe 27 martie pentru ca in 2007 am fost retinut de pe strada si dus la comisariatul de politie, impreuna cu un grup de tineri si cu primarul Dorin Chirtoaca. Vom vedea, imi place foarte mult Tudor Gheorghe.
 • cetatenie (Luni, 15 martie 2010, 17:06)

  sergiu [anonim]

  Procesul de facilitare a cetateniei este jalnic... De ce nu se pot depune dosarele prin mandatari, asa cum este prevazut in legea cetateniei din 1991, nu prin O.U.G din 5 februarie 2010? Ca persoana sa-si depuna dosarul la Iasi, Galati, Suceava, Cluj, Bucuresti au nevoie de viza, ceea ce practic este imposibil de obtinut. In concluzie, am ajuns in punctul de unde am pornit: procesul de obtinere a cetateniei este nul!!!
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:09)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sergiu

   Este o problema aici. autoritatile romane trebuie sa o gandeasca, oferirea dreptului nu e de-ajuns, e nevoie si de mecanism.
 • intrebari (Luni, 15 martie 2010, 17:19)

  florin [anonim]

  1. Cum vedeti dumneavoastra procedurile actuale de obtinere a permisului de mic trafic precum si cea a vizei de calatorie in Romania pentru cetatenii RM. Ce masuri concrete privind facilitarea libertatii de circulatie a cetatenilor RM la granita cu Romania(si UE) aveti in vedere si ati discutat cu oficialitatile de la Bucuresti ?
  2. Referitor la proiectul de modificare a constitutiei RM: care sunt punctele la care membrii actualei coalitii guvermanentale - AIE au cazut déjà de acord si care sunt (inca) in divergenta ?
  3. Cum vedeti dumneavoastra solutionarea problemei transnistrene, prezenta armata straina/ruseasca pe teritoriul RM, actualitatea statutului de neutralitate a RM? Asta si in perspectiva procesului de intregrare europeana a RM.

  Cu simpatie,
  va multumesc

  PS: Poate ca gresesc, dar va prefer pe dumneavoastra ca presedinte interimar al RM, unui presedinte ales de tip "moldovenist-antiroman" ca cei precedenti si ca ...Marian Lupu.
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:17)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   1. nu intotdeauna un document rezolva din start problema. acest lucru l-am vazut, inseamna ca trebuie modificat pentru a nu fi probleme, odata ce am semnat acest acord si am promis ca cetatenii se vor folosi de acest acord de mic trafic de frontiera. Adoptarea nu e de-ajuns, el trebuie sa functioneze. Acum sunt mici bariere, dar cred ca vor fi rezolvate.

   2. am solicitat sustinere la intalnirea cu presedintele Basescu, pentru ca Romania sa sprijine R. Moldova la Bruxelles, in obtinerea dreptului de a circula liber in Europa. Este o mare problema pentru noi, avem parinti plecati peste hotare care nu si-au vazut copiii de ani de zile si invers si cred ca in numele acestor copii trebuie sa obtinem acest statut de circulatie libera in spatiul Schengen, pana cand devenim membru al UE.

   3. sunt cateva articole cheie - e vorba de limba romana, e momentul acum sa obtinem asta in constitutie sau sa obtinem depasirea crizei constitutionale. cred ca vom gasi varianta potrivita. pentru mine la etapa actuala e important ca constitutia sa nu prevada limba pe care a inventat-o URSS, impreuna cu Stalin. noi avem declaratia de independenta care consemneaza limba oficiala si faptul ca revenim la grafia latina si la limba oficiala romana.
   ramane sa vedem republica prezidentiala sau parlamentara. in rest celelalte articole sunt si trebuie sa fie in conformitate cu standardele europene.

   cea mai grea problema este Transnistria pentru integrarea in UE, pentru ca nu depinde numai de noi. sper ca vom gasi solutia. trebuie o sustinere mai mare din aprtea UE, a UCrainei, care cred ca trebuie sa fie si ea cointeresata in solutionare, pentru ca este o problema si pentru integritatea Ucrainei in viitor. restul reformelor tin de noi si le putem rezolva.

