Ministerul Sanatatii: Autoritatile vor verifica daca cei aflati in concediu medical sunt acasa si necesita ingrijiri medicale

de D.G.     HotNews.ro
Vineri, 12 martie 2010, 11:55 Actualitate | Esenţial

Autoritatile vor putea verifica daca beneficiarul concediului medical tratat in regim ambulator se afla la domiciliu si necesita cu adevarat ingrijiri medicale. In plus, cuantumul amenzilor pentru eliberarea ilegala a certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori se va dubla, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.

"In premiera, proiectul de act normativ prevede masuri care dau posibilitatea autoritatilor  sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. Astfel, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau,  dupa caz, casa de asigurari de sanatatepot sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in  orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament. Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei".

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a semnat, vineri, proiectul de ordonanta care modifica OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, informeaza, vineri, intr-un comunicat, Ministerul Sanatatii.

Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste reducerea drastica a numarului celor care fraudeaza sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incat de acestea sa poata beneficia numai cei care au intr-adevar nevoie de ingrijiri medicale.

"Dorim sa reducem abuzurile in acordarea si folosirea concediilor medicale . Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare. De exemplu, suma platita in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce inseamna dublarea cheltuielilor fata de anul 2006 cand s-au platit 482 milioane de lei. Am avut judete, ca Neamt sau Olt, unde s- au inregistrat cresteri si de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2.700.000 certificate, si aici nu sunt raportate datele din Bucuresti, Maramures si Casa Transporturilor. Haideti sa facem soscoteala ce inseamna 2 700 000 certificate eliberate la un numar de aproximativ 5.000.000 de angajati cati are in prezent Romania. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale ii privam chiar pe cei care au nevoie de ingrijiri medicale", sustine ministrul Sanatatii, Cseke Attila. 


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

5197 vizualizari

 • -5 (9 voturi)    
  de rasul curcilor (Vineri, 12 martie 2010, 12:06)

  Silviu [anonim]

  de rasul curcilor este aceasta initiativa a Ministerul Sanatatii :)
  Chiar credeti ca politia o sa stea la usa respectivului?
  Asta se facea de vremea lui Ceasca :)
  • +8 (10 voturi)    
   Asta se face in toate (Vineri, 12 martie 2010, 12:29)

   releu [anonim] i-a raspuns lui Silviu

   tarile la care jinduiesti.
   Asta trebuia facut din 1990.
   • 0 (2 voturi)    
    Cuba? (Vineri, 12 martie 2010, 14:04)

    G [anonim] i-a raspuns lui releu

    Ca de exemplu? Cuba?
    • +2 (2 voturi)    
     esti de acord sa le platesti concediul medical? (Vineri, 12 martie 2010, 14:53)

     dedeiu [anonim] i-a raspuns lui G

     esti de acord sa le platesti concediul medical celor care poate nu au nevoie de acele ingrijiri medicale?
    • 0 (0 voturi)    
     inteleg ca esti in concediu (Vineri, 12 martie 2010, 15:06)

     iritant [anonim] i-a raspuns lui G

     medical FALS??? poate pentru lipsa de cerebel? nu intelegi ca falsii bolnavi cheltuie fondurile destinate celor chiar bolnavi?
    • +1 (1 vot)    
     daca jinduiesti la Cuba, (Vineri, 12 martie 2010, 15:44)

     revelare [utilizator] i-a raspuns lui G

     de Cuba sa ai parte!
   • -1 (1 vot)    
    Iran ! (Vineri, 12 martie 2010, 14:47)

    je [anonim] i-a raspuns lui releu

    cred ca si ayatollahu' ar aprecia initiativa ..
  • +5 (7 voturi)    
   Si mai sunt tari in UE (Vineri, 12 martie 2010, 12:31)

   releu [anonim] i-a raspuns lui Silviu

   unde primele 3 zile de concediu medical nici nu sunt platite...
   • 0 (0 voturi)    
    Sigur! (Vineri, 12 martie 2010, 14:55)

    stefan [anonim] i-a raspuns lui releu

    Dar si tari, dar mai ales companii unde angajatii au un numar de zile pe an pentru boala, fara a fi nevoie de justificare. E drept, nu multe, cam 5-6. Dar sunt suficiente in majoritatea cazurilor.
    DIn pacate in Ro contractele colective de munca contin multe clauze favorabile salariatului, clauze ce in alte parti nu sunt si de care salariatii uita mereu.
    - Zi libera platita de ziua de nastere;
    - Zi (zile) libere platite pentru decese in familie si casatorii;
    - Zi libera platita de ziua femeii (pentru doamne si domnisoare);
    - Zi libera platita la nasterea copilului (pentru tata).
    - Acolo unde se lucreaza in schimburi timp special aferent predarii/preluarii schimbului care nefiind platit - depasind cele 8 ore- se recompenseaza cu timp liber.
    • 0 (0 voturi)    
     ? (Vineri, 12 martie 2010, 19:57)

