Sindicatele din educatie sunt decise sa continue protestele, care ar putea culmina cu blocarea anului scolar si a examenelor nationale, in cazul in care, spun sindicalistii, Ministerul Educatiei nu va gasi solutii pentru rezolvarea problemelor salariale si a disponibilizarilor din sistem, potrivit Mediafax. In replica, ministrul Daniel Funeriu a dat asigurari ca exista "toate fondurile necesare pentru plata salariilor si a pensiilor".

UPDATE: FSLI anunta ca profesorii afiliati la aceasta federatie sindicala vor fi in greva de avertisment in perioada 15-31 mai, urmand ca in luna iunie, cadrele didactice afiliate sa raspunda unui referendum pe tema grevei generale. In perioada 1-15 mai sunt programate pichete in toata tara.

Liderii celor patru federatii sindicale din invatamant s-au intalnit, miercuri, cu ministrul Educatiei, pentru o discutie de peste trei ore, insa s-au declarat nemultumiti de rezultatul discutiilor.

  • "Vor fi proteste, ne gandim la blocarea examenului si chiar a anului scolar, asa cum nu am facut pana acum, dar situatia este foarte grava. Salariile sunt diminuate si nu stim ce surpriza ne ofera noua lege a educatiei, pentru ca nu a fost discutata cu noi. Mai mult, conducerea Ministerului a spus ca vom afla despre acest proiect de lege dupa ce va fi aprobat de catre Guvern", a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Spiru Haret.

La randul sau, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, a declarat, la finalul intalnirii, ca este nevoie de un program de protectie sociala pentru cei care vor fi disponibilizati la 1 septembrie, asa cum se intampla la CFR: "Sistemul va pierde 30-35 la suta din salariati de la 1 septembrie si de aceea avem nevoie ca acestia sa primeasca plati compensatorii".

Constantin Ciosu a mai precizat ca a cerut ministrului Educatiei elaborarea unei hotarari de urgenta prin care toti profesorii sa primeasca majorarile salariale prevazute de Legea 221/2008, nu doar cei care au castigat in instanta acest drept:

  • "Sunt zeci de mii de procese castigate de profesori in instanta si acestia trebuie sa-si primeasca drepturile salariale conform Legii 221/2008. Am cerut ministrului sa intocmeasca o hotarare de guvern, asa cum s-a intamplat si in 2001, prin care hotararile judecatoresti sa fie generalizate pentru toate cadrele didactice. Exista un precedent, deci este legal".

Secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale mai spune ca in luna februarie toti profesorii si-au primit intr-adevar salariile, insa banii au fost luati din fondurile pentru trimestrele al III-lea si al IV-lea, astfel ca in acele perioade ale anului ar putea aparea din nou probleme.

Si secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Liviu Pop, spune ca exista o lipsa de comunicare intre inspectoratele scolare si sindicate, iar intalnirea de miercuri cu ministrul Educatiei nu schimba situatia din sistem: "In 15 septembrie vor fi cu 15.000 de posturi mai putin, iar fondurile sunt mult diminuate", a declarat Liviu Pop.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor "Alma Mater", Anton Hadar, a aratat ca a cerut ministrului Educatiei sa aprobe deblocarea posturilor din sistemul universitar pentru promovarea in invatamantul superior a tinerilor. De asemenea, el a cerut o intalnire a reprezentantilor Ministerului Educatiei si ai Ministerului Muncii cu sindicatele, intrucat, spune el, nu se stie exact ce inseamna spor, drept salarial si ajutoare sociale.