   multumesc pentru apreciere, dar scopul luptei mele politice n-a fost obtinerea unei functii sau functia cea mai inalta din stat. scopul meu a fost si ramane readucerea pe acest multpatimit pamant a adevarului, dreptatii si libertatii.
  • completare raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:17)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   sigur ca fara functie nu poti face asta, dar cea de presedinte al Parlamentului este de-ajuns
 • discutie Ghimpu (Luni, 15 martie 2010, 17:55)

  mihai [anonim]

  1.În Basarabia aveți moldoveni români,care așteaptă ajutor mai ales economic dela România și aveți moldoveni ruși,care așteaptă ajutor multilateral dela Rusia.Nu credeți că aceasta este prima dvs.dificultate,în lupta pentru promovarea ”românismului” în Basarabia?
  2.Dacă românii din Basarabia ar fi dorit cu hotărîre apropierea de România,ar mai fi câștigat puterea comuniștii lui Voronin pentru atâta vreme?
  3.Cum veți reuși,prin forțe proprii,să introduceți rușii,găgăuzii,ucrainenii dvs.în UE,când ei privesc tot timpul spre Rusia?
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:22)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   niciodata nu m-am gandit ca lupta pentru idealul nostru trebuie sa fie impotriva cuiva sau sa multumeasca pe cineva. Romania e cointeresata sa sustina romanii de pretutindeni, Rusia pe cei rusi, toate statele isi apara cetatenii. problema e ca unii speculeaza cu apararea drepturilor cetatenilor si asta se vede cu ochiul liber.

   nu e adevarat, avem rusi, ucraineni care nu vad nimic rau in integrarea in UE, iar sondajele arata ca 70% din populatie este pentru integrarea in UE si in procentul asta intre si ei.
 • limba romana, limba de stat (Luni, 15 martie 2010, 18:58)

  Ciprian [anonim]

  Domnule Presedinte,

  1. In perspectiva planificatelor schimbari din Constitutia Republicii Moldova, considerati negociabila nemodificarea articolului prin care se metinoneaza limba de stat?
  2. Considerati ca recunoastera adevarului in Constitutie (limba romana, limba vorbita in tara dvs. asa cum a fost mentionata si in declaratia de independenta) ar duce la divizarea societatii? Nu este societatea deja divizata de criza identitara promovata de PCRM si fostii lor aliati?
  3. Am apreciat curajul celor 3 partide care impotriva presiunilor facute de PCRM nu au votat anul trecut pentru candidata Greceanii si in modul acesta au reusit sa provoace alegeri anticipate. Considerati ca odata ajunsa la putere, AIE si-a pierdut din curaj si nu mai doreste sa-si promoveze propriile valori si promisiuni din campania electorala (gen recunoasterea adevarului lingvistic si istoric)?
  4. Fara schimbarea articolului din Constitutie care face referire la limba de stat, multi din cei care au votat in iulie cu partidele din AIE, vor vota impotriva celorlalte schimbari (indiferent care vor fi alea). Pe de alta parte, pe baza declaratiilor recente, PCRM nu va acceptat nici un compromis, indiferent daca noua Constitutie va mentiona romana, rusa sau altceva drept limba de stat. Credeti ca veti avea succes in revizuirea Constitutiei daca umblati cu jumatati de masura?
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:27)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   in ultima perioada Consiliul Europei promoveaza o politica de a nu avea o norma lingvistica. daca la noi considera unii ca e romana, altii moldoveneasca, mai bine nu mai scriem nimic. avem presedinti care spuneau ca limba e moldoveneasca, acum fiind fosti presedinti spun ca e limba romana. deci lucrurile se schimba. cea mai grea reforma e reforma mentalitatii.

   eu sunt primul presedinte care spune ca voieste limba romana si nu stiu daca vor mai veni dupa mine altii prea curand ca sa zica asta. nu e vorba de curaj, dar nu vreau sa fac politica pe istoria noastra, pe identitatea noastra. ele trebuie sa fie in afara politicii. trebuie sa castigi capital politic din altceva.

   se discuta prea mult asta, acum cred ca trebuie sa rezolvam problema economiei.
 • tot despre unire (Luni, 15 martie 2010, 21:01)

  un roman [anonim]

  Domnule presedinte, îndraznesc să vă intreb cunoscând poziţia dumneavostra pro română şi având în vedere faptul că în presa de la Chişinău aţi primit titlul de: "Ghimpu românu".