     ? [anonim] i-a raspuns lui stefan

     unde ai vazut tu astea
     - Zi libera platita de ziua de nastere;
     - Zi libera platita de ziua femeii (pentru doamne si domnisoare);
     - Acolo unde se lucreaza in schimburi timp special aferent predarii/preluarii schimbului care nefiind platit - depasind cele 8 ore- se recompenseaza cu timp liber.

     si nu inteleg ce te deranjeaza aici: mie mi se par normale- probabil tu nu ai trecut sau nu vei trece prin astea:
     Zi (zile) libere platite pentru decese in familie si casatorii;
     - Zi libera platita la nasterea copilului (pentru tata).
    • 0 (0 voturi)    
     tu bati campii! (Sâmbătă, 13 martie 2010, 10:29)

     Mihaela [anonim] i-a raspuns lui stefan

     Cine are zi libera pentru ziua de nastere?Cine are timp liber pentru scimbarea turei?Ziua de 8 martie e libera pentru femei numai in anumite sectoare si asta prin acord tacit>
  • -5 (7 voturi)    
   Incet incet (Vineri, 12 martie 2010, 12:33)

   Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui Silviu

   Nu vezi ca spre asta ne indreptam? Catre un stat cu toata puterea in mainile unui singur om, un stat politienesc. Sperietoarea securitate se cheama acum DNA.
   • 0 (2 voturi)    
    adica incurajezi frauda? (Vineri, 12 martie 2010, 15:07)

    iritant [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

    in dauna banului public? stii ca ce faci e penal in toate tzarile lumii?
  • 0 (0 voturi)    
   Chiar de rasul curcilor?? (Vineri, 12 martie 2010, 14:45)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Silviu

   Ok, si ce vor sa faca? 2,7 milioane de concedii medicale la 4,5 milioane de angajati????

   Eu unul de 15 ani nu am luat o zi de concediu medical, dar platesc luna de luna 11% din salariul brut la sanatate. Si ca mine banuiesc ca sunt multi. Concluzia: sunt unii smecheri care isi ia si 4-5 concedii medicale pe an.

   Sper sa faca ceva sa reduca amploarea acestui fenomen. Chiar cu politia la usa daca nu se poate altfel. Iar doctorii ar trebui scuturati si ei.
  • 0 (0 voturi)    
   ar trebui marite de 10 ori (Vineri, 12 martie 2010, 15:04)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui Silviu

   amenzile pentru certificate false. Si atunci shpaga pebtru concediu medical dispare sau din ce in ce mai putini isi vor permite sa-si ia concediu fals. Vezi AVAS unde s-au imbolnavit 100 in trei zile!!! In toate tzarile UE exista control, ba chiar si amenzi real USTURATOARE. La recidiva se poate suspenda licenta de medic.
  • 0 (0 voturi)    
   EDUCATIE (Vineri, 12 martie 2010, 19:14)

   Ion I [anonim] i-a raspuns lui Silviu

   Educatia dupa o anumita varsta se face cu un minim de violenta.. Poti sa ii spui politie / militie / securitate sau cum vrei.. foarte bine.

   Unii (poate chiar majoritatea romanilor) sunt axati numai pe principii de inselatorie. Daca ar putea sa insele / minta in folosul lor, nu s-ar gandi de doua ori unii...

   Asa cum unii si-au luat pensii de boala ilegal, asa sa faca controale si pentru concediile medicale (mai ales la parlamentari sau persoanele din institutiile publice vizate de sanctiuni care subit se imbolnavesc si intra in concediu medical)!
 • +3 (5 voturi)    
  Sugestie. (Vineri, 12 martie 2010, 12:06)

  AlinN [anonim]

  Admirabila initiativa. Ar fi bine ca echipa care verifica bolnavul daca are vreo banuiala ca persoana nu este bolnava sa-i dea posibilitatea sa demonstreze boala printr-un set de analize de 1-2 mii RON. Daca bolnavul este inchipuit cei 1-2 mii RON ii va plati bolnavul, daca nu, isi vor cere scuze civilizat si vor pleca, plata urmand sa fie facuta plata de casa de asigurari. As adauga si aceasta verificare pentru ca daca persoana se afla la domiciliu nu dovedeste automat ca este bolnava.
  • -2 (6 voturi)    
   Sugestie (Vineri, 12 martie 2010, 12:35)

   Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui AlinN

   Sa taci din gura. Ce zici de asta? :)
   Ce-ai zice daca eu ma duc la spital si spitalul nu are medicamente sa-mi plateasca o "amenda" de 3.000 lei ca doar de aia platesc asigurari de sanatate.
   Daca eu am domiciliul la parinti si stau la alta adresa ce se intampla? Mi se suspenda concediul medical si ma "amendeaza" ca am indraznit sa nu stau la domiciliu?
   • +3 (5 voturi)    
    Nu tac. :) (Vineri, 12 martie 2010, 13:13)

    AlinN [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

    Solutia este ca romanul sa nu mai aibe mentalitate de marlan. Adica "las' sa fur si eu, ca sigur si eu sunt furat". Mai bine ar fi sa nu furi nici tu si apoi poti avea si pretentia de a nu fi furat.
    Prin urmare nu este nimic condamnabil in dorinta de a se da concedii medicale doar "pe bune". SI nu poti face oamenii sa isi ia concedii "pe bune" doar rugandu-i frumos.
    Tu ai ridicat o problema: daca ai domiciliul in alta parte? Asta este o problema falsa, cu intelegere se rezolva. Iata un ex: declari la medic atunci cand iti da concediu unde ti-l vei "ispasi". Controlul va veni acolo. Astea nu sunt probleme reale. Problema reala este mentalitatea de hot lenes a romanului.
    Asa ca eu mai spun iar, da, sa se adopte proiectul, si chiar daca li se pare ca omul nu este bolnav sa poata face niste analize care daca dovedesc boala sa fie platite de asigurari si daca dovedesc lipsa bolii sa fie platite de bolnavul fals. In plus sa plateasca si o amenda.
    Nu trebuie sa ne fie frica de asta daca nu avem de gand sa ne luam concediu medical fals. Eu unul nu mi-am luat niciodata asa ceva si nu inteleg de ce sa-i suport pe altii care fura. Bine, se pot aduce imbunatatiri care sa combata abuzurile, dar ideea de baza este corecta.
    • +1 (3 voturi)    
     IMBUNATATIRI (Vineri, 12 martie 2010, 13:29)

     gicu [anonim] i-a raspuns lui AlinN

     administratorului de bloc sa i se dea o copie dupa concediul medical si sa raporteze zilnic daca bolnavul iese din casa. N-are voie nici la bacanie.
     • +2 (2 voturi)    
      ha ha ha (Vineri, 12 martie 2010, 13:58)

      sami [utilizator] i-a raspuns lui gicu

      esti tare! buna asta...

      Pe fond este foarte corecta masura...
      Cei care critica aici acesta initiativa...sa se gandeasca cati pensionari pe caz "de boala"-falsa sunt in Romania??!! Pt a face "DOSARUL" au nevoie de nu stiu cate zile de concediu medical intr-un an...ca sa demonstre ca " merita" sa fie pensionati.
      Si nu este singurul efect cu bataie lunga al acestei masuri...Angajati (unii) din stufosul aparat administrativ al statului vor incepe in sfarsit sa si muncesca ...ca sunt destui carora le lancezesc "dosurile" pana ce fac hemoroizi si se pensioneaza pe caz de boala.
      • 0 (0 voturi)    
       ce bineeee (Vineri, 12 martie 2010, 16:16)

       crina [anonim] i-a raspuns lui sami

       si in Italia este la fel. Sora mea a avut un accident de masina, nu grav, dar a trebuit sa poarte 20 zile o proteza de plastic la gat. Se putea misca in voie dar doar in casa. Uneori avea curajul sa coboare la magazinul de langa ea 10 min sa cumpere cate ceva dar imediat in casa ca stia ca vin sa o verifice. Si au venit de 2 ori si au gasit-o acasa, daca nu tb sa plateasca amenda usturatoare. Furam statul, ne furam pe noi.
    • -2 (2 voturi)    
     Sugestie (Vineri, 12 martie 2010, 15:42)

     Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui AlinN

     Nu mai fa afirmatii cand nu cunosti persoana.
     Nu-mi iau concedii medicale pentru ca nu-mi convine. Stii de ce?
     Pentru ca in concediu medical iei 75% din salariu si maxim 4.000 lei ceea ce nu-mi convine. Concluzia o tragi singur.

