Noua kilograme de produse etnobotanice, al caror consum este intrezis prin lege, au fost confiscate de procurorii DIICOT in urma unor perchezitii in Bucuresti, Bacau, Cluj, Galati, Oradea si Neamt, iar 17 persoane au fost retinute pentru trafic de droguri de mare risc. Alte 10 persoane sunt cercetate in libertate in acelasi dosar.

Purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Raluca Seucan, a declarat, pentru Mediafax, ca marti au avut loc 45 de perchezitii si au fost emise 29 de mandate de aducere, la actiune participand politisti de la Crima Organizata din Bacau, Bucuresti, Cluj, Galati, Oradea si Neamt, impreuna cu jandarmi si ofiteri DGIPI.

In urma audierilor de la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Bacau au fost retinute 17 persoane, iar alte zece au primit interdictie de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. In acest caz sunt vizati administratori ai mai multor societati comerciale, suspectati de trafic de droguri de mare risc, a precizat Seucan.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2009-2010 acestia ar fi importat si comercializat, direct sau prin intermediari, cel putin 14 kilograme de canabis cu THC biosintetizat, valoarea totala a drogurilor fiind de aproximativ 400.000 de lei.

In urma perchezitiilor au fost confiscate si noua kilograme de produse etnobotanice, in valoare de aproximativ 300.000 de lei, a mai spus Raluca Seucan.

Produsele confiscate au fost trimise la un laborator de specialitate, iar anchetatorii continua cercetarile in aceasta cauza.

Pe 10 februarie, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care au fost interzise comercializarea si consumul a 36 substante si plante etnobotanice.