Fenomenul coruptiei nu regreseaza in Romania, ramanand o problema grava, inca nerezolvata, este de parere procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. "Mie mi se pare ca este un fenomen care nu regreseaza din moment ce avem un numar destul de mare de inculpati trimisi in judecata, un numar de inculpati care, de la an la an, in mare, nu scade, poate creste pe alocuri, si din moment ce numarul condamnatilor pentru fapte de coruptie este tot mare. Este clar ca nu scade si ca este o problema grava pe care nu am rezolvat-o inca", a afimat seful DNA, la postul public de radio, potrivit Agerpres.

  • Morar spune, insa, ca Directia Nationala Anticoruptie nu poate fi considerata vinovata pentru aceste lucruri: "DNA a fost infiintata tocmai sa combata acest fenomen. Combaterea coruptiei depinde nu doar de partea represiva, de ceea ce fac procurorii, de ceea ce fac politistii, ci depinde de activitatile de ansamblu in acest sens, de campanii de constientizare, de politici publice in acest sens''.
  • "Nu spune procurorul sef al DNA sau un procuror ca Romania este o tara corupta, ci cetatenii de pe strada cand sunt intrebati daca ei percep existenta coruptiei in Romania, iar ei spun da, din moment ce stam atat de prost la indicele perceptiei", a aratat Daniel Morar, facand referire la indicele de perceptie efectuat de Transparency International.
  • "Eu nu spun ca este o asa mare diferenta intre perceptia si coruptia reala. Este totusi o diferenta pentru ca este data de instrumentele de masura pe care le folosim. Insa, s-a infiintat o institutie specializata sa combata coruptia la nivel inalt si mediu pentru ca este o institutie care exista si in alte state europene sau exista in statele in care s-a apreciat ca reprezinta fenomenul coruptiei o problema, dar rezultatele, faptul ca au fost condamnate atatea persoane cu functii de conducere, chiar cu demnitati, rezultatele de pana acum ale DNA arata din plin ca aceasta institutie isi face treaba. Adica, sunt date statistice care pot fi lesne comparate cu datele statistice ale Ministerului Public de pana in 2005, sa spunem, pana in 2004, cand a inceput sa functioneze efectiv institutia si se poate observa diferenta, diferenta care este in favoarea existentei si eficientei acestei institutii", a adaugat procurorul-sef al DNA.
  • Daniel Morar a mai aratat ca se asteapta ca raportul intermediar al Comisiei Europene, care urmeaza sa fie dat publicitatii in aceasta luna, sa constate ca DNA isi mentine ritmul de investigare a faptelor de medie si mare coruptie: "Intrucat DNA nu si-a schimbat atitudinea fata de activitatea proprie, ma astept ca si raportul din martie sa fie in aceiasi parametri ca in precedentele raporturi, adica sa constate ca DNA isi mentine ritmul de investigare a faptelor de medie si mare coruptie si ca obtine condamnari pe acest palier".

El a mai adaugat ca Romania va continua sa fie monitorizata de CE la capitolul justitie pana cand tara noastra va dovedi ca poate sa combata fenomenul coruptiei din interior, fara a mai avea nevoie de rapoarte periodice.