     Mi se pare o idiotenie ca eu sa fiu nevoit sa dau explicatii atunci cand sunt bolnav si sa demonstrez printr-un set de analize ca asa e ca altfel sunt pasibil de o "amenda". Pricepi?
     Daca eu trebuie sa demonstrez ceva atunci si sistemul sanitar din romania sa-mi demonstreze mie de ce daca vars niste zeci de mii le lei anual e nevoie sa dau spaga si sa-mi cumpar unele medicamente pe care spitalul nu le are. Nu a fost cazul pana acum si sper sa nici nu fie.

     Nu i-am luat in brate pe cei ce-si iau concediu medical ci doar am punctat aberatiile pe care le scrii.
   • -2 (4 voturi)    
    recomandat (Vineri, 12 martie 2010, 13:33)

    valentin [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

    Bine spui Alexandru C !
    Sa vina si cu legea care sa stabileasca despagubiri, amenzi, pedepse pentru STATUL care nu respecta cetatenii acestei tari. Numai masuri aberante din partea politicienilor astia imbecili, de oricare parte ar fi. Si atata timp cat STATUL isi bate joc de mine prin orice metoda, am sa fac tot posibilul sa-i dau cat se poate de putin. In asta intra si "concediu medical" luat de cate ori am cate o problema personala de rezolvat, fara sa iau din zilele de concediu de odihna. Tepuieste statul cat poti, pentru ca merita!!
   • +1 (1 vot)    
    domnu´Alexandru.. (Sâmbătă, 13 martie 2010, 0:26)

    marlene [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

    cam pe langa cu partea legala. Daca nu stiai, in Romania nu exista "am domiciliu la parinti dar stau in alta parte"..In "acea parte" esti obligat sa declari la politie (in cazul Romaniei-in cazul altor state la primarie) si se face domiciliu flotant-adresa curenta, ramanand adresa stabila cea a parintilor. Mai mult, daca esti bolvav, stai acasa, la spital etc..nu umbli pe strada. Daca esti capabil sa umbli, inseamna ca nu esti suficient de bolnav incat sa stai acasa. In orice tara civilizata, aceste zile de concediu medical sunt si ele limitate- nu ai voi sa stai jum de an. Daca da, atunci undeva e o problema. Pana una alta invata sa te compoti civilizat fara a face comentarii obraznice la altii.
  • -2 (4 voturi)    
   CORRECT (Vineri, 12 martie 2010, 13:24)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   daca n-are pijamaua pe el si nu sta in pat sa-i taie concediu medical, sa nu-i mai dea niciun ban
 • -1 (3 voturi)    
  prost (Vineri, 12 martie 2010, 12:08)

  dany [anonim]

  ideea e buna, dar o sa duca la abuzuri.
  daca eu sunt bolnav rau si stau acasa in pat si dorm cu febra, e posibil sa nu aud ca bate cineva la usa(sau ca aspira langa mine). deci daca nu mai e nimeni acasa, cum dovedesc ei sau eu ca am fost in pat acasa sau nu?
 • +3 (3 voturi)    
  Interesant (Vineri, 12 martie 2010, 12:12)

  ion [anonim]

  O initiativa interesanta mai ales ca ii la moda sa iei un concediu medical cand nu ai chef de servici.
  Dar sunt curios cum se va aplica.
  De exemplu ai fost racit, medicul de familie ti-a dat 3 zile libere, si esti verificat in a treia zii cand esti deja bine. Ce se face in un asa caz?
  Sau esti intr-adevar bolnav si cand vine controlul dormi si nu auzi ca suna? O sa revina? Daca nu esti nici atunci?
  Plus ca te controleaza politia si un reprezentant al platitorilor de indemnizatii. Ce calificare au acesti oameni ca sa zica daca un om poate sau nu merge la servici? Sunt firme care prefera ca omul racit usor sa stea acasa pe concediu medical decat sa vina la servici si sa imbolnaveasca pe altii. Ce se face in asa caz? Te obliga sa mergi la servici si obligi firma sa il accepte?
  Da trebuie eliminate fraudele cu concediile medicale, dar trebuie o lege foarte bine gandita, sa nu ne trezim ca nu mai se pot lua concedii medicale pentru ca la medicii de familie le e frica sa le dea, ca sa nu fie amendati
 • +1 (1 vot)    
  Au luat in calcul si cresterea economica? (Vineri, 12 martie 2010, 12:17)

  cititor [anonim]

  "in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce inseamna dublarea cheltuielilor fata de anul 2006 cand s-au platit 482 milioane de lei." - ma scuzati dar Tariceanu spunea ca romania a fost pe val si automat este foarte posibil ca salariile sa fi crescut in perioada de referinta. in plus au aparut si diverse firme care externalizeaza servicii si s-a relansat si domeniul constructiilor unde se pot intampla frecvent accidente ce au nevoie de medical. Mai bine ar calcula numarul de zile acordate si nu baniii... ca daca unuia cu salariul minim pe economie ii dau si 20 de zile cu 300-400 de roni... la unul cu salariul de 3000 - 4000 ron salariu 2 zile de medical reprezinta aceeasi suma ca la primul... cred ca procentul platit la asigurari de sanatate este acelasi si suma proportionala cu salariul... deci aberatia cu "s-a dublat suma" nu este corecta... 5 zile de medical pentru unul dintre ei pot fi 2 luni pentru celalalt.. si oare cine pacaleste sistemul?