  Într-un interviu online recent pe Unimedia, Teodor Baconshi a afirmat citez "Dacă va fi exprimată dorinţa de unire, doar atunci vom putea discuta serios pe marginea acesteia"

  Din câte înţeleg eu din acest citat se pare că în drepta Prutului există dorinţa unei uniri clasice alta decât cea "virtuală" în varianta oficială prin UE.

  După părerea dumneavoastă, ce ar împiedica acest frumos vis national? (comuniştii, clasa politică arhaică, populaţia îndoctrinată, minoritatea rusofonă... etc)

  Cu respect,
  Un român
 • Unirea (Luni, 15 martie 2010, 22:00)

  Cristi [anonim]

  1. De ce nu s-ar uni Republica Moldova cu Romania ?
  2. De ce s-ar uni Republica Moldova cu Romania ?
 • alegeri anticipate (Luni, 15 martie 2010, 22:39)

  prutul lacrimilor noastre [anonim]

  Credeti ca se poate merge impotriva recomandarilor Comisiei de la Venetia? Stiti foarte bine ca alegerile anticipate ar putea insemna revenirea comunistilor la puterea, din cauza masurilor nepopuliste, dar necesare luate de alianta.

  un roman de pe lunca Nistrului
 • O intrebare simpla: (Luni, 15 martie 2010, 23:31)

  Cristian [anonim]

  De ce nu vorbiti deschis despre Unire si despre realizarea ei?

  Cum au putut stramosii nostri sa afirme cu glas tare ca sunt Romani si sa se uneasca, atunci cand conditiile politice (foarte complicate in acea vreme, sa ne aducem aminte) cu Tara Mama ?

  Ce este mai greu: sa ne ascundem sub "motivul" UE sau sa adoptam deschis o atitudine categoric pro-Romania si intr-un an (maxim) sa realizam Unirea ?

  Ca o parere personala, dle Presedinte, atitudinea domniei-voastre mi se pare oarecum sovaelnica. Afirmati raspicat ca vorbim aceeasi limba, dar cand vine vorba de Unire (dorita de majoritatea Romanilor din ambele "tari", nu stiu de ce nu vedeti acest lucru) brusc pierdeti atitudinea categorica.

  Va multumesc.
 • Domnule presedinte, (Marţi, 16 martie 2010, 0:59)

  Claudia [anonim]

  1. Care este situatia economica actuala a Republicii Moldova (deficit bugetar, inflatie, rata somajului, investitii) in raport cu prima jumatate a anului trecut si care sunt masurile microeconomice adoptate de guvern in vederea iesirii din criza?
  2. In conditiile in care Moldova depinde energetic de Rusia, care sunt masurile luate de guvern in vederea diversificarii/ substituirii surselor de energie rusesti?
  3. Ar fi dispusa Moldova sa renunte la Transnistria in perspectiva obtinerii statului de membru al UE? (unul dintre cele mai importante criterii pe care un stat trebuie sa il respecte in vederea adeziunii este cea a frontierei).
  4. Care sunt relatiile diplomatice dintre Moldova si Ucraina?
  5. Care a fost destinatia ajutoarelor financiare oferite de FMI, Banca Mondiala, China, SUA, Romania sau Uniunea Europeana?
  6. Cum comentati aceasta afirmatie a domnului Filat " Nu văd niciun sens să modificăm Constituţia, dacă vom rămâne fără sprijinul european"?
  7. Care va fi urmatorul pas in vederea rezolvarii crizei politice din Moldova?
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:30)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudia

   nu putem spune ca avem economie propriu-zis, avem o structura economica mostenita din perioada sovietica. am avut mii de hectare pe care le cultivam, ferme pe care nu le mai avem. economia se baza pe intreprinderi mari, care o biuna parte dintre ele sunt in stanga Nistrului.

   in criza in care am fost si ne-a mai afectat si criza mondiala, sper ca memorandumul semnat cu banca Mondiala ne va permite sa rezistam, reformele pe care le vom face ne vor ajuta la recladirea economiei. fac un apel catre oamenii de afaceri din Romania: veniti la noi, n-aveti frica, investiti in R. Moldova, e ca si cum ati investi acasa, ba chiar mai bine, ca sunteti in afara UE si vom castiga cu totii. o investitie romaneasca inseamna foarte mult pentru noi, mai ales ca e o investitie europeana.
 • Intrebari dlui presedinte interimar Ghimpu (Marţi, 16 martie 2010, 7:39)

  Ed___ [anonim]

  Intrebarea nr. 1:
  1. - este adevarat sau fals ca dvs dle Ghimpu sunteti "cetatean al Republicii Moldova de nationalitate romana" ?
  2. - este adevarat sau fals ca toti cetatenii din Rep. Moldova care vorbesc limba romana ca limba materna este corect ca acestia sunt "cetateni ai Republicii Moldova de nationalitate romana" ?

  3 - este adevarat sau fals ca "limba moldoveneasca" este o inventie KGB si reprezinta o limba care de fapt nu exista ?

  4. - vi se pare normal ca in Constitutia unui stat sa apara clar definita limba oficiala ?

  5 - de ce va este frica sa reintroduceti (ca doar a mai fost) limba romana in Constitutie daca este un adevar de netagaduit ?

  6. - este adevarat sau fals ca Romania este tara care va respecta granita de Vest, si este principalul contribuitor de securitate, si cel mai important ( stat ) sustinator al statalitatii Republicii Moldova ? (dat fiind ca la granita de Est a RM, Transnistria incalca statalitatea RM si Ucraina fura din teritoriul RM pentru autostrada spre Reni ) ?

  7 - este adevarat sau fals ca nu se poate declara o tara neutra deja o tara care era ocupata de alta tara in momentul acelei declaratii, si ca practic sa te declari neutru fiind ocupat este o ineptie ?

  8 - ce a facut A.I.E. pentru a explica cetatenilor Republicii Moldova cum stau lucrurile si adevarul despre limba si "neutralitate" si despre "dusmanul" Romania care de fapt (REPET) este cel mai mare sustinator al independentei si statalitatii Republicii Moldova inca de la infiintare si pana in prezent ?

  Multumesc,
  cu respect,
  Ed
 • Probleme cu diplomele de bacalaureat (Marţi, 16 martie 2010, 9:11)

  Dan Manea [anonim]

  Toti basarabenii veniti in Romania cu primele promotii si care predau in invatamantul superior au probleme cu diploma de bacalaureat (nu pot avansa pe posturi fiind blocati-motivul lipsa diplomei de bacalaureat) ei detinand la timpul respectiv atestate de studii medii.
  In acordul de recunoastere reciproca a diplomelor de bacalaureat semnat intre Republica Moldova si Romania in anul 1997 nu se stipuleaza nimic ce se intampla cu cei carea au obtinut atestate de studii medii pana la aparitia bacalaureatului in Republica Moldova.
  Va rog sa luati o decizie, poate in acest acord se introduc si specificatii privind atestatele de studii medii.
  Va multumesc
 • acces in Moldova pt romani (Marţi, 16 martie 2010, 9:15)

  Anonim [anonim]

  Care mai conditiile de acces in R. Moldova pt romani? Mai tb vize? Pt o scurta vizita (5zile), e suficient pasaportul? Va multumesc
 • intrebare (Marţi, 16 martie 2010, 9:26)

  Moldovean [anonim]

  Il salut pe Dl. Presedinte

  Moldovenii si Romanii au fost din aceeasi radacina pina la separarea Moldovei de tara mama.

  Socot ca acordarea dublei cetatenii si libera trecere a frontierei (liber pentru cei care o doresc si se considera inca Romani) este unica solutie de moment care se poate intreprinde.
  Cum comentati aceasta.
 • restituire? (Marţi, 16 martie 2010, 9:39)

  prudent [anonim]

  exista vreo sansa ca, noi, urmasii celor fugariti din Basarabia in 1940 si din nou in 1945, sa recapatam din ce ni s-a confiscat de URSS? Pamant, case etc? Bunicii mei au plecat cu rufele de pe ei si cu baioneta NKVD in spate!!!
 • vama este o poarta de intrare,care lasa de dorit (Marţi, 16 martie 2010, 9:41)

  Gabriel Marian [anonim]

  Am sotia basarabeanca si mergem relativ des in R. Moldova,avand in vedere ca suntem din Craiova,adica la 750 km departaare. De fiecare data la vama este o intreaga abrambureala iar functionarii mereu sunt zelosi si vorbesc rastit ,se comporta urat.Daca n-as iubi acea parte de romanie va zic sincer ca mi-as trimte sotia singura acasa.Eu merg pe principiul daca ma dai afara pe usa intru din nou pe geam!!
  Intrebare:pe cand o altfel de abordare a turistilor in vamile R.M..Dupa staionare la stropit cu solutie ,stationari in vama unde se plateste ecologia si alte alea,apoi pana la bariera de la iesire din vama oprit la platit taxa de drum si colac peste pupaza la 2 km de vama politia te ia din nou la control.
  A doua intrebare,nu se pot concentra toate aceste controale taxe intr-un singur loc si un timp mai scurt?
 • Despre unirea Romaniei cu Moldova (Marţi, 16 martie 2010, 10:08)

  Anonim [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Cum explicati atitudinea cetatenilor Moldovei, care in masa doresc sa dobindeasca cetatenia Romana, dar nu doresc ca Romania sa se uneasca cu Moldova? Este un semn al increderii cetatenilor Moldovei in administratia dumneavoastra?
 • despre potentialul moldovei (Marţi, 16 martie 2010, 10:33)

  stefan [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Intrebarea mea in ceea ce va priveste se refera la potentialul economic al Moldovei. Puteti identifica domeniile de avantaj comparativ in Moldova, fata de Romania si de restul Europei centrale si de Est?

  Mai mult decat atat, care sunt zonele de dezvoltare economica pe care le considerati prioritare?

  va multumesc anticipat pentru raspunsuri
  • raspuns (Marţi, 16 martie 2010, 12:33)

   Mihai Ghimpu [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefan

   bogatia noastra sunt viile si vinul. ceea ce este putin pentru astazi. fiind in vizita in Marea Britanie, in discutii cu autoritatile locale din diferite zone am inteles ca englezii au constientizat ca e mai bine sa vinzi pamant sau sa il dai in arenda unor concerne mari decat sa cresti vite cornute sau rosii struguri. si asta cred ca e un plus pentru R. Moldova, daca ar veni la noi investitii, noi ne aflam intre est si vest. ar fi foarte bine daca ar veni la noi corporatii mari, pentru ca pamantul n-a dat niciodata venituri mari, decat in cazul unor intreprinderi mari. i-ar ajuta faptul ca suntem aproape de piata Federatiei Ruse.

   R. Moldova are nevoie de capital strain, capital european, pentru ca face parte asta deja din programul de itengrare europeana. pt ca acest capital strain functioneaza la standardele pe care vrem noi sa le avem si le solicita UE.
 • relatzii vamale cu Transnistria (Marţi, 16 martie 2010, 10:42)

  Andrei Georgescu [anonim]

  Domnule Presedinte,
  As dori sa va rog sa avetzi amabiltatea de a preciza daca regimul vamal al Transnistriei este independent in raport cu regimul vamal al Republicii Moldova.Va multzumesc.
 • dezvoltarea de relatii comerciale (Marţi, 16 martie 2010, 10:43)

  hategan ovidiu [anonim]

  doresc sa dezvolt o relatie comerciala cu republica moldova.Ma intereseza o persona de contact pt. export de creioane in spatiul exsovietic,si importul de lemn de tei,fag,arin (semifabricate).
  Cu multumiri,
  Hategan.O
 • sau .. ori .. (Marţi, 16 martie 2010, 10:49)

  Vic [anonim]

  Buna ziua,

  intelegerea mea este ca actuala crizza politica de la Chisinau are 2 solutii:
  - dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate (dezavantaj: este inca posibil ca nici dupa aceste eventuale alegeri sa nu se constitutie o majoritate suficienta);

  - modificarea constitutiei si alegerea presedentului prin vot direct.

  Dece va temeti de prima? Daca a 2 optiune este legala (nu sunt foarte sigur de acest aspect) de ce se taraganeaza atata timp?

  Stiu, o sa-mi spuneti ca sunt lucruri mult prea importante ca sa ne grabim .. nu ne grabim, stam locului de 20 de ani ..

  Multumesc anticipat,

  Vic
 • cultura si religia (Marţi, 16 martie 2010, 11:00)

  Alin C. [anonim]

  Domnule Preşedinte,

  ne place sau nu suntem acelasi popor. Avem şansa de a merge împreună în Europa şi în lume prezentând cultura comună care ne leagă. Prin cultura comună prezentată în UE, Moldova practic devine parte a UE.

  În ce măsură sunteţi dispus să sprijiniţi proiecte culturale comune cu România?

  În ce măsură sunteţi dispuşi să sprijiniţi (măcar la nivel de intenţie) promovarea de către Institutul Cultural Român a unor scriitori din Basarabia?

  Consideraţi că există în acest moment posibilitatea de a tranşa problema Bisericii Ortodoxe din Moldova?

  Vă transmit respectele şi gândurile de speranţă ale unui român-ardelean ce sunt!
 • Cultura si cultura politica in Rep. Moldova (Marţi, 16 martie 2010, 11:02)

  Stefan Grigorescu [anonim]

  Domnule Ghimpu,

  Din discutii in cercul din care imi extrag eu statisticile, romanii nu cred ca in momentul de fata este oportuna o unire cu Rep. Moldova din doua considerente cel putin: a) unul economic - Romania nu ar putea sprijini economia Rep. Moldova; b) de cultura politica - exista temerea ca votantii moldoveni ar inclina prea mult balanta in favoarea unui partid de stinga (sau chiar extrema stinga).

  i) In mod categoric exista legaturi culturale si istorice intre cele doua state, insa exact care credeti ca este anvergura lor dupa jumatate de secol de sovietizare a Rep. Moldova?

  ii) Intrevedeti un viitor in care cele doua conditii de mai sus vor fi eliminate? Si cit de curind s-ar putea realiza acest deziderat?

  iii) Considerati ca Rep. Moldova ar trebui sa treaca printr-o reforma constitutionala pentru a-si redefini principiile si aspiratiile?

  iv) Reformarea unei societati incepe de la reformarea sistemului educational (lectie pe care Romania nu a invatat-o inca!). Ce proiecte aveti in vedere in acest sens?

  v) Aveti in vedere proiecte de cooperare regionala cu state ca de exemplu ca Georgia, care astazi incearca sa isi reconstruiasca economia pe fundamente liberale? Considerati ca aveti de invatat din experienta lor post-sovietica?

  Va multumesc,
  Stefan Grigorescu
 • Unire (Marţi, 16 martie 2010, 11:04)

  Alex [anonim]

  Buna ziua domnu presedinte al republicii moldove. Am o intrebare. Exista o posibilitate de o unire? Nu vorbesc despre o supunere ci ca intr-o forma de federatie? In acest mod rm va pastra 99% din autonomie, va fi si in ue si cei de la conducere nu vor pierde locurile de munca? Puteti intreba populatia printr-un referendium.
 • diferenta intre Letonia si Rep. Moldova (Marţi, 16 martie 2010, 11:05)

  Ed___ [utilizator]

  am mai uitat o intrebare (daca mai este timp)

  9. cum este posibil ca o tara ca Letonia unde 27.5% din populatie se declara de "nationalitate rusa" si vorbesc ca atare "limba rusa" nu au totusi documente oficiale (la nivelul guvernului, parlamentului, ministerului de justitie, interne, etc) nici-un document in limba rusa ........... ? in timp ce in Republica Moldova desi minoritatea rusa este de 5% conform recensamantului oficial, totusi sunt emise documente oficiale la nivelul guvernului, ministerelor, chiar si documente economice la registrul comertului in limba rusa ?

  10. cum este posibil ca o tara Letonia cu o minoritate rusa atat de mare sa se respecte si sa scrie clar in constitutia sa "limba letona" si sa nu faca NICI O REFERIRE la "limba rusa" in schimb in Constitutia Rep.Moldova sa nu existe o referire adevarata despre limba statului ?


  multumesc din nou,
  cu respect,
  Ed
 • Referendum (Marţi, 16 martie 2010, 11:17)

  Ion [anonim]

  Domnule Ghimpu,

  Nu ar fi mai bine de dizolvat parlamentul R.M.,si de numit alegeri anticipate si referendum concomitent? In acelasi timp ar fi bine inainte de aceasta de interzis partidul komunist
 • romani, moldoveni... (Marţi, 16 martie 2010, 11:27)

  Andrei [anonim]

  Stimate domnule Ghimpu, cum ati putea explica urmatorul fapt:
  Autoritatile romane, politicienii romani insistau, subliniau, mentionau ca majoritatea infractorilor in Italia sunt romi de origine, incercand in acest mod sa "lustruiasca" intr-un fel imaginea romanilor in Euopa, in Italia in special.
  Atunci insa cand e vorba de Republica Moldova aceeasi politicieni romani ii califica pe toti locuitorii RM drept romani, facind abstractie de optiunea personala a fiecarui individ, fie acesta roman, rus, rom, gagauz etc.
  Prin ce se explica aceste duble standarde in opinia Dvs?
 • Domnule Presedinte, (Marţi, 16 martie 2010, 11:33)

  Georgiana Baleanu [anonim]

  Tinerii care au iesit in strada la 7 aprilie, 30 000 de tineri, au strigat clar si tare ceea ce doresc: Unire, Romania, au suspendat harta Romaniei Mari, gesturi destul de clare. Dupa care au fost urmariti de politie si maltratati, redusi la tacere.
  1. De ce clasa politica noua se teme sa respecte dorinta tinerilor de la 7 aprilie si a majoritatii cetatenilor care cer in masa cetatenia romana?
  2. Daca tot se va organiza referendum, de ce nu consultati in mod oficial poporul in vederea Unirii cu Romania?
  3. Nu credeti ca Transnistria este o castana prea fierbinte pentru Moldova, si ca singurul mod de a o scoate la capat ar fi ca dupa unire Romania sa se ocupe de problema?
 • suport UE (Marţi, 16 martie 2010, 11:41)

  tudorlavrik [anonim]

  stium ca v-ati intors dintr/o vizita oficiala in Germania. Care este perceptia UE despre modificarea Constituytiei R Moldova?
 • R.M. (Marţi, 16 martie 2010, 12:07)

  Florin [anonim]

  1) De ce nu se mai organizeaza poduri de flori peste Prut?
  2) Un cetatean român poate in acest moment sa achizitioneze pamant in R.M.?
  3) Cum comentati posibilitatea ca universitati de stat din Romania sa predea la Chisinau ca solutie complementara exodului de tineri din R.M.? De exemplu, in prezent, profesori din Iasi predau in Piatra Neamt. De ce nu ar putea aceeiasi profesori sa predea la Chisinau? Cum se poate demara un astfel de proiect?
  4) Exista macar proiectul unei autostrazi Chisinau - Iasi? Intreb pentru ca cei din Iasi trebuie sa inconjoare pe la Husi pentru a putea ajunge la Chisinau.
  5) Dumneavoastra personal sunteti pentru integrarea R.M. in NATO?

  Multumesc pentru raspunsuri!
  Doamne ajuta!
 • relatia Romania - Republica Moldova (Marţi, 16 martie 2010, 12:11)

  jj bkl [anonim]

  Republica Moldova se afla intr-o situatie economica dificila. Nu intrevede clasa politica moldoveana folosirea Romaniei ca o locomotiva care sa o indrepte catre economia de piata functionala si catre structurile euro-atlantice? Potentialul economic al Romaniei este considerabil si, in ceea ce priveste intentiile, acestea sunt, in mod evident, mult mai oneste decat cele ale vecinului rus, care urmareste doar mentinerea Republicii Moldova in sfera sa de influenta, pe orice cale (economica, politica - a se vedea ghimpele transnistrean, sprijinit de Moscova). Daca nu din motive istorice (care, in mod evident, exista dar sunt ignorate), de ce nu se urmareste o apropiere intre cele doua tari determinata de motive de ordin economic?
 • Unire (Marţi, 16 martie 2010, 12:18)

  Ciprian Tupeu [anonim]

  Sunt constient ca n-ar fi pe placul Rusiei, dar pentru cetatenii Republicii este normala si avantajoasa o unire cu Romania. Dincolo de toate, ne uneste o istorie si o limba. De ce sa pierdem vremea? Cred ca sunteti constient ca si clasa politica moldoveneasca isi poate gasi un loc in structura statala creata prin unire, iar cetatenii pot beneficia de toate avantajele politicii externe dusa de Romania in ultimii ani. Si totusi, de ce nu ne unim?
 • comparatie (Marţi, 16 martie 2010, 12:41)

  caragiale [anonim]

  Cum comentati faptul ca Maghiarii cer limba Maghiara in Romania si ar vrea ei autonomie ?
  Moldovenilor le e Rusine cu limba Romana si sa faca parte din Romania ?
 • Alegeri anticipate (Marţi, 16 martie 2010, 12:42)

  Smen de Sbren [anonim]

  1. Care sunt optiunile AIE privind reforma constitutionala si organizarea de alegeri anticipate?
  2. Cum apreciati sprijinul din partea electoratului moldovean pentru partidele politice?
  3. Care sunt evolutiile in problema transnistreana si
  sprijinul extern pentru solutionarea acestei probleme?
 • Legaturi romano-moldovenesti (Marţi, 16 martie 2010, 12:46)

  Dan Ovidiu [anonim]

  Cu un timp in urma tineam legatura cu o familie de prieteni din Vulcanesti. Sotiile sunt profesoare.Ne vizitam reciproc, ei veneau la Galati si noi mergeam la Vulcanesti. La un moment dat ne-au transmis ca sunt hartuiti de organele de militie si ca ar fi bine sa nu mai vorbim prin telefon si sa nu ne mai vizitam! S-au liberalizat relatiile dintre cetatenii celor doua tari?
 • Trupele Rusesti din transnistria (Marţi, 16 martie 2010, 15:14)

  Ionel [anonim]

  Din cate stiu toata lumea vorbeste despre trupele ruse din transnistria ca trupe de ocupatie!
  A cerut Moldova negru pe alb Federatieii Ruse prin canale diplomatice sa isi retraga militarii din Moldova ???

  Daca nu, ce anume ii impiedica pe guvernantii de la Chisnau sa ceara oficial retragerea "pacificatorilor" rusi din Moldova?
  Daca da, iar Federatia Rusa a refuzat, de ce nu face Moldova apel la comunitatea internationala pentru a face presiuni asupa Federatiei Ruse sa isi retraga misiunea din Moldova? De ce nu Ia masuri guvernul de la Chisinau sa declare OFICIAL parte a Moldovei ca fiin sub ocupatie straina ?

  Starea de fapt o cunosteam cu totii, ma intereseaza oficial, pe documente diplomatice care e situatia!
 • or Ungheni (Miercuri, 7 aprilie 2010, 17:42)

  Ion [anonim]

  De ce in RM sunt asa legi proaste care impune omul sa demoleze chiar si casa in care locuieste caci casa fiind in stare de avariere si in urma repar atiei capitale sa anexat in garaj neautorizat care in urma mai multor instante judecatoresti a decis sa fie demolat.In urma demolarii sufera intreaga constructie (casa cu garajul sunt un intreg) si e construita pe teren propriu ,pentru care platesc impozit.-pentru ca nu a stiut de la bun inceput ca are nevoie de autorizaie.Doar nu deranjeaza pe nimeni,pentru ca este in ograda mea?Doar eu si acum o platesc autorizatia dar Primaria spune ca e pre tiziu.Acest caz este in or.Ungheni.ASA JUDECATORI AVEM NOI. Doar se poate vreo amenda de platit dar sa nu demolez toata constructia ASTEPT


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version