Ministerul Justitiei a anuntat, vineri, ca a facut "toate demersurile necesare" in cauza lui Omar Hayssam, solicitand Siriei sa dea "un raspuns la cererea de comisie rogatorie formulata de instanta romana in mai 2009. Comunicarile dintre Ministerul Justitiei si Ministerului Justitiei al Republicii Arabe Siriene au avut loc atat direct, cat si pe canale diplomatice. Pana la acest moment, nu s-a raspuns cererii de asistenta mentionate". Ministerul Justitiei a facut aceste precizari in urma aparitiei in mass-media a unor referiri la demersurile efectuate de catre minister in cauza in care este judecat Omar Hayssam.

Iata comunicatul Ministerului Justitiei:

"In cazul cetateanului Omar Hayssam, Ministerul Justitiei a efectuat toate demersurile necesare, conform competentelor sale legale, adresand Ministerului Justitiei al Republicii Arabe Siriene solicitari exprese de a da un raspuns la cererea de comisie rogatorie formulata de instanta romana in mai 2009. Comunicarile dintre Ministerul Justitiei si Ministerului Justitiei al Republicii Arabe Siriene au avut loc atat direct, cat si pe canale diplomatice. Pana la acest moment, nu s-a raspuns cererii de asistenta mentionate.

Precizam ca Ministerul Justitiei, ca de altfel nicio alta autoritate sau institutie romana, nu poate interveni si dispune pe teritoriul altui stat masuri in sensul efectuarii unor acte sau executarii unor cereri de asistenta. Aceasta ar insemna o incalcare adusa principiului neamestecului in treburile interne ale altui stat.

Conform legislatiei in vigoare, Ministerul Justitiei poate solicita extradarea unei persoane dupa ce aceasta este localizata/arestata in baza mandatului de urmarire internationala emis, iar instanta competenta pronunta o incheiere motivata prin care constata indeplinite conditiile pentru a se solicita extradarea.

Precizam ca Ministerul Justitiei nu are competente legale in materia localizarii unei persoane".

Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Codrut Olaru, a declarat, la 5 martie, in cadrul unei conferinte de presa privind bilantul DIICOT pe anul 2009, ca Omar Hayssam traieste, iar dosarul referitor la traficul de arme este in lucru.

Surse judiciare sustin ca Omar Hayssam este retinut in Siria.

Omar Hayssam a fost condamnat, in lipsa, la Bucuresti, la 20 de ani de detentie pentru implicarea in rapirea a trei reporteri romani la Bagdad, in 2005, ei stand sechestrati timp de 55 de zile.