  La fel ca si la "reparatiile pe casco" cineva trebuie sa ia masuri sa verifice ce se intampla cu banii.
  E buna criza asta.. dar din pacate se iau bani tot de la saraci ... nu cred ca " 923 de milioane de lei" sunt o suma prea mare comparativ cu marile afaceri... se incearca mai degraba "ciocu mic... acum noi suntem la putere" si voi fraierii trebuie sa platiti taxele si atat.. de banii vostrii avem noi grija...
  • 0 (0 voturi)    
   Suma nu e mica deloc (Vineri, 12 martie 2010, 14:52)

   ion [anonim] i-a raspuns lui cititor

   923 de milioane reprezinta 6% din bugetul de sanatate al intregii tarii. Asta nu e o suma mica. Plus ca in ritmul asta si daca nu se iau masuri o sa ajunga repede la 10%, ca din 2006 pana in 2009 suma s-a dublat. Sa consumi 10% din bugetul general pe concedii medicale (in mare parte false) nu e deloc bine.

   In plus chestia asta cu "se ia tot de la saraci" este incorecta, dar tot mai des intalnita. Este vesnica atitudine a romanului: lasa sa fur si eu, ca eu fur putin. Sa se ia de aia care fura mult. Nu mai iesim noi in veci din situatia in care suntem cu asa o mentalitate.
 • 0 (2 voturi)    
  sunt sigur ca ma controleaza (Vineri, 12 martie 2010, 12:23)

  cristi [anonim]

  mai ales daca am ceva mega contagios.

  o sa ma asigur ca pleaca cu aceeasi boala, ca sa se verifice intre ei dupa aia.
 • +1 (1 vot)    
  CM la control! (Vineri, 12 martie 2010, 12:27)

  onest [anonim]

  Institutiile abilitate trebuie sa verifice, in primul rand, daca nu cumva persoana aflata in CM, nu ocupa cumva o functie de conducere intr-o institutie de stat sau o deconcentrata in care a fost numita pe criterii politice pe vremea cand partidul din care face parte se afla la putere. Daca e asa, atunci CM-ul este sigur pe bune, omul inbolnavindu-se, saracul, la aflarea vestii ca urmeaza sa fie schimbat din functie! In aceasta situatie au fost, sau sunt, mii de persoane.
 • -2 (2 voturi)    
  concediu medical pe alte motive decat raceala (Vineri, 12 martie 2010, 12:39)

  andreea [anonim]

  dar dc ai mana rupta...si ti-ai luat concediul medical ca nu poti lucra cu mana rupta...tot esti obligat sa stai acasa????
  dupa cum zicea si cineva de mai sus...n-au ce face, de baga asemenea legi
 • +1 (1 vot)    
  foarte bine...sa controleze (Vineri, 12 martie 2010, 12:47)

  vanina [anonim]

  Acordarea de concedii medicale contra spaga este unul din aspectele coruptiei medicilor din Romania. Foarte bine ca vor fi verificati si medicii si pacientii. Pacientii atat de bolnavi incat au avut nevoie de concediu medical trebuie sa stea acasa pana se fac bine. Daca se duc la cumparaturi sau la plimbare la fel de bine se pot duce si la serviciu.
  La fel de adevarat este ca si daca esti bolnav tre sa dai spaga ca sa capeti un medical.
 • 0 (2 voturi)    
  e un lucru absolut firesc (Vineri, 12 martie 2010, 12:53)

  adda [anonim]

  Degeaba se carcoteste pe acest subiect. Masura este un lucru firesc care se intampla demult in statele civilizate. Verificarea prezentei bolnavului la domiciliu este lucrul "de cel mai bun simt", care nu neaparat ca va duce la eradicarea certificatelor medicale date fara motiv, dar macar sa il constientizeze pe "aparentul bolnav" ca nu poate parasi domiciliul sa se plimbe ventual in vacante sau la sedinte de shopping (de, tot castiga niste bani nemunciti) - aici vorbim de bolnavii inchipiuiti... Deci masura e binevenita si desi apare ca o constrangere....bolnavul va trebui sa dea sonorul la tv la mic ca sa auda soneria (asta daca nu e bolnav cu urechile...si atunci va trebui sa puna afis pe usa ca verificatorul sa il sune pe mobil....iar aceste sa fie dat pe vibratii:))...)
 • 0 (2 voturi)    
  concedii (Vineri, 12 martie 2010, 12:59)

  dan [anonim]

  adica, din cate inteleg, se vor organiza un fel de potere care sa te verifice daca esti bolnav sau sanatos. si de unde, pana mea, isi va da seama un economist de la CAS sau politia daca eu necesit sau nu concediu medical. si verificarile cum se vor face, aleator? certificatele de concediu medical ajung la CAS abia la sfarsitul lunii asa ca e cam greu. sau poate merg la vreun medic si-i iau blocul de certificate si pleaca la vanatoare? complicata chestie.
 • 0 (0 voturi)    
  degeaba (Vineri, 12 martie 2010, 13:02)

  Ana [anonim]

  teoria e buna, dar cu siguranta aplicarea ideii va fi defectuoasa. ar trebui sa existe verificari drastice pentru medicii care dau aceste concedii doar ca isi mai ia putina spga. ar trebui sa existe o procedura care sa urmeze niste pasi clari emiterea acestui certificat, evident cu exceptia urgentelor (dar daca ar fi urgente ar ramane la spital....sau nu....la cum sunt spitalele noastre)
 • 0 (2 voturi)    
  concedii medicale (Vineri, 12 martie 2010, 13:05)

  nicole [anonim]

  Ar trebui ca cei de la Ministerul Sanatatii sa isi concentreze atentia pe cei care lucreaza in sistemul public si care atunci cand nu le convine modificarea salariilor in sensul scaderii acestora, isi iau concediu medical fara sa aiba vreo afectiune, sau poate ca nu mai au concediu de odihna legal si folosesc aceasta portita de scapare ca sa consume bani publici.
  Domnilor din minister, uitati-va si in ograda voastra ca aveti destule uscaciuni si lasati in pace companiile private care isi platesc contributiile si au toate drepturile la concedii medicale.
 • -2 (2 voturi)    
  Doar la romani se antanpla. (Vineri, 12 martie 2010, 13:07)

  (null) [anonim]

  (null)
 • -2 (4 voturi)    
  aha (Vineri, 12 martie 2010, 13:07)

  duda [anonim]

  foarte destept acest guvern .. si cand alunec din cauza ghetii necuratate sau cand dau intr-o groapa, imi din oficiu CM? io cotizez de 14 ani in sistemul public de sanatate si slava Domnului nu am avut treaba cu acesta. Eu vreau sa cotizez la sistem privat de asigurari de sananate si aia sa ma intrebe daca doresc un concediu .. nu unguru Attila, nu Boc-uet, nu Base ....romani este timpul sa plecam, sau sa iesim in strada.....
 • -1 (3 voturi)    
  sa vina....DAR: (Vineri, 12 martie 2010, 13:11)

  Moliere [anonim]

  1- sunt asa de bolnav ca nu ma pot ridica sa le deschid
  2-sunt la Spital la tratament
  3- ...daca trec de cei doi "catelusi", le confirm. Daca nu, inseamna ca si ei vor trebui sa fie verificati acasa..;)
 • -1 (3 voturi)    
  Vai de mama lor! (Vineri, 12 martie 2010, 13:21)

  sg [anonim]

  Nu ma asteptam ca tocmai un politist sau un functionar sa ma evalueze medical.
  In plus, masura suna a domiciliul fortat, nu concediu medical, nu trebuie noi sa ne explicam, ci ei sa se justifice. Apropo, la domiciliul meu se intre doar cu acceptul meu si un preaviz, in caz ca n-au mandat de la judecator
  Si in timp ce politistii umbla dupa bolnavii inchipuiti, eu sunt talharit pe strada sau batut... si o luam de la capat.
  Land of Jokes!
 • +2 (4 voturi)    
  Aberant!! (Vineri, 12 martie 2010, 14:15)

  Cristina [anonim]

  Cei care sustin ca trebuie sa stai acasa cand ai CM habar n-au ce spun. Sotul meu a avut recent probleme cu coloana vertebrala si a avut 2 saptamani CM. In aceste doua saptamani am fost la trei medici neurochirugi din trei spitale diferite (si nu va spun ca pana sa intram la consult am pierdut mereu o jumatate de zi), am fost la radiografie, la analize, la RMN. Daca venea controlul cand eram pe la spitale? Ii suspenda concediul? Oameni buni, nu te vindeci de o boala doar daca stai acasa!!! Trebuie sa mergi la doctori specialisti, la analize ca altfel poti sa stai mult si bine si s-ar putea sa ajungi in mormant.
  • +1 (1 vot)    
   argument fals (Vineri, 12 martie 2010, 15:52)

   jo [anonim] i-a raspuns lui Cristina

   daca in perioada CM ai fost la doctor, inseamna ca in caz de control poti sa prezinti dovezi suplimentare (inclusiv radiografii, rezultatele analizelor etc) care sa justifice CM-ul.
  • +1 (1 vot)    
   argument? (Sâmbătă, 13 martie 2010, 0:35)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui Cristina

   sau contraargument...Tocmai ai explicat cum poti justifica lipsa prezentei acasa, prin noi hartii de la medic care sa demontreze legalitatea CM-ul. Daca in schimb, in loc de medic, te duci la tara, la piata sau mai stiu eu pe unde, atunci automat anularea.
 • +2 (2 voturi)    
  si inainte s-a facut (Vineri, 12 martie 2010, 14:25)

  amu [anonim]

  Inainte de revolutie, in miniretul maramuresan, in perioada verii cand era sezonul de cosit fanul, minerii plecau pe foi de boala. punand in pericol realizarea planului.Sindicatul organiza vizita la domiciliu a celor asazisi bolnavi si constata daca se trateaza sau daca dau la coasa.Riscul de a li se anula foia de boala ii mai tinea in frau.Asa ca aceasta problema este veche si daca se vrea,fi rezolvata.Succes !
 • +1 (1 vot)    
  Ce gaselnita (Vineri, 12 martie 2010, 17:12)

  dan [anonim]

  In Italia cand esti in concediu medical esti obligat ca intre 9-12 si 15-19 sa fii la domiciliu.Daca nu esti gasit la domiciliu concediul e anulat.Formularul pt. CM este in dublu exemplar. Un formular la intreprinderea unde lucrezi(care plateste primele 3 zile) si un altul pentru cel care plateste dupa (Casa de asigurari) Nu ai trimis formularele in timp nu primesti banii. Prin urmare in primele 3 zile te poate controla intreprinderea unde lucrezi in urmatoarele Casa de asigurari.
  • 0 (0 voturi)    
   similar si in Germania (Sâmbătă, 13 martie 2010, 0:31)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui dan

   cu diferenta ca aici nu ai voie la un numar nelimitat de zile.
 • +1 (1 vot)    
  Rau (Vineri, 12 martie 2010, 23:43)

  Cocolina [utilizator]

  De aia merge tot mai rau in tara asta...toti vor bani,bugetarii vor bani fara sa se gandeasca la cei care lucreaza la privat si sunt dati afara...daca toti s-ar pune pe taiat frunze la caini pe la guvern...cine i-ar mai intretine?Personal cunosc o gramada de nesimtiti care isi iau concediu medical cand li se taie de munca,sau pt a munci peste hotare chiar...de unde atatia bani?Asa a fost invatat romanul....munca nada,hotie full,fara sa ne gandim ca actiunile unora se rasfrang si asupra noastra.In Italia pt concediu e nevoie de certificat medical,si se fac controale inopinate la orice ora din zi...tocmai pt a se evita hotia si minciuna-mi se pare normal.Da la noi,stam in concediu de cel putin 6 ori pe an,iar cand nu vrem sa fim disponibilizati-hop,alt concediu.Si pe urma ne mai miram ca ajungem sa fim niste trantori pe spatele celor cateva milioane care muncesc pt noi.Rusine
 • 0 (0 voturi)    
  Bine asa... (Sâmbătă, 13 martie 2010, 3:29)

  Anti trintori [anonim]

  Ar fi tare sa se dea legea ! Gata cu mersu ' la mare vara in medicalu' luat pe spaga !!! Au dreptate aici: esti bolnav, stai acasa si ia-it pastiluta, nu te duce in circiumi sa te ''tratezi'' ! Jos trintorii ! Oricum, daca se da legea, o sa creasca atita spaga la dom' doctor pt. un medical ca n-o sa le mai convina sa-si ia !!
 • 0 (0 voturi)    
  ILEGAL!!! (Sâmbătă, 13 martie 2010, 22:23)

  je [anonim]

  1.Poate dl ministru sa ne explice in ce baza legala face aceste propuneri, cand secretul profesional ii obliga pe medici si tot personalul medical la CONFIDENTIALITATEA absoluta asupra diagnosticului pacientului,a numelui pacientului si a tuturor datelor cu caracter personal(OBLIGATIE VALABILA SI DUPA DECESUL PACIENTULUI!!!), cand doreste sa trimita un nea'ghita de la politie si un nea' gheorghe de la casa de sanatate sa faca agitatie la domiciliul pacientului, sa puna de o mica barfa-mahala cu vecinii din bloc despre X-locatar???Va imaginati deliciul babelor si mosnegilor din bloc si umilinta la care va fi expus un cetatean onest , CONTRIBUABIL LA SISTEMUL DE SANATATE ,CARE PLATESTE LUNAR TAXE SI IMPOZITE DIN CARE ISI PRIMESC SALARIILE POLITISTII,doar pentru faptul ca s-a facut vinovat ca s-a imbolnavit si beneficiaza de un drept legal?!!

  2.Caz concret:pacientul traieste singur, nu are familie(un tanar necasatorit, de ex). Se imbolnaveste . Ia concediu. Ce face :moare de foame in casa, pt ca are "domiciliu fortat" pe perioada concediului, cum a hotarat ministrul?Nu are voie sa mearga la piata, farmacie, spital, tratament, ca ,hop, taman atunci pica "razia" si omul e invinuit pe nedrept?!!
  3. acet ministru poseda creier? nu a dovedit-o!
 • 0 (0 voturi)    
  SI TOT ILEGAL si IMORAL!!! (Sâmbătă, 13 martie 2010, 23:04)

  je [anonim]

  Dl ministru are cunostinta de faptul ca sunt mii de cotizanti la sanatate care au fost FORTATI sa achite sume exorbitante, mergand pana la cateva zeci de milioane lei vechi pentru perioade cand ei au lipsit din tara, desi, pe aceste perioade, oamenii acestia NU AU BENEFICIAT NICI MACAR DE O ASPIRINA GRATUITA DE LA SISTEMUL DE SANATATE DIN TARA, iar plata s-a facut RETROACTIV, oamenii fiind FORTATI SA ACHITE SUMELE PENTRU ANII ANTERIORI,CAND NICI MACAR N-AU FOST IN TARA???!!!Unde au intrat acesti bani? In buzunarele largi ale celor de la casele de sanatate care ne umilesc acum facand "razii" cu politia la domiciliul nefericitului ce se va imbolnavi.Ca sa nu mai spun ca, pentru a plati acele sume RETROACTIV, oamenii sunt ingramaditi in niste cladiri ce stau sa cada peste ei, asa-numitele case de asig de sanatate, indura cozi interminabile zile intregi si obraznicia functionarilor din acele institutii care te trateaza cu un dispret total , uitand faptul ESENTIAL ca salariul lor provine din buzunarul amaratilor pe care-i umilesc zilnic la ghiseele in care acesti functionari isi sorb cafeluta,linistiti si plini de importanta.Cand va epura dl ministru aceste institutii , care sunt tot BUGETARE, sau, cumva, prin aceste "razii" vrea sa spuna ca in minister nu are exces de personal de disponibilizat, ca , in loc sa se joace pe calculator, in lipsa de ocupatie, ii va face utili , trimitandu-i in usile pacientilor???!!!Romania, NICIODATA NU TE VEI SCHIMBA!Pacat!!!
 • 0 (0 voturi)    
  o problema de logica elementara (Vineri, 4 iunie 2010, 17:26)

  Daos [anonim]

  sa-mi raspunda mie desteptii care se incalcesc in statistici si "exemple graitoare", ce criteriu de verificare este acesta: esti acasa=esti bolnav, nu esti acasa=esti sanatos...
  inseamna ca daca eu imi iau concediu medical pe spaga, altminteri fiind sanatos tun, tot ce trebuie sa fac este sa stau dracului acasa si sa astept "comisia"!!! ei?! suna misto...
  eventual mai trag cate o tuse, vorbesc foarte incet(sa par slabit), ma prefac ca nu "aud" anumite intrebari, ca deh, sunt bolnav! cine e fraierul?
  nu va mai antrenati hard-ul cu "statistici", procesati informatia, loazelor!!!
  mai nou, la comisiile care acorda concedii medicale li se solicita pacientilor sa completeze declaratii pe propria raspundere cum ca se angajeaza sa fie gasiti la domiciliu, asadar ei stiu ca este un abuz si o incalcare a constitutiei, asadar arunca magareata in ograda bolnavului pe care il obliga sa isi ia angajamente.
  mai mult decat atat, acordarea concediului medical este conditionata de semnarea declaratiei, chestie care la randul ei este un abuz! credeam ca boala singura si diagnosticul dat de medici sunt singurele conditii.
  multe "felicitari" lui cseke attilla, mare prost, mare caracter si o masura luata cu cap...de bovina